van der Horst

WTCC-media verkiezen Tiago Monteiro tot "Driver of 2017"

Tiago Monteiro
Tiago Monteiro
Volvo-rijder Thed Björk werd begin deze maand in het prestigieuze Château de Versailles door de FIA tot WTCC-kampioen gekroond en gehuldigd. De Zweed die zijn titel vooral aan zijn regelmaat te danken heeft, ging dit laatste seizoen Norbert Michelisz en Tom Chilton vooraf. De jaarlijkse on line stemming, waarbij de WTCC-media hun stem uitbrengen, gaf dan weer aan dat Tiago Monteiro de voorkeur van de incrowd genoot, wat de nog steeds revaliderende Portugees de 'Driver of 2017'-award opleverde.
Thed Björk - Volvo Polestar S60
Thed Björk - Volvo Polestar S60
Net als kampioen Björk liet ook Monteiro dit seizoen slechts één pole en twee overwinningen optekenen. De Portugees ging na de Argentijnse manche in Termas de Rio Hondo als puntenleider het lange zomerreces in maar miste als gevolg van zijn crash in Barcelona wel de vier nog resterende meetings waardoor hij in de eindstand terugviel naar de achtste plaats. Niettemin kreeg Monteiro in de poll tien stemmen achter zijn naam tegenover zeven voor Honda-stalgenoot Norbert Michelisz. De Hongaar moest vrede nemen met de titel van vice kampioen; wellicht had hij het zonder de diskwalificatie van alle Honda's in China en brute technische pech in de Qatar-finale rivaal Björk nog knap lastig kunnen maken. De Zweed zelf eindigde in de poll met vijf stemmen als derde.
 
Volvo Polestar Cyan Racing
Volvo Polestar Cyan Racing
Met maar liefst 17 stemmen tegenover amper vijf voor het Castrol Honda World Touring Car Team werd het collectief sterke Polestar Cyan Racing terecht tot 'Team of 2017' verkozen, ook al eindigden de Blauwen met Björk (2 zeges), Girolami en Catsburg (elk 1) slechts vier keer bovenop het podium.  Sebastien Loeb Racing dat het seizoen overigens als beste privéteam afsloot deed het met zes zeges voor Chilton (3) en Bennani (3) prima, al deed JAS Motorsport met acht overwinningen voor revelatie Guerrieri (3), Michelisz (3) en Monteiro (2) nog beter. Pech, zoals Monteiro's klapband op de Nordschleife, maar hoofdzakelijk eerder vermelde incidenten deden het Italo-Japanse team evenwel de das om...

Esteban Guerrieri - Campos Racing Chevrolet TC1
Esteban Guerrieri - Campos Racing Chevrolet TC1
Dat Esteban Guerrieri, spijts het sterke debuut van de jonge Yann Ehrlacher tot 'Rookie of 2017' zou worden verkozen, stond al bij voorbaat vast. De Argentijn die net als landsman Nestor Girolami in de voetsporen van zijn illustere voorganger José-Maria Lopez trad, verbaasde dit seizoen vriend en vijand. Om in 2016 - met succes - slechts één enkele meeting te hebben betwist, kon Guerrieri meedingen  voor de rookie-titel. Aan boord van de Campos Racing Chevrolet Cruze wist hij meteen de seizoensopener in Marrakech te winnen, een prestatie die hij later in China en Qatar als vervanger van Tiago Monteiro nog eens zou overdoen.


WTCC Awards: (tot: 25 stemmen)

Driver of 2017
Monteiro: 10
Michelisz: 7
Björk: 5
Guerrieri: 2
Catsburg: 1

Team of 2017
Polestar Cyan Racing: 17
Castrol Honda World Touring Car Team: 5
Sébastien Loeb Racing: 3

Rookie of 2017
Esteban Guerrieri; 15
Yann Ehrlacher: 10

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op woensdag 20 december 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons