van der Horst

24H Le Mans: Audi zet punt achter LMP1-programma na 18 jaar

Audi R18
Audi R18
Tijdens de Japanse FIA WEC manche gonsde het al van de geruchten, geruchten die helaas ook waarheid zijn geworden; Audi stopt aan het einde van dit seizoen met haar LMP1 programma. In eerste instantie werd nog gedacht aan een uitstap aan het einde van 2017, maar Audi maakte vanmorgen officieel bekend dat Shanghai en Bahrain de laatste wedstrijden zullen zijn van het prototype-programma. De Duitse constructeur zal haar focus nog meer verleggen richting de Formule E, waar het momenteel actief is Team ABT. Ook in DTM blijft Audi actief, terwijl de Customer Racing afdeling met GT3 en TCR ongetwijfeld nog verder zal groeien.
  • Oeste Kart
Formula E Team ABT Schaeffler Audi Sport - ABT Schaeffler FE02
Formula E Team ABT Schaeffler Audi Sport - ABT Schaeffler FE02
Rupert Stadler deelde het spijtige nieuws vanmorgen mee aan de 300 mensen die momenteel actief zijn in de motorsportafdeling van Audi. Het Duitse merk spreekt van een strategische beslissing die kadert in de context van de druk op het merk, daarmee verwijzend naar het emissieschandaal binnen de Volkswagen Group. De focus komt voortaan dus te liggen op elektrische aandrijving en dus Formule E. De samenwerking met Team ABT wordt nog verder aangesterkt, zo is Audi nu ook actief bij de technische ontwikkeling van de FE02. Tegen 2018 zal Audi overigens haar eerste elektrische wagen lanceren. 

Audi R18
Audi R18
Het vertrek van een sterkhouder als Audi is een groot verlies voor de 24 uren van Le Mans en bij uitbreiding het FIA World Endurance Championship, dat nu enkel nog gedragen wordt door Porsche en Toyota. Geen gezonde situatie en idealiter komt een derde constructeur spoedig het evenwicht herstellen. Hoewel de diesel krachtbron van Audi veel potentieel had werd deze door de technische reglementen eerder ingeperkt. Bovendien maakte het hele emissieschandaal duidelijk dat er voor deze technologie nog maar weinig toekomst was. Een mogelijke overstap naar benzine had Audi in hetzelfde vaarwater gebracht als zustermerk Porsche.

Audi logo
Audi logo
In de 18 jaar dat Audi actief was in de prototype racerij won het 13 keer de 24 uren van Le Mans. Van de 185 wedstrijden waaraan werd deelgenomen won men er maar liefst 106, aangevuld met 80 pole posities en 94 snelste wedstrijdronden. Het FIA WEC won Audi twee keer, terwijl het tussen 2000 en 2008 negen opeenvolgende keren de American Le Mans Series titel op haar naam schreef.

Foto: Arne Simons, Audi & Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24 Heures du Mans op woensdag 26 oktober 2016.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons