van der Horst

Westfalenfahrt: BMW is Porsche armada te snel af in verraderlijke omstandigheden

Team Schübert - BMW Z4 GT3
Team Schübert - BMW Z4 GT3
Met nog anderhalve maand te gaan voor de 24 uur van de Nürbürgring was het hoog tijd dat het VLN kampioenschap weer eens op gang geschoten werd. In schril contrast met de testdag van vorig weekend was de zon vandaag ver te zoeken. Een dik wolkenpak, regen en lage temperaturen deden iedereen er weer aan herinneren dat men zich weldegelijk nog steeds in het Eifel gebergte begeeft. Dirk Müller, Dirk Adorf en Jörg Müller maakten in hun BMW Z4, die met fabriekssteun wordt ingezet door Team Schübert, optimaal gebruik van de omstandigheden om de snellere Porsches te verslaan in verraderlijke omstandigheden.
Tijdens de vroege ochtendkwalificatie was het de blauw-groene Falken Motorsports Porsche 911 GT3 R van Peter Dumbreck en Wolf Henzler die de pole wist te veroveren op een zo goed als droge baan. De Schübert BMW was met de tweede tijd de enige niet Porsche in de top zeven. Van bij de start nam Porsche de race stevig in handen en kregen we een spannende driestrijd voorgeschoteld tussen de Falken Porsche en twee van de Manthey exemplaren.  Zowel BMW, Audi als Mercedes werden meteen op achtervolgen aangewezen en keken met lede ogen toe hoe de Porsches onder elkaar aan het duelleren waren. De wedstrijd nam echter een nieuwe wending wanneer de aangekondigde regen sporadisch begon te vallen. De aanvankelijke motregen maakte het niet evident voor de teams om het juiste moment te kiezen waarop men regenrubbers zou monteren, zo maakte men bijvoorbeeld bij Marc VDS Racing een verkeerde inschatting van het weer. De in de fabriekskleuren getooide Schübert BMW zag echter haar kans echter en monteerde meteen de juiste banden. Bovendien kregen de drie Porsches aan de kop van het veld allemaal af te rekenen met technische problemen waardoor het er opeens zeer goed uit zag voor het Beierse merk.
 
Naarmate de wedstrijd vorderde werden de weersomstandigheden steeds slechter, de regen nam toe en op bepaalde delen van het circuit dook er opeens mist op. Een dik uur voor het einde van de koers besloot de wedstrijdleiding dan maar om de wedstrijd stil te leggen. Bijgevolg ging de overwinning dus naar Team Schübert, dat daarmee de verrassende Timbuli Porsche van Marc Hennerici, Norbert Siedler en Dennis Busch voorbleef. De Belgische Marc VDS BMW Z4 werd uiteindelijk vijftiende nadat men eerder in de wedstrijd alvast bewees competitief te kunnen zijn met de wagen. “Het was niet de bedoeling dat we hier om de zege zouden strijden, maar voor de echte regen viel waren we er wel in geslaagd om van de 27ste naar de 8ste plek op te rukken,” verklaart Markus Palttala.  “We moesten onze slicks een keer extra vervangen (na een verkeerde keuze nvdr.), maar we hadden wel het goede tempo. Ik ben een beetje ontgoocheld omdat ik door de rode vlag niet de kans heb gekregen om met regenbanden te rijden. Maar dit weekend moesten we vooral ervaring opdoen en daar zijn we zeker in geslaagd!”

Uitslag Westfalenfahrt 2012
Uitslag Westfalenfahrt 2012


Foto: Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring op zaterdag 31 maart 2012.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons