van der Horst

Voorbeschouwing DTM-finale

Mattias Ekström - Audi
Mattias Ekström - Audi
Dit weekend heeft de finale plaats in de Deutsche Tourenwagen Masters, traditioneel op de Hockenheimring. Na 16 van de 18 races heeft Mattias Ekström de beste papieren op de titel, maar hij heeft, wiskundig, nog vijf tegenstanders. René Rast vormt de grootste bedreiging, voor Jamie Green, Mike Rockenfeller, Marco Wittmann en Lucas Auer wordt het een moeilijkere zaak. Voor de teamtitel heeft Audi Sport Team Rosberg vooral iets de vrezen van Audi Sport Team Sporstline, Mercedes-AMG Motorsport Me heeft nog een waterkansje. Bij de merken tenslotte moet het wel heel gek lopen willen Mercedes en BMW Audi van een derde titel in vier jaar houden.
Mattias Ekström
Mattias Ekström
Mattias Ekström voert momenteel de tussenstand aan met 21 punten voorsprong op Rast. De Zweed lijkt dus op weg naar een derde titel, exact tien jaar na zijn tweede. Liet hij vorig seizoen nog een manche vallen in DTM om de titel te kunnen veroveren in het WK-Rallycross, dit jaar deed hij net het tegenovergestelde. Opvallend is dat hij pas in de vorige manche zijn eerste zege van het seizoen boekte, op de Red Bull Ring. Zoals wel vaker is regelmaat erg belangrijk in een DTM-seizoen en Ekström dankt zijn leidersplaats aan zijn zes podia en 13 puntenfinishes in 16 races.

René Rast
René Rast
Met 21 punten achterstand en 56 te verdienen is René Rast de eerste uitdager van Ekström. De Audi-collega van de Zweed was in het verleden vooral bekend van zijn GT-activiteiten en zijn drie titels in de Porsche Supercup. Nadat hij in 2016 sporadisch eens mocht invallen, rijdt de Duitser dit jaar zijn eerste volledige seizoen. Met dat in het achterhoofd heeft hij nu al een fantastisch 2017 achter de rug met drie zeges. Met zes maal geen punten moet hij echter, voorlopig, de duimen leggen voor Ekström.

Mike Rockenfeller - Audi RS5 DTM
Mike Rockenfeller - Audi RS5 DTM
Voor de overige vier kandidaten wordt het een veel moeilijkere opdracht. Jamie Green (Audi), Mike Rockenfeller (Audi), Marco Wittmann (BMW) en Lucas Auer (Mercedes) hebben respectievelijk 35, 38, 38 en 41 punten achterstand en de kans is groot dat ze na de eerste wedstrijd uitgeteld zijn en de tweede wedstrijd enkel rond Ekström en Rast zal draaien. Voor Green zou het een primeur zijn indien hij de titel zou grijpen. De Brit, actief in de DTM sinds 2005, werd wel al eens tweede en tweemaal derde, maar het goud lukte vooralsnog niet. Mike Rockenfeller werd al eens kampioen, in 2013, en heeft dit seizoen, met onder andere een zege op Zandvoort, een goed jaar na het zwakke 2016.

Marco Wittmann - BMW M4 DTM
Marco Wittmann - BMW M4 DTM
Marco Wittmann is dit jaar aan zijn vijfde seizoen bezig en heeft nu al twee titels op zak. De kampioen van 2014 en 2016 is andermaal de beste BMW-piloot, maar kon desondanks nog geen zege boeken dit jaar, in Zandvoort verloor hij de zege na diskwalificatie wegens een gebrek aan brandstof. Lucas Auer tenslotte won twee van de eerste drie races en leek dan ook de voornaamste tegenstander te worden van de Audi-toppers. Daarna werden zijn prestaties, en die van Mercedes, te wisselvallig om nog vooraan mee te doen. Dankzij een zege vorige maand op de Nürburgring heeft de neef van Gerhard Berger, promotor van het kampioenschap, nog een kleine kans in zijn derde DTM-jaar. De zaterdagwedstrijd gaat van start om 14u45, op zondag vertrekken de bolides om 15u10. De races zijn live te volgen op het YouTube-account van de DTM.

Foto's: Arne Simons, Audi Motorsport & DTMSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Deutsche Tourenwagen Masters op vrijdag 13 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hockenheim DTM.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons