van der Horst

Voormalig Lotus-rijder Johnny Dumfries (62) overleden

Johnny Dumfries Lotus 98T
Johnny Dumfries Lotus 98T
Johnny Dumfries is maandag op 62-jarige leeftijd overleden na een korte ziekteperiode. De Brit reed slechts vijftien Grote Prijzen in het Formule 1-seizoen van 1986, maar deed dat wel als teamgenoot van Ayrton Senna bij Lotus.
Johnny Dumfries - Ralt RT3 BP Team
Johnny Dumfries - Ralt RT3 BP Team
John Colum Crichton-Stuart de zevende Markies van Bute, beter bekend als Johnny Dumfries, begon in 1984 met autoracen. Hij was meteen de sensatie van het Britse Formule 3-seizoen. Hij scoorde maar liefst veertien overwinningen voor Team BP en nam de kampioenstitel mee naar huis. Dumfries reed dat jaar ook in het Europese Formule 3-kampioenschap, daar werd hij tweede.

Ayrton Senna - Lotus 98T
Ayrton Senna - Lotus 98T
In 1986 maakte hij het tot in de Formule 1, maar reed slechts een seizoen voor het JPS Team Lotus, naast een jonge Ayrton Senna. Hij nam deel aan vijftien Grote Prijzen voor Lotus. Gedurende het merendeel van het seizoen was hij een van de middenveldrijders. Zijn beste resultaat was een vijfde plaats in de Grote Prijs van Hongerije. Een onvergetelijk moment van zijn korte Formule 1-carrière was toen hij een van de eerste "onboard camera's" op zijn wagen kreeg tijdens de Australische Grand Prix. Daar werd Dumpfries verdienstelijk zesde.

Jaguar XJR-9 - Silk Cut Jaguar-Team
Jaguar XJR-9 - Silk Cut Jaguar-Team
Een jaar later werd de Brit vervangen door de Japanner Satoru Nakajima, door een deal van Lotus met Honda. Het was echter niet het einde van Dumfries' carrière. Hij stapte over naar het enduranceracen en na een jaar bij Sauber won hij in 1988 de 24 Uur van Le Mans met een Jaguar XJR-9 voor Silk Cut Jaguar-team van Tom Walkinshaw, met Jan Lammers en Andy Wallace. In 1991 stopte hij met racen. Drie jaar later werd hij officieel de zevende Markies van Bute.

Johnny Dumpfries deed afgelopen jaar een uitgebreid interview met Tom Clarkson voor de Formule 1 podcast: F1 Beyond The Grid. Daar praatte de Brit over zijn leven, hoe het was om de teamgenoot van Senna te zijn en nog veel meer. De podcast is te beluisteren op Spotify en Apple Podcast.

Foto: Georges De Coster, Jaguar Land Rover & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Formule 1 op dinsdag 23 maart 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons