van der Horst

Zandvoort: Nabeschouwing Bart Van Os-Sandor Van Es

Op het circuit van Zandvoort vonden vandaag onder wisselende weersomstandigheden de Finaleraces plaats. Ook voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux vormden de Finaleraces het slot van een mooi seizoen met vaak spannende races. Dit weekeinde viel het GT3.nl team op door het verrassend sterke rijden van het gelegenheidsduo Bart van Os/Sandor van Es. Zaterdag eindigde Bart van Os op de tweede plaats in Race 1 van het weekeinde. Zondag scoorde ook Sandor van Es een podiumplaats in Race 2 en in de hoofdrace van de dag (met rijderswissel) waren Van Os en Van Es blij met hun tweede plaats, op korte afstand van racewinnaars Jeffrey van Hooydonk en de populaire Belgische zanger Koen Wauters.
  • Dreamdrive
De eerste individuele sprintrace betekende voor Bart van Os een mooie rentree na precies een jaar afwezigheid vanwege een operatie na een eerder scooterongeval. Door meteen vanaf pole position te starten in een competitieve klasse als de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux toont de 22-jarige Van Os aan vorig jaar niet voor niets het Formule Ford Festival op Brands Hatch gewonnen te hebben. “Natuurlijk moest ik wel weer wennen aan de snelheid en de Porsche is natuurlijk een heel andere auto dan de Formule Ford. Ik merkte ook dat ik vanaf de eerste meters in de vrije training tot aan de laatste ronde in de race op zondag steeds meer vertrouwen in de auto kreeg.” Omdat er geen proefstarts gemaakt kunnen worden tijdens een raceweekeinde was de start van Race 1 een uitdaging: “Dit was mijn eerste start met zo’n auto, dus ik wist dat het moeilijk zou worden om de ervaren Koen Wauters achter mij te houden. Toen Wauters inderdaad een betere start had besloot ik hem te volgen en te proberen hem tot een foutje te dwingen of zijn banden meer dan gemiddeld te verbruiken, waardoor ik aan het einde van de race misschien nog een aanval zou kunnen plaatsen,” analyseerde Bart van Os zijn eerste optreden in de Remeha-Porsche. Helaas maakte Van Os volgens eigen zeggen een paar foutjes en waren zijn banden niet goed genoeg meer voor een allesbeslissende aanval. “Maar met een tweede plaats kan ik tevreden zijn.”

Zondagochtend was het de beurt aan Sandor van Es voor zijn spintrace. Gestart vanaf P3 wist Van Es dat het lastig zou zijn om routiniers Xavier Maassen en Jeffrey van Hooydonk te kloppen. “Maar ik heb van die eerste race al genoten. De Porsche is een en blijft een geweldige auto om mee te rijden. Als je met 220 km/uur op het Scheivlak af komt is het echt mooi om de juiste rembalans te vinden, want de baan heeft daar wat hobbels!” Sandor van Es eindigde op de derde plaats.

Voor de hoofdrace (met verplichte pitstop) werd Zandvoort ‘overvallen’ door een hevige regenbui, waardoor de teams gedwongen werden een andere set-up te kiezen. Sandor van Es, die de hoofdrace vanaf de tweede startplek mocht vertrekken, daarover: “Het is geweldig om met zo’n ervaren team als Land Motorsport te werken, want we waren er zo uit wat er veranderd moest worden en de auto stuurde op de natte baan dan ook geweldig.” Van Es kent het Zandvoortse duinencircuit op zijn duimpje en kon daar in de regen gebruik van maken: “Ik reed iets andere lijnen en kon daardoor gewoon dezelfde ‘pace’ rijden als de latere kampioen Xavier Maassen en ook Jeffrey van Hooydonk, met al hun ervaring. Dat geeft wel een kick.” Tijdens de pitstop vertrok Bart van Os iets te laat waardoor kostbare seconden verloren gingen. Maar gedurende zijn stint maakte Van Os een ruime achterstand op Koen Wauters goed en naderde hem tot op 1,5 seconde! “Als de race twee ronden langer had geduurd hadden we wedstrijd kunnen winnen,” waren Van Os en Van Es eensgezind. Maar de tweede plaats in deze lastige race op een natte baan smaakt naar meer: “Ik vind het super en ben GT3.nl dankbaar voor deze kans. Ik ga dan ook echt mijn best doen om er volgend jaar het hele seizoen bij te zijn,” concludeerde Bart van Os.

Uitslagen
Race 1
1.    Koen Wauters (B), 14 ronden in 25 min 13,294 sec (= 143,44 km/uur)
2.    Bart van Os (NL), op 1,506 sec
3.    Pierre Piron (B), op 24,876 sec

Race 2
1.    Xavier Maassen (NL), 15 ronden in 26 min 36,737 sec (= 145,65 km/uur)
2.    Jeffrey van Hooydonk (B), op 0,458 sec
3.    Sandor van Es (NL), op 18,754 sec

Race 3
1.    Jeffrey van Hooydonk/Koen Wauters (B), 25 ronden in 52 min 02,368 sec (= 124,14 km/uur)
2.    Bart van Os/Sandor van Es (NL), op 1,505 sec
3.    Xavier Maassen/Pierre Piron (NL/B), op 49,722 secDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op dinsdag 21 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Finaleraces.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons