van der Horst

WRC: Neuville met bonus naar Kroatisch asfalt

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Komend weekend staat de Rally van Kroatië op het programma. Dat is de vierde manche van het WRC. Thierry Neuville trekt als leider naar Jablanovec, het epicentrum van de rally nabij Zagreb. Hyundai houdt opnieuw een eerbetoon aan Craig Breen, een jaar na het tragisch ongeval.
Een jaar geleden zat de rallywereld in zak en as na het dodelijke ongeval waarbij Craig Breen om het leven kwam. Thierry Neuville (Hyundai) wou zijn teamgenoot het ultieme eerbetoon bezorgen, maar de Belg ging als leider in de fout en kon potentiële winst niet opdragen aan zijn makker. De Oostkantonner zal dat willen rechtzetten, zeker nu hij als WK-leider naar Kroatië trekt.

De Belg heeft het nieuwe puntensysteem goed onder de knie. Dat bewees hij met een 'grand slam' in Monte-Carlo, maar vooral in Kenya deed de Belg een gouden zaak. Op winnaar Kalle Rovanperä (Toyota) na, pakte niemand zoveel punten als Neuville waardoor hij zijn bonus op Evans opnieuw wist uit te diepen. Neuville staat 6 punten in de pluscijfers op Elfyn Evans (Toyota) en moet voorlopig enkel de Welshman in de gaten houden. Adrien Fourmaux (Ford) is al blij met zijn voorlopige derde stek op 21 punten van de leider. Ott Tänak (Hyundai) is al op achtervolgen aangewezen en lijkt nu al gedagreerd tot eerste waakhond van Neuville.

Op asfalt is het altijd een voordeel om als eerste de baan op te gaan. Neuville kan dus in Kroatië opnieuw een goede zaak doen, in een rally die hem enorm goed ligt. Hyundai stuurt naast Tänak ook Andreas Mikkelsen (Hyundai) naar Kroatië, maar de Noor stelde in Monte-Carlo een beetje teleur. Hyundai zet hun wagens opnieuw in een Iers kleurtje, ter ere van Breen.

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Bij Toyota geen Kalle Rovanperä (Toyota), die nochtans met winst in Kenya verre van uitgeteld is/was voor een derde titel. De troepen van Jari-Matti Latvala sturen Sébastien Ogier (Toyota) de arena in, met maar één doel: winst. En Takamoto Katsuta (Toyota) trekt na zijn tweede plaats in Kenya ook met vertrouwen naar het Oost-Europese asfalt. Evans mag vooral Neuville niet laten gaan en moet zo dicht mogelijk bij de Belg blijven. Mogelijks mikt Evans niet op het WK-leiderschap, om straks niet als eerste op het Portugese onverhard de baan te moeten openen. Iets om rekening mee te houden!

Bij Ford rekenen ze opnieuw op Adrien Fourmaux die blaakt van vertrouwen en Grégoire Munster (Ford) die nog op zoek is naar dat vertrouwen. De Belg heeft dringend nood aan punten, al kan hij dit weekend wel putten uit de nodige ervaring na een uitstekende Central European Rally vorig jaar.

Ook in WRC2 veel mooi volk. Alle toppers zijn aanwezig met een pak kanshebbers op winst zoals: Yohan Rossel, Pepe Lopez en Nikolay Gryazin. Bij de Juniors zijn de Belgische ogen gericht op Tom Rensonnet die voor het eerst de Franse Manion Deliot naast zich krijgt.

De rally start donderdagochtend met de shakedown. Daarna volgen 20 proeven, verspreid over drie dagen, op een grondig hertekend parcours.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 16 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons