van der Horst

Zolder Supercar Madness: De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts

Tomas De Backer wint race 2
Tomas De Backer wint race 2
Tomas De Backer heeft achter het stuur van de #97 FordStore Feyaerts op Circuit Zolder ook de tweede Benelux Ford Fiesta Sprint Cup wedstrijd van Zolder Supercar Madness op zijn naam geschreven. Net als in race één werd De Backer de hele race geschaduwd door Alan Czyz, in de vertrouwde #46 Nowicki Auto Serwis, maar opnieuw kreeg de jonge Pool geen kans en moest op minder dan één seconde van de winnaar genoegen nemen met een tweede positie!
Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Fabian Schoonhoven maakte in de #11 Bas Koeten Racing zijn droomdebuut compleet door opnieuw als derde de finish te passeren. Met zijn tweede plek pakte Czyz de winst in de Junior Cup, met deze Fabian Schoonhoven op twee en een sterk rijdende maar helaas met pech uitgevallen Esmee Kosterman, in de #65 Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis op drie. Na een mooie strijd ging de winst in de Gold Cup naar Björn Dietrich, die als vierde de finish passeerde, met Johan Land op twee en Marcel Schoonhoven op drie. 
 
Alan Czyz neemt de kop bij de start
Alan Czyz neemt de kop bij de start
De start verliep voor iedereen probleemloos en daarmee nam Czyz de kop, met De Backer op twee en De Groot op drie. De Backer liet er geen gras over groeien en nam al in de eerste ronde met een mooie uit-remactie de leiding over van Czyz. Kosterman beging blijkbaar ergens een foutje want de snelle dame werd gepasseerd door Dietrich in de #28 Nitro Racing. 
 
Czyz sloot meteen weer bij De Backer aan, maar ook daarachter waren de verschillen minimaal waardoor een mooi lint van zeven elkaar dicht volgende Fiesta’s ontstond. Het was nog erg vroeg in de race maar de eerste tracklimits konden alweer genoteerd worden. 
 
Calvin de Groot - Oeste Kart
Calvin de Groot - Oeste Kart
De bekende top twee van De Backer en Czyz nam na een ronde of vier langzaam afstand van de achtervolgers. De Groot was dan al op een kleine vier seconden gereden. In diezelfde ronde beging Fabian Schoonhoven waarschijnlijk een foutje want de debutant zag zich gepasseerd door Dietrich en Kosterman en lag net voor zijn vader Marcel op plek zes. Even later was het Kosterman die de weg omhoog weer verder gevonden had en ten koste van Dietrich oprukte naar plek vier. 
 
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
Het ging richting de helft van de race als De Backer nog altijd Czyz op zijn bumper had en zich geen foutje kon veroorloven. Op ruim zeven seconden volgde De Groot, die langzaam werd bijgehaald door een steeds snellere Kosterman. Fabian Schoonhoven had ook de weg omhoog weer ingeslagen en was ten koste van Dietrich opgeschoven naar plek vijf. De Duitser maakte daarop een foutje en verloor terrein aan Land en Marcel Schoonhoven. 
 
In ronde acht had Kosterman ook De Groot te pakken en lag op ruim elf seconden van het leidende duo De Backer en Czyz op plek drie. De Groot kende problemen en werd snel gepasseerd door Fabian Schoonhoven, die daarmee op plek vier kwam rijden. De Groot kreeg daarop een verwittigende vlag voor een technisch defect en verdween in de pitstraat. 
 
Tomas De Backer - Fordstore Feyaerts
Tomas De Backer - Fordstore Feyaerts
Met nog tien minuten op de klok zijn er daarmee in de kop twee strijdende duo’s, De Backer die op 0,3 seconden gevolgd werd door Czyz en Kosterman die Fabian Schoonhoven op haar achterbumper heeft. Land was intussen opgerukt naar plek vijf, was de leider in de Gold Cup, en zag achter hem Dietrich, Marcel Schoonhoven en op ruime afstand Cox. 

 
Opeens was het over voor Kosterman als ze op het rechte stuk stilviel en een mooie podiumklassering in rook zag opgaan. Fabian Schoonhoven schoof daarmee achter De Backer en Czyz door naar plek drie, met op vier Land en daar weer achter Dietrich, Marcel Schoonhoven en Cox. 
 
De tracklimits werden nog altijd niet gerespecteerd en Land is de eerste die vijf seconden straf kreeg, direct gevolgd door Marcel Schoonhoven die ook vijf seconden bij zijn eindtijd mocht optellen. 
 
De laatste ronde ging in als Czyz nog altijd loerde op zijn kans om De Backer te passeren. De Belg maakte echter geen enkele fout. Fabian Schoonhoven lag onbedreigd op plek drie, maar op vier en vijf was de strijd om de leiding in de Gold Cup tussen Land en Dietrich nog in volle gang.  
 
Algemeen podium race 2 Zolder
Algemeen podium race 2 Zolder
Czyz bleef tweede en daarmee ging de volle winst voor de tweede keer naar De Backer. Uiteraard pakte hij ook de beker voor FordStore Feyaerts, als winnaar in de Ford Dealer Team Cup. Fabian Schoonhoven pakte met een derde plaats opnieuw een uitstekend podium. Op vier Dietrich, die Land wist te verschalken, en op zes en zeven Marcel Schoonhoven en Cox. 
 
Met zijn tweede positie algemeen won Czyz de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met debutant Fabian Schoonhoven op twee en de niet gefinishte Kosterman op drie. 
 
In de Gold Cup (30 jaar en ouder) ging de winst naar de als vierde geklasseerde Dietrich, met Land op twee en Marcel Schoonhoven op drie. 
 
Podium Gold Cup race 2 Zolder
Podium Gold Cup race 2 Zolder
Met twee overwinningen én de snelste ronde in Race 2 scoorde Tomas De Backer de volle pot of 41 punten, hetgeen hem in de tussenstand op 111 punten brengt, maar Alan Czyz, in training en Race 1 de snelste goed voor twee extra punten, blijft met 118 punten leider in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup! Op 11, 12 en 13 augustus krijgen we op het snelle TT Circuit het vervolg in de strijd tussen de Belg en de Pool tijdens de traditionele Jack’s Racing Day. 
 
Benelux Ford Fiesta Sprint Cup – Round 3: 
 
Uitslag Race 2: 1. T. De Backer, 16 ronden, 2. A. Czyz, op 0.926; 3. F. Schoonhoven, op 20.792; 4. B. Dietrich, op 45.589; 5. 7. J. Land, op 51.655; 6. M. Schoonhoven, op 1.12.141; 7. K. Cox, op 1.58.955; 8. E. Kosterman, 12 ronden;. Niet gerangschikt: C. de Groot 

Ford Fiesta Sprint Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 9 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons