van der Horst

Zolder Supercar Madness: Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
Tomas De Backer heeft de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van Zolder Supercar Madness op zijn naam geschreven. De snelle Belg van FordStore Feyaerts werd net als bij zoveel eerdere ontmoetingen voortdurend op de bumper gezeten door Alan Czyz in de vertrouwde #46 Nowicki Auto Serwis. De jonge Pool zag echter geen kans om De Backer te verrassen en moest zodoende genoegen nemen met een tweede positie.
  • LTF
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
Esmee Kosterman passeerde als derde de finish, maar omdat de snelle dame vijf seconden straf kreeg voor het te vaak niet respecteren van de tracklimits, ging de laatste podiumpositie naar de in Zolder in de Fiesta Cup debuterende Fabian Schoonhoven in de #11 Bas Koeten Racing. Met zijn tweede plek pakte Czyz wel de winst in de Junior Cup, met Fabian Schoonhoven op twee en Kosterman op drie. Met een vijfde plaats algemeen ging de winst in de Gold Cup naar de debuterende Marcel Schoonhoven, vader van Fabian. In de Gold Cup werd het podium gecompleteerd door Björn Dietrich en Johan Land. 
 
Alan Czyz - Nowicki Auto Serwis
Alan Czyz - Nowicki Auto Serwis
De startopstelling voor de eerste, 30 minuten durende, Benelux Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Daarmee op poleposition Kristoff Cox, de Belgische rijder die vorig jaar al wel een aantal races in de cup meedeed, maar dit jaar nog niet eerder in actie kwam. Naast de voor NiceRacing uitkomende Cox stond een echte debutant, Marcel Schoonhoven, die pas op vrijdag na een eerste kennismaking met de Ford Fiesta besloot om dit weekend in Zolder mee te rijden. Op rij twee eerstejaars Fiesta-rijder Björn Dietrich van het Belgische Nitro Racing, met naast zich Esmee Kosterman in de #65 Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis. De derde rij werd ingenomen door Fabian Schoonhoven, de zoon van Marcel, die in de training verraste met goede tijden en in Zolder ook pas voor het eerst kennismaakte met de Fiesta. Naast Schoonhoven vonden we Oeste Kart-rijder Calvin de Groot, tot nu toe de beste rookie van het seizoen. Daarachter de twee favorieten en snelste rijders uit de kwalificatie, Tomas De Backer en Alan Czyz. Johan Land sloot de rij omdat de NiceRacing-rijder door technische problemen niet aan de kwalificatie mee kon doen. 
 
Marcel Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Marcel Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Bij de start was Marcel Schoonhoven veel beter weg dan Cox en nam bij zijn eerste optreden meteen de leiding. De Groot was ondertussen, met schade, nog voor de eerste bocht stilgevallen en bleef op de baan staan. Daarmee was het meteen tijd voor de eerste safetycar van de dag. Omdat de #143 niet zo snel weggeduwd kon worden, werd het veld door de pitstraat geleid. Marcel Schoonhoven behield daarbij de leiding, voor Dietrich, het al snel naar voren gekomen duo De Backer, Czyz, een eveneens opgerukte Land, een teruggevallen Kosterman, Fabian Schoonhoven en een vanaf ‘pole’ volledig door het veld weggezakte Cox. 
 
Na twee ronden achter de safetycar werd het veld weer losgelaten en bleven er nog 20 minuten te rijden. Marcel Schoonhoven schoot wakker en pakte een paar meter terwijl De Backer meteen Dietrich probeerde te verschalken. Bij de eerste echte doorkomst lag De Backer alweer op één, op 0,6 seconden gevolgd door zijn eeuwige rivaal van dit seizoen, Czyz. Marcel Schoonhoven was teruggezakt naar plek drie en kreeg Land in zijn spiegels. Op plek vijf Kosterman met daarachter Fabian Schoonhoven, Dietrich en Cox die in bocht één even voor het grind was gegaan. 
 
Tomas De Backer
Tomas De Backer
In eigen huis leek De Backer toch de snellere rijder te zijn want de Belg wist in twee ronden tijd een gaatje te slaan van 1,4 seconden richting Czyz. Marcel Schoonhoven kon het hoge tempo van de twee favorieten niet volgen. Het gat liep snel op naar zes seconden, maar de debutant behield nog wel de derde plaats in handen. Al snel doken echter zijn zoon Fabian Schoonhoven en La Kosterman in zijn spiegels op, terwijl Land juist veel plaatsen moest prijsgeven. 
 
Czyz had na een paar ronden het tempo weer hervonden want de Pool liep langzaam weer in op De Backer. Bij de achtste doorkomst was het gaatje nog maar 0,5 seconden en leek een nieuw gevecht om de leiding aanstaande. Kosterman zette ook flinke stappen gemaakt en was opgerukt naar plek drie, met op haar bumper Fabian Schoonhoven. Marcel Schoonhoven was teruggevallen naar plek vijf. Daarachter Land, Dietrich en op grote achterstand Cox. Inmiddels volgden er ook de eerste waarschuwingen voor het niet respecteren van de tracklimits… 
 
Met nog zeven minuten op de klok had Czyz definitief de achterbumper van De Backer weer gevonden en drong heftig aan. Een kleine tien seconden achter het leidende duo ontstond er ook een mooi duel om de plaatsen drie en vier tussen Kosterman en Fabian Schoonhoven. Het onderlinge verschil bedroeg hier slechts 0,4 seconden. Marcel Schoonhoven leek redelijk safe op vijf want Land lag al op vijf seconden en werd op de bumper gezeten door Dietrich. 
 
In de slotfase liet Czyz De Backer niet los maar kon niet toeslaan. Op drie had Kosterman Fabian Schoonhoven nog altijd niet kunnen lossen en dus was ook die podiumplek nog niet zeker. Achter de rug van Marcel Schoonhoven was Dietrich Land gepasseerd en vertoefde nu op plek  zes. 
 
Als de laatste ronde inging volgde de mededeling dat Kosterman vanwege het inmiddels vijf keer overschrijden van de tracklimits een straf kreeg van vijf seconden en daarmee ging voor haar het algemene podium verloren. 
 
Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
Fabian Schoonhoven - Bas Koeten Racing
In de laatste ronde drong Czyz wel aan maar de Pool kon De Backer niet verschalken en daarmee ging de winst naar de Belg, op 0,3 seconden gevolgd door Czyz. Kosterman passeerde weliswaar als derde de finish, maar door de straf van vijf seconden verviel de laatste podiumpositie aan debutant Fabian Schoonhoven. Marcel Schoonhoven passeerde als vijfde de finish, op vier seconden gevolgd door Dietrich en daar weer vier seconden achter Land. Cox sluit de rij. 
 
Met zijn tweede positie algemeen won Czyz de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met debutant Fabian Schoonhoven op twee en Kosterman op drie. 
 
In de Gold Cup (30 jaar en ouder) ging de winst naar de als vijfde geklasseerde en debuterende Marcel Schoonhoven, met Dietrich op twee en Land op drie. Uiteraard won FordStore Feyaerts, dankzij ‘raket’ De Backer de Ford Dealer Team Cup, voor Ford Broekhuis met de onfortuinlijke Kosterman. 
 
Race 2 gaat van start om 14u10. Met vooraan op de grid ‘pole’-man Alan Czyz, met naast hem Tomas De Backer! 
 
Benelux Ford Fiesta Sprint Cup – Round 3: 
 
Uitslag Race 1: 1. T. De Backer, 14 ronden, 2. A. Czyz, op 0.387; 3. F. Schoonhoven, op 17.522; 4. E. Kosterman, op 21.281; 5. M. Schoonhoven, op 27.522; 6. B. Dietrich, op 31.382; 7. J. Land, op 35.469; 8. K. Cox, op 1.47.776; 9. C. de Groot 

Ford Fiesta Sprint Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 9 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons