van der Horst

Wie wint de 24 Hours of Zolder 2017?

start 24H Zolder 2016
start 24H Zolder 2016
Over enkele dagen is het tijd voor een van de traditionele hoogtepunten van de Belgische autosport, de Eleven Sports 24 Hours of Zolder. De Limburgse etmaalrace bouwt jaar na jaar terug aan een sterk evenement en ook dit jaar oogt de deelnemerslijst wederom solide. In absolute cijfers zien we een lichte terugval qua deelnemersaantal, maar als we kijken naar het aanwezige contingent rijders, dan kunnen we niet anders dan vaststellen dat de strijd spannend belooft te worden.
Van der Horst Motorsport - BMW Clubsport Trophy
Van der Horst Motorsport - BMW Clubsport Trophy
Reeds een aantal jaar staat de 24 Hours of Zolder open voor zowel CN-prototypes, GT's als toerismewagens. Gezien de reglementaire cyclus van 3 jaar, zouden we die mix ook volgend jaar nog moeten zien, al is er ook dit jaar al menig woord gevallen over de nivellering van de onderlinge verhoudingen tussen de wagens. In deze vooruitblik bespreken we de meest opvallende kandidaten op de inschrijvingslijst.


BELCAR 1
Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Beginnen doen we met Belcar 1, een klasse waar Porsche hofleverancier is. Het Duitse merk won acht van de tien meest recente edities, waarbij de overige twee naar zustermerk Audi gingen. Met nagelnieuwe bolides uit Weissach, toppiloten en ervaren teams, moet ook dit jaar rekening gehouden worden met het GT-geweld uit Belcar 1. Kan Belgium Racing, met een extra wagen in de gastklasse, een vijfde opeenvolgende zege scoren en daarmee zijn naam nog wat vetter in de geschiedenisboeken pennen? Of knoopt PK Carsport aan met de GLPK-successen van weleer, nu het team overstapte van Wolf naar een Porsche 991 met vierliter-motor. Afwachten wat de merkgenoten van Kronos/No Speed Limit gaan presteren en zeker wat MExT Racing doet, al jaren sterk in Belcar en vorig jaar nog knap tweede. Bovendien hebben ze als enige team een voormalig Le Mans-winnaar in hun rangen: de jonge Dries Vanthoor.

Yokohama Racing - Ford Mustang V8
Yokohama Racing - Ford Mustang V8
Toch is het niet ondenkbaar dat voor de start van de race de meeste aandacht naar een andere bolide gaat, een vreemde eend in de bijt: De Yokohama Power Racing Mustang V8 met wielerkampioen Tom Boonen, rally-icoon Chris Van Woensel en de ervaren Olivier Hermans en Mike Janssens. Op pure snelheid gaat de wagen niet kunnen optornen tegen Porsche, maar de sound van de brute V8 gaat ongetwijfeld harten veroveren. Evenveel cylinders vinden we terug in de VR Racing Marc V8 met BMW-look. De Australische bolide die door Erik Qvick onder handen genomen werd komt uit in de gastklasse en zal evenmin een rol van betekenis kunnen spelen voor de pole. Qua voorkomen is dit echter ongetwijfeld één van de smaakmakers van de editie 2017, net als... de Lamborghini Huracàn van Chrisal Racing - uitkomend in de gastklasse en naast bloedmooi ook bloedsnel. De prachtige stier uit Sant'Agata Bolognese is zonder meer een ongelooflijk welgekomen troef voor het Belcar-veld!

BELCAR 2
Deldiche racing - Norma M20 FC
Deldiche racing - Norma M20 FC
De intrinsiek snelste wagens vinden we terug in Belcar 2, de klasse gestoffeerd met prototypes. Editie na editie stellen we vooraf dat "dit misschien wel het jaar van de eerste proto-zege kan worden" en dat is ook dit jaar niet anders. Reeds een aantal maal was een CN-prototype dicht bij een zege, tot een incident op de piste roet in het eten gooide. Regerend Belcar-kampioen Deldiche Racing kon dit jaar nog geen potten breken, maar kan met een zege in de etmaalrace meteen zijn ganse seizoen kleur geven. En wat gezegd van de merkgenoten van DVB Racing; gesukkel met de Norma in de openingsrace, maar het Franse product is wel de intrinsiek snelste bolide van het ganse veld, temeer hij gekoppeld wordt aan Jeffrey Van Hooydonk, Wolfgang Reip en Christoff Corten. Ook in't oog te houden, de Zwitsers van T2 Racing, met hun Ligier uitkomend in de gastklasse en vorig jaar nog goed voor een algemeen podium bij hun debuut...

BELCAR 3
RBC Racing - Saker RapX
RBC Racing - Saker RapX
Belcar 3 is de thuis van twee prachtige Saker RapX's; een grijs standaardexemplaar van RBC en een geëvolueerde fluo-groene van VGL Racing. De troepen van Patrick Lefèvre staken reeds bloed, zweet en tranen om blowing britney te verbeteren. Resultaat is een bloedsnelle wagen die zich steevast in de kijker rijdt. Toch is het de Porsche Cayman GT4 van PG Motorsport die op kousenvoeten bij zijn debuutjaar het mooie weer maakt in de tussenstand. Eveneens van de partij is de BMW M3 GTR V8 van het sympathieke Hamofa Motorsport en een viertal BMW M235i's, de voorbije jaren toonbeeld van betrouwbaarheid in Zolder. Vannerum Motorsport nam de wagen de afgelopen maanden stevig onder handen en perste er enkele extra seconden uit; benieuwd hoe de bolide zal presteren over een etmaal.

BELCAR 4
Comparex Racing by EMG Motorsport - BMW M3 GTR
Comparex Racing by EMG Motorsport - BMW M3 GTR
De snelste ras-BMW's vinden we terug in Belcar 4. Steve Vanbellingen en de zijnen ontwikkelden de M3 in die mate dat ze mogelijk moeten kunnen wedijveren met Porsche. Helaas ontplofte tijdens de vorige race de motor, dus kon de nieuwe krachtbron niet uitgebreid getest worden. De BMW M3 van BDA deelt buiten de naam weinig met het exemplaar van Vanbellingen en zal op absolute snelheid dan ook geen verhaal hebben. De huiselijke sfeer bij BDA geeft echter aan dat het team vooral komt om zich te amuseren, net als bij de Van De Water Motorsport overigens, dat de enige BMW Z3 inschreef. Waarschijnlijk zien we in deze klasse ook de Belcar 6-BMW van Carlier Racing, die wegens bloedarmoede in de klasse zal verhuizen naar Belcar 4.

BELCAR 5
QSR Racing - BMW 325i Clubsport
QSR Racing - BMW 325i Clubsport
De klasse met de hevigste strijd is misschien wel Belcar 5. Quasi identieke wagens strijden voor de eer en het is vooraf onmogelijk te zeggen wie zal overwinnen. Convents Racing beschikt over een zeer snelle bezetting, maar ook de merkgenoten van QSR Racing School en Skylimit Yokohama Race Team hebben enkele snelle namen in de rangen. Foutloos en constant blijven zal waarschijnlijk de sleutel tot succes worden in deze klasse.

BELCAR 7
Niels Lagrange/Pieter Vanneste - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Niels Lagrange/Pieter Vanneste - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Anders dan de voorbije jaren, is er voor deze editie een goed gevulde gastklasse, Belcar 7. Maar liefst achttien wagens, of meer dan een derde van het startveld, besloot de 24 Hours of Zolder op te nemen in zijn programma zonder dat er een inschrijving voor het ganse Belcar-seizoen was. Dit jaar is de gastklasse opgesplitst in een sectie A (equivalent van Belcar 1 & Belcar 2) en B (Belcar 3), om de wagens te groeperen naargelang hun intrinsieke snelheid. We overliepen reeds enkele gast-inschrijvingen, maar toch zijn er nog meer opvallende namen. Er is ook een subsectie 7C (Belcar 4, Belcar 5 & Belcar 6), maar daarvoor zijn er geen wagens aangemeld.

Philip Daniels - Domec RXC
Philip Daniels - Domec RXC
Terug van weggeweest in Belcar, de imposante Radical RXC van Domec Racing. Vorig jaar fel geplaagd door problemen en zelfs een brand, maar niet gauw de handdoek werpend en terugvechtend. Hopelijk staat in 2017 dame fortuna wat meer aan de zijde van de troepen van Luc Dodion. Ook terug van weggeweest: de Porsche 996! Luc Moortgat schuift een exemplaar naar voor van de wagen die in het verleden de buik van de Belcar vormde.

Mazda Europe - Mazda MX-5
Mazda Europe - Mazda MX-5
In Belcar 7B zien we enkele BMW 3's, waaronder exemplaren van Tischner Motorsport, BMW Team van der Horst en Hofor Racing, naast een aantal 1-series, een Mazda en een Lamera Cup. Het is afwachten wat het potentieel van deze wagen is, maar bij voorafgaande testen leek de snelheid wel aanwezig. De opvallende look van de wagen zal deze bolide zeker tot aantrekkingspool omdopen.

Foto's: Marnik Mouchaers, Niels Vaeck, Ronald Janssens en Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op maandag 14 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons