van der Horst

Zolder Supercar Madness: Familie Schoonhoven: kennismaking wordt successtory

Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Fabian Schoonhoven moest toch naar Circuit Zolder voor een testsessie met een TCR-bolide, toen zich de kans voordeed om in te stappen in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup. Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Vrijdagmiddag maakte de 22-jarige inwoner uit het Nederlandse Amersfoort kennis met de Ford Fiesta Fiesta van Bas Koeten Racing om daarop prompt op zondag met vier bekers huiswaarts te keren! Vader Marcel maakte het succes compleet door daar bij zijn nog spontanere Fiesta-debuut twee trofeeën aan toe te voegen.
  • Powercars
Omdat Fabian Schoonhoven tijdens Jack’s Racing Day in de Supercar Challenge de TCR Audi van Bas Koeten Racing zal delen met Laurens de Wit en er weinig verdere testmogelijkheden meer waren, werd afgesproken dat hij tijdens de  vrije sessies van het Supercar Madnes-weekend naar Circuit  Zolder zou komen om daar kennis te maken met de fameuze ex-TCR Benelux auto van De Wit.  
 
“Omdat ik er dan toch was, opperden Bas en Jelle Koeten het idee om mee te doen aan de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup. Dat was ik veel langer van plan om een keer te doen, dus dat liet ik me geen twee keer zeggen en vervolgens hebben we de zaak rond gemaakt”, verklaarde Schoonhoven zijn plotselinge deelname. 
 
Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Zo kon het gebeuren dat de 22-jarige Nederlander op vrijdagochtend in de TCR-auto van Laurens de Wit zijn rondjes draaide om het voor hem nieuwe circuit van Zolder te leren kennen en te wennen aan de TCR-bolide, om vervolgens in de namiddag voor het eerst achter het stuur van een Fiesta Cup plaats te nemen. De test en vrije trainingen verliepen vlekkeloos en zo begon Schoonhoven op zaterdag aan zijn eerste kwalificatie. De debutant maakte opnieuw indruk door op slechts 0,1 seconde van Calvin de Groot naar de vierde tijd te rijden.  
 
“Het ging meteen lekker, al kan het altijd beter, maar vooralsnog ben ik tevreden”, was de nuchtere constatering. 
Maar waar komt die directe snelheid vandaan? “Ik heb weliswaar nooit gekart, maar race al vanaf mijn 17de op het circuit en ook altijd in voorwielaangedreven auto’s. De Fiesta in Cup-versie voelde dus al snel vertrouwd aan. Ik ben begonnen met een C1 in de PTC Racing Cup. Dat heb ik drie jaar gedaan. Ergens in 2018 of 2019 heb ik een keer bij een testdag met een Fiesta Cup gereden, maar daar is het toen bij gebleven. Na de C1 hebben we zelf een Mini Cooper omgebouwd voor wedstrijden bij de DNRT en ACNN en hebben met die auto zelfs een keer meegedaan aan de Supercar Challenge. Daarna hebben we een Cupra TCR gekocht waar we ook weer endurance mee rijden. Dat ik met Laurens in Assen ga rijden, is dus ook niet zomaar zonder enige voorkennis of ervaring met zo’n type auto. Zowel in de Fiesta als in de Audi van Laurens kon ik steeds terugvallen op de professionele begeleiding van de mannen van Bas Koeten Racing.” 
 
Fabian Schoonhoven sprak steeds in de ‘we’ vorm en dat is niet verwonderlijk.  
 
“Meer dan 90% van de tijd rijd ik samen met mijn vader. Meestal dus endurance”, vervolgde Schoonhoven, die voor deze gelegenheid gesteund werd door www.thuistuinieren.nl en dagdagelijks werkt in het bedrijf van zijn vader, Hyma Garden B.V., een groothandel in allerlei vormen van wateropslag, zoals regentonnen en irrigatiesystemen. 
 
Fabian Schoonhoven
Fabian Schoonhoven
Op basis van zijn ervaring met voorwielaandrijvers had Schoonhoven er wel vertrouwen in dat het allemaal moest lukken, vertrouwen dat na de kwalificatie alleen maar werd versterkt. Racen tussen rijders die al meerdere wedstrijden en soms zelfs jaren ervaring met de Fiesta Cup hebben, is natuurlijk een ander verhaal. Maar ook dat ging Schoonhoven meer dan uitstekend af. In de eerste wedstrijd pakte de debutant meteen een derde plaats algemeen, achter de huizenhoge favorieten Tomas De Backer en Alan Czyz. Achter de snelle Pool mocht Schoonhoven met een tweede plaats in de Junior Cup meteen weer het podium betreden. In Race 2 deed de Rookie het allemaal nog eens dunnetjes over door opnieuw als derde algemeen en tweede in de Junior Cup de finish te passeren. Daarmee kwam de buit in het eerste weekend Ford Fiesta Sprint Cup Benelux meteen op vier bekers. Met recht een droomdebuut. “Dit is inderdaad wel iets meer dan waar ik vooraf op gerekend had.” 
 
Maar het kon nog gekker. Wist Fabian Schoonhoven de week voor de wedstrijd dat hij op Circuit Zolder zijn debuut in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup Benelux maken, bij zijn vader viel dat besluit pas aan het eind van de bewuste vrijdagmiddag.  
 
Marcel Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Marcel Schoonhoven - Bas Koeten Racing
“Er werd afgesproken dat ik tijdens de testsessie met de andere Fiesta van Bas Koeten Racing zou rijden, en als dat goed zou gaan en ik niet vele seconden langzamer draaide dan de rest, had  ik mij voorgenomen wellicht ook aan de wedstrijden deel te nemen”, klonk het nog bescheiden uit de mond van de die dag, 7 juli, zijn 53ste verjaardag vierende Marcel Schoonhoven. Eigenlijk wist iedereen dat ook Marcel direct verkocht zou zijn en dus was het geen verrassing meer dat hij op zaterdag bij het begin van de vrije training aan het eind van de pitstraat van Circuit Zolder stond.  
 
“De test op vrijdag liep prima en daarop besloot ik om mee te doen. We hebben na de test nog alle data doorgenomen en dat zat bij de vrije training nog allemaal in mijn hoofd. Dan ga je niet te veel nadenken Ik ben nog old-school, gewoon op gevoel rijden”, blikte de goedlachse ondernemer op zijn eerste trainingen terug. 
 
Marcel Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Marcel Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Dat het uiteindelijk allemaal wel goed kwam, bleek op zondag. In de eerste wedstrijd passeerde Marcel als vijfde algemeen de finish en pakte daarmee bij zijn debuut de winst in de Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder. In de tweede race viel een zesde plaats hem ten deel en met een derde plaats in de Gold Cup mocht ook hij weer, net als zijn zoon, naar het podium. Met vier stuks voor Fabian en twee voor Marcel had zoonlief weliswaar meer trofeeën, maar daar zat dan weer geen exemplaar bij voor plek één. 
  
Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, na Round 3: 
 
Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Alan Czyz, 118; 2. Tomas De Backer, 111; 3. Esmee Kosterman 71 ; 4. Johan Land 62 ; 5. Calvin de Groot, 56; 6. Björn Dietrich, 55 ; 7. Stefan Barewijk, 38 ; 8.Fabian Schoonhoven, 30 ; 9. Ellis Spiezia, 28 ; 10. Marcel Schoonhoven 21 ; 11. Philippe Huart, 18; 12. Kristoff Cox 17 ; 13. Tom Vanderheyden, 9 
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Alan Czyz 129; 2. Esmee Kosterman 90 ; 3. Calvin de Groot 62 ; 4. Fabian Schoonhoven 34 ; 5. Ellis Spiezia 32 
 
Gold Cup Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Johan Land 107 ; 2. Björn Dietrich 96 ; 3. Stefan Barewijk 75 ; 4. Marcel Schoonhoven 35 ; 5. Philippe Huart 30 ; 6. Kristoff Cox 26 ; 7. Tom Vanderheyden 15 
 
Ford Dealer Team Cup: 1. #97 FordStore Feyaerts 120; 2. #65 Ford Broekhuis 102; 3.  #98 Ford Peerlings nv Pelt 28; 4.. #102 Ford Peerlings nv Pelt 15 

Ford Fiesta Sprint Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op maandag 17 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons