van der Horst

Portugal: Kristoffersson wint en deelt de leiding met Solberg

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Tijdens de eerste manche van het wereldkampioencshap Rallycross in Portugal pakte Johan Kristoffersson de zege voor Petter Solberg en Timmy Hansen. Met Volkswagen, Citroën en Peugeot zagen we bovendien meteen drie verschillende merken op het ereschavot. Krisztian Szabo won de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap Super1600, terwijl Kevin Eriksson het snelst onderweg was in het EK RX Lites.
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Het feit dat Solberg, ondanks een tweede plaats, in de tussenstand toch op gelijke hoogte staat als winnaar Kristoffersson zit hem in het feit dat in het WK RX per weekend driemaal punten te verdienen zijn; met name na de kwalificaties (16), de halve finales (6) en de finale (8). Wie het perfecte weekend achter de rug heeft met de beste score in de kwalificatie en winst in de halve finale en finale kan dus maximum 30 punten verzamelen. Alleen Petter Solberg, Toomans Heikkinen, Renis Nitiss, Mattias Ekström en Timmy Hansen zijn daar vorig seizoen reeds in geslaagd. Kristoffersson en Solberg haalden afgelopen weekend 27 op 30.

Start Supercars Montalegre
Start Supercars Montalegre
De Noor Petter Solberg en de Zweden Kevin Hansen en Andreas Bakkerud waren tijdens de vier kwalificatieheats het snelst onderweg en het was de Noor Solberg die via twee besttijden het meest punten de brand sleepte voor Hansen, Bakkerud, Kristoffersson, Ekström, Heikkinen, Andersson, Jeanney, Larsson, Timerzyanov, Nitiss en Stohl. Deze twaalf mochten zich opmaken voor dehalve finales waarin telkens de top drie doorgaat naar de finale.

Het waren zeer wisselende weersomstandigheden in het Portugese Monatlegre en de bandenkeuze was cruciaal. Petter Solberg was outstanding in de eerst halve finale, maar moest zich naar het einde toe toch nog reppen om Bakkerud voor te blijven die laat zijn jokerronde afwerkte. PG Andersson werd derde voor Ekström en mocht mee naar de grote finale.

Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Timmy Hansen vertrok in de tweede halve finale op de pole, maar raakte moeilijk uit de startblokken en het was Kristoffersson die zijn VW Polo als eerste over de meet bracht, voor de Zweed en diens Franse teammaat bij Peugeot Team Hansen, Davy Jeanney. De Fransman moest in de halve finale wel rekenen op een foutje van Toomas Heikkinen die strandde op de vierde plaats en dus mocht inpakken.

Op een doorweekte piste stond Solberg (Citroën) op de pole van de finale met naast hem Kristoffersson (VW Polo), terwijl Hansen (Peugeot), Bakkerud (Ford), Andersson (VW Polo) en Jeanney (Peugeot) de tweede en derde startrij bevolkten.
Podium met Kristoffersson, Solberg en Hansen
Podium met Kristoffersson, Solberg en Hansen
De Noor kende geen schitterende start, maar kon toch samen met Hansen de eerste bocht aansnijden, terwijl de rest onmiddellijk voor de joker koos met Kristoffersson aan de leiding van het achtervolgend groepje. De Zweedse VW-rijder had blijkbaar meer grip dan de rest, want hij reed op zijn eentje het gat met Solberg en Hansen dicht. Het was voor de Zweed dan alleen maar afwachten tot zijn voorgangers gingen jokeren om dat telkens een plaats op te schuiven. Uiteindelijk won Kristoffersson verdiend de wedstrijd voor Solberg en Hansen die in de strijd voor de derde plaats even te wijd ging en Andersson op bezoek kreeg. Het kwam tot een contact waarbij het achterwiel van Andersson afbrak.

Kristoffersson is zodoende de eerste leider ex aequo met Solberg voor Hansen, Bakkerud en Jeanney die de voorlopige top 5 afsluit.

Davy Van den Branden - Citroën Super1600
Davy Van den Branden - Citroën Super1600
In Divisie Super1600 zagen we met Davy Van den Branden de enige Belg die aan de slag ging in Montalegre. De Citroën-rijder deed het uitstekend in dit zeer competitief gezelschap met onder meer een zesde chrono in de derde kwalificatieheat. Davy had technische tegenslag in de tweede heat en dat bleef hem een gans weekend achtervolgen. Dit resulteerde tenslotte in een 13de plaats na de kwalificaties. Net buiten de halve finales, maar Van den Branden mag toch tevreden terugblikken bij zijn debuut in het EK 2015. De winst ging tenslotte naar de Hongaar Krisztian Zsabo (Skoda Fabia) voor de Renault Clio van de Fransman Andréa Dubourg en de Renault Twingo van de Let Janis Baumanis, terwijl Baumanis de eerste leider wordt in het Europees kampioenschap.

In RX Lites was het een volledig Scandinavisch podium met de Zweed Kevin Eriksson voor zijn landgenoot Kevin Hansen en de Noor Joachim Hvaal.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix
 

Tussenstand in het WK Rallycross 2015 na Portugal

Petter SOLBERG    27
Johan KRISTOFFERSSON    27
Timmy HANSEN    24
Andreas BAKKERUD    21
Davy JEANNEY    16
Mattias EKSTRÖM    15
Per Gunnar ANDERSSON    15
Toomas HEIKKINEN    14
Robin LARSSON    9
Timur TIMERZYANOV    9
Reinis NITISS    8
Manfred STOHL    6
Jean-Baptiste DUBOURG    4
Mario BARBOSA    3
Liam DORAN    2
Tord LINNERUD    1Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 27 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portugal.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons