van der Horst

WTCC-kampioen Thed Björk:"Droom werd werkelijkheid"

Thed Björk WTCC-kampioen 2017
Thed Björk WTCC-kampioen 2017
Vorig weekend viel in Qatar het doek over het WTCC-seizoen, het laatste in zijn huidige vorm nu de samensmelting van het wereldkampioenschap en de TCR International Series imminent lijkt. Thed Björk gaat hierdoor de geschiedenisboeken in als de laatste WTCC-kampioen. De man drukt hiermee tevens de voetsporen van zoveel illustere Zweedse World Rally-kampioenen en beleefde naar eigen zeggen "het belangrijkste ogenblik in zijn carrière".
  • Powercars
Thed Björk met Nick Catsburg
Thed Björk met Nick Catsburg
Dit is de eerste keer dat een Zweed een wereldtitel op circuit verovert. Wat doet dit met een mens?
"Als Zweed wereldkampioen worden is een droom die ik reeds koester sinds ik begon te racen. Dit klopt alles wat ik tot dusver had bereikt. Toen ik jong was, wou ik F1-kampioen worden maar dat zat er niet in, dus reken maar dat deze kroon voor mij nauwelijks te bevatten is. Ik heb nu wel de titel op zak, maar leef nog steeds als in een droom, gewoon door als racepiloot door het leven te mogen gaan."

Volvo Polestar Cyan Racing
Volvo Polestar Cyan Racing
Polestar Cyan Racing bestaat als FIA World Touring Car Championship-team pas twee jaar, maar niettemin pakte het in Qatar zowel de rijders- als de merkentitel...

"Net als alle andere raceteams doen we er alles aan om races en kampioenschappen te winnen en als je dan het vooropgestelde doel bereikt, is dat formidabel. Eigenlijk was de titel behalen aanvankelijk niet het doel dit seizoen en zagen we deze campagne als een meerjarenplan. Toen de baas dan stelde dat het toch dit jaar moest gebeuren, legde dit heel wat druk op het team en de rijders. Anderzijds was het erg leuk races te winnen en daar gaat het hem tenslotte om. Nick [Catsburg], Néstor [Girolami] en Yvan [Muller]; iedereen droeg tot dit succes bij, het is zonder meer fantastisch deel uit te maken van deze groep.
Thed Björk met Tiago Monteiro
Thed Björk met Tiago Monteiro
Veel respect ook voor Tiago [Monteiro] die ik het allerbeste toewens. Ik hoop dat hij terugkomt en een andere titel kan pakken, want hij is het waard. Ook Esteban [Guerrieri] en Norbi bleken heel snel in Qatar en we beseften dat ze het ons erg moeilijk zouden maken. Toen Norbi dan met problemen kreeg af te rekenen werd het een heel ander verhaal voor hem. Iedereen weet dat in motorsport alles mogelijk is en voor ons was dit een meevaller."

Blijft de vraag of we Thed Björk ook in 2018 op het hoogste niveau, lees de nieuwe serie die uit de fusie van beide concurrerende klassen voortspruit (TCR International Series en FIA WTCC), terugzien. Volvo Polestar heeft voor komend seizoen immers nog geen model dat aan de TCR-reglementering beantwoordt. Naar verluidt zijn alle drie de officiële Volvo-rijders dan ook contractvrij voor 2018.

Foto's: FIA WTCC & Hans van OnsemSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op dinsdag 5 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Losail.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons