van der Horst

24H Le Mans: Andy Jaenen: "Zege in GTE Am was puur op strategie"

Keating Motorsports - Ford GT
Keating Motorsports - Ford GT
Keating Motorsports had de première om als eerste de Ford GT privé in te zetten en dit leverde dit weekend bij de 24 Uren van Le Mans meteen succes op. Teameigenaar Ben Keating won samen met Jeroen Bleekemolen en Felipe Frage de GTE Am-klasse, op de meet hadden ze een voorsprong van 45 seconden op de Team Project 1 Porsche 911 RSR. Onze landgenoot Andy Jaenen was dit weekend de spotter met dienst bij Keating Motorsports en hij wist ons te vertellen dat de zege er kwam dankzij een specifiek uitgekiende strategie.
Andy Jaenen (r.)
Andy Jaenen (r.)
"We hebben eigenlijk gewoon de strategie van Dempsey Proton Racing, dat vorig jaar de GTE Am-klasse won, gekopieerd", aldus Jaenen. "In Le Mans is het zo dat als je vooraan geraakt je daar vrij makkelijk kan blijven, dankzij de safety car's. Als je daarentegen in het middenveld hangt kan je, vooral in de beginfase, met een safety car vlak voor je neus alleen maar tijd verliezen. We hebben carte blanche gekregen van teameigenaar Ben Keating en hij ging als onze Bronze-rijder meteen akkoord om zijn lange stints pas op het einde van de wedstrijd af te werken."

Keating Motorsports - Ford GT
Keating Motorsports - Ford GT
"Uiteraard moest hij ook in de beginfase even een stint afwerken om de planning goed te krijgen, en daarin raakte hij een paaltje. We konden de schade aan de voorbumper snel repareren, maar met meer dan een ronde voorsprong en slechts enkele uren op de klok meer kregen we ineens slecht nieuws van de wedstrijdleiding. De voorbumper moest binnen de twee ronden worden vervangen. Deden we dat niet, zouden we de zwarte vlag krijgen! Gelukkig konden we nog nipt als leider weer naar buiten rijden na de wissel. De kapotte bumper zorgde tevens voor wat onderstuur, maar met de nieuwe bumper was de auto weer de oude en konden we de wedstrijd alsnog controleren. Maar het was dus zeker niet makkelijk!"

Foto's: Geert Franquet & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op maandag 17 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons