van der Horst

24H Le Mans: Akio Toyoda: "We waren geen sterk team"

Alex Wurz - Akio Toyoda
Alex Wurz - Akio Toyoda
Dat Toyota op zondag 17 juni 2018 voor de eerste maal in zijn bestaan de 24 Uren van Le Mans won, hoeven we u niet meer te vertellen. Onder het motto "20e keer, goede keer" pakte Toyota niet alleen de zege, maar ook een 1-2. Die dubbel kwam er niet alleen wegens het ontbreken van echte concurrentie, maar ook na een donderpreek van Toyota-baas Akio Toyoda - zo blijkt.
  • LTF
Finish 24 Heures du Mans 2018
Finish 24 Heures du Mans 2018
In het persbericht dat Toyota GAZOO Racing uitstuurde na afloop van de Franse etmaalrace blijkt hoe hard Toyoda vorig jaar was voor zijn troepen. "We wonnen nooit eerder Le Mans en keken enkel aan tegen de achterkant van onze rivalen. Daarom focusten we ons op het ontwikkelen van nieuwe technologie denkende dat als we een wagen bouwden die sneller was dan die van hen, we konden winnen. Echter, we wonnen onze 19e race vorig jaar niet. Na de race verhief ik mijn stem tegenover het team: 'We kunnen Le Mans niet winnen als we enkel nadenken over hoe we een snelle wagen bouwen!'", vertelt Toyoda.

Fernando Alonso - Sébastien Buemi - Kazuki Nakajima
Fernando Alonso - Sébastien Buemi - Kazuki Nakajima
De donderpreek van de Japanner bleek echter nog niet afgelopen, want de meest markante uitspraak moest nog volgen... "Wat ons ontbreekt, is kracht. We zijn geen sterk team!", waarna naar eigen zeggen het team vanaf nul opnieuw opgebouwd werd met als hamvraag waarom het ze aan die kracht ontbrak. "We kwamen tot de conclusie dat wat ontbrak, het idee van kaizen was - constante verbetering. Porsche, die we niet klopten, beschikte misschien al wel over die sterkte. We konden dit jaar niet opnieuw met hen strijden, maar we willen deze kans aanwenden om onze waardering uit te drukken aan dergelijke grote tegenstanders."

Foto's: Toyota Motorsport GmbHSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in 24 Heures du Mans op maandag 18 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons