van der Horst

24H Le Mans: Crashes neutraliseren tweede kwalificatiesessie in Le Mans

Ondermeer Andy Priaulx ging van de baan in de Ford GT
Ondermeer Andy Priaulx ging van de baan in de Ford GT
Het tweede kwalificatiegedeelte voor de editie 2018 van de 24 Uur van Le Mans is uitgedraaid op een aaneenschakeling van incidenten, waardoor slechts hier en daar tijdsverbeteringen te noteren vielen. Uiteindelijk werd de sessie zelfs voortijdig stopgezet na een zware klapper van de #47 Villorba Corse Dallara LMP2 van Giorgio Sernagiotto, maar het derde kwalificatieluik begint daardoor uitzonderlijk een halfuur vroeger, namelijk vanaf 21.30u.
  • Shopa
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Kenners voorspelden dat de koelere temperaturen en het betere circuit voor snellere tijden zouden zorgen. Tegen de verwachtingen in lieten heel wat rijders zich verrassen, vooral in de GTE Pro-rangen. Sven Müller was de eerste die in de fout ging: hij parkeerde zijn officiële Porsche 911 #94 hard in de bandenmuur van Indianapolis. Ook Charlie Robertson (CEFC TRSM Racing Ginetta LMP1 #5) had een vette kluif aan die snelle rechterbocht, maar de jonge Brit bracht zijn LMP1-bolide zonder schade terug naar de pits.

Villorba Corse - Dallara P217 Gibson
Villorba Corse - Dallara P217 Gibson
Terug naar GTE-Pro, waar het tweede slachtoffer luisterde naar de naam Andy Priaulx. De Britse gewezen toerwagenkampioen richtte heel wat schade aan aan zijn #67 Ford GT na een schuiver in Tertre Rouge, die andere snelle rechter in de Sarthe. Ondertussen hadden ook lichte regendruppels hun intrede gemaakt, maar de daaropvolgende zware crash werd veroorzaakt door een lekke band. Giorgio Sernagiotto veroorzaakte zelfs een definitieve rode vlag na een hevige klapper met zijn Dallara LMP2 van Villorba Corse in de eerste chicane.

Toyota TS050 Hybrid
Toyota TS050 Hybrid
Vooraan is er dus weinig of niets veranderd. Beide Toyota's blijven gemakkelijk standhouden, terwijl daarachter de verwachte wijzigingen uitbleven. Enkel Ginetta kon wat meer oprukken. In LMP2 is de voorlopige pole nog altijd voor de #48 Ligier van Idec Sport en ook de zogenaamde 'lucky lap' van Giammaria Bruni (#91 Porsche) werd niet meer bedreigd in GTE-Pro. Dempsey-Proton Racing blijft met beide Porsche (de #88 voor de #77) domineren in GTE-Am.

De derde kwalificatiesessie begint dus uitzonderlijk al om halftien, in een poging om de opgelopen vertraging in te lopen.

--- Uitslag Q2 24 Heures du Mans 2018 (PDF) ---

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in 24 Heures du Mans op donderdag 14 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons