van der Horst

Zandvoort: Ekström schenkt Audi eerste zege in chaotische race

Mattias Ekström
Mattias Ekström
Audi-piloot Mattias Ekström knoopte vanmiddag na meer dan 1000 dagen eindelijk terug aan met de overwinning in de duinen van Zandvoort na een race die bol stond van de incidenten. Vele piloten lieten zich verrassen op het verraderlijke circuit en dat zorgde voor maar liefst vier safety car-fases, een uiterst ongewoon scenario voor een droge en zonnige DTM-wedstrijd. Marco Wittmann, die tijdens de vorige race op de Lausitzring al de titel pakte, eindigde als tweede na in de beginfase aan de leiding te hebben gelegen. Martin Tomczyk, ook in een BMW, vervolledigde het podium.
Mike Rockenfeller - Phoenix Audi
Mike Rockenfeller - Phoenix Audi
Polesitter Mike Rockenfeller verloor bij de start meteen de leiding aan Wittmann, die beter wegkwam en de Audi binnendoor passeerde in de Tarzanbocht. Na slechts vijf ronden maakte de safety car voor het eerst zijn opwachting na een crash van Adrien Tambay in de Playboy Abt Audi. Bij de herstart liep Wittmann wat weg bij zijn rivaal, maar enkele ronden later moest hij dan toch zijn meerdere erkennen in de kampioen van vorig jaar; een mooie actie van Rockenfeller buitenom de Tarzanbocht verzekerde hem terug van de leiding terwijl Wittmann meteen daarna de pits indook voor een setje harde banden.

Augusto Farfus - BMW Team RBM
Augusto Farfus - BMW Team RBM
Augusto Farfus had een sombere kwalificatie achter de rug en de troepen van Bart Mampaey kozen ervoor om hem, anders dan de mannen voorin, meteen met harde banden de race te doen aanvatten. Die strategie had achteraf gezien heel wat kunnen opleveren ware het niet dat de onfortuinlijke Braziliaan na achttien ronden zwaar van de baan ging door de schuld van Daniel Juncadella. De safety car kwam alzo voor de tweede maal in actie en zorgde ervoor dat velen hun pitstop even dienden uit te stellen. Na de herstart bleef leider Rockenfeller buiten terwijl ondermeer de latere winnaar Ekström en onze landgenoot Maxime Martin nieuw rubber kwamen halen.

Zandvoort: De race in beeld gebracht
Even later zagen we opnieuw een hergroepering achter de safety car nadat rookie Nico Müller in de bandenstapel eindigde in de krappe Gerlachbocht na een contact met de Mercedes van Christian Vietoris. Bij de derde herstart dook leider Rockenfeller eindelijk de pits in, dit leverde Wittmann de leiding op maar de Duitser lag onder vuur van een ontketende Mattias Ekström. De Zweed, die door het hinderen van Paffett tijdens de kwalificatie vijf plaatsen teruggezet werd op de grid, nam de leiding over door buitenom de BMW te passeren. Een vierde en laatste safety car, voor het wegtakelen van de gecrashte Mercedes van Paffett, kon niets veranderen aan de einduitslag, Ekström won eindelijk sinds lang nog eens een DTM-race en bezorgde meteen ook werkgever Audi hun eerste zege dit jaar.

Maxime Martin - BMW Team RMG
Maxime Martin - BMW Team RMG
Maxime Martin profiteerde optimaal van het feit dat hij dit keer, in een wedstrijd die bol stond van de safety car-procedures, het zachte rubber pas in zijn tweede stint liet omleggen. In de laatste ronden pakte hij zelfs de zesde plaats over van een op hard rubber rijdende Pascal Wehrlein, maar zag zijn opmars gestopt doordat Christian Vietoris niet voorbij Edoardo Mortara geraakte. Een geladen gevecht tussen de drie kemphanen zorgde er zelfs voor dat Martin terug achter Wehrlein terecht kwam, gelukkig kon onze landgenoot vlak voor het vallen van de vlag de nieuwe derde rijder van het Mercedes F1-team alsnog counteren.

Wittmann - Ekström - Tomczyk
Wittmann - Ekström - Tomczyk
Dit weekend werd meteen ook de tweede titel voortijdig toegekend, de tweede plaats van Wittmann en de zesde van Martin verzekerden Reinhold Motorsport GmbH (Team RMG) van de titel bij de teams. Dankzij zijn goede prestatie rukt Martin op van de achtste naar de zesde plek in de puntentelling. Bij de seizoensafsluiter in Hockenheim zal het verdict vallen over het kampioenschap bij de constructeurs. 

--- UITSLAG DTM RACE ZANDVOORT (PDF) ---

Foto's: Arne Simons en Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 28 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Circuit Park Zandvoort.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons