Zweden: Marklund loopt uit - De Keersmaecker op zucht van finales

Anton Marklund - VW Polo Supercar
In Höljes werd in het kader van de Zweedse WK-manche ook de derde wedstrijd van het European RX verreden. Voor aanvang van het seizoen hadden we voorspeld zou het een strijd zou worden tussen Marklund, Larsson, Rustad en Hvaal. Na vandaag staan deze heren op de plaatsen 1, 2, 4 & 6 met daar tussen Tamás-Pál Kiss en Thomas Bryntesson. Thuisrijder Anton Marklund won zijn tweede race van het seizoen en staat stevig aan de leiding. Met Kristoffersson en Marklund dus twee VW Polo's en twee Zweden aan het feest op het thuisfront bij de Supercars.
Robin Larsson - Audi A1 SuperCar
De Zweedse Audi A1-rijder Robin Larsson won enkele weken geleden in het Noorse Hell nadat Marklund de openingsmanche in Barcelona won. Larsson moest afgelopen weekend echter genoegen nemen met een vierde plaats in de halve finale. Zijn landgenoot Anton Marklund won die halve finale en was met zijn VW Polo ook de snelste in de finale. Zodoende diept hij zijn voorsprong op zijn naaste rivaal verder uit tot 12 punten, terwijl Tamás-Pál Kiss op vier punten nadert van de zoon van meervoudig Europees kampioen Lars Larsson. De Noor Alexander Hvaal mocht mee op het podium.

Jochen Coox - VW Polo Supercar
Met Michaël 'MDK' De Keersmaecker en Jochen Coox hadden we twee landgenoten in de strijd. Voor de VW-rijder was het een leerrijk weekend op een omloop die hij niet goed kende en waarbij hij moest optornen tegen de Europese toppers. Hij maakte ook kennis met zijn nieuwe motor.

Michaël De Keersmaecker had iets meer ambitie en er was na Hell heel wat aan de wagen gesleuteld. Na de eerste wedstrijddag stond hij op een behoorlijke twaalfde stek en tijdens de derde heat realiseerde hij een achtste chrono en stond op dat moment ook achtste in de tussenstand. Op 32 wagens kan dat tellen en MDK was op weg naar de halve finale. Maar het heeft niet mogen zijn.

Michaël 'MDK' De Keersmaecker voor Henning Solberg
"Gemengde gevoelens," aldus de man uit Londerzeel. "Enerzijds kon ik via andere differentielen beter het vermogen op het tarmac zetten en maakten we een grote vooruitgang in een zeer korte periode. Ik weet dat ik een chrono binnen de top 5 waard ben. Anderzijds zat het er vandaag weer niet in omdat ik pech kende. In de laatste bocht van de derde heat bleef ik met mijn wiel achter een curbstone hangen, waardoor de sporing uit de haak stond en het stuurhuis brak."

Michaël 'MDK' De Keersmaecker versus Anton Marklund
"Teveel om op een dergelijke korte periode te repareren, waardoor we niet met een gezonde wagen aan de vierde manche begonnen. Resultaat, een 23ste chrono en van de achtste richting de vijftiende plaats en dus net buiten de halve finales. Maar we zitten op de goede weg en maakten grote vooruitgang sinds we bij Gunnarsson zijn gaan aankloppen".

Foto's: Johnny Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op zondag 2 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zweden.