van der Horst

24H Le Mans: Toyota test "onvoorziene omstandigheden" in Paul Ricard

Driedaagse test van Toyota in Paul Ricard
Driedaagse test van Toyota in Paul Ricard
Vandaag rondt Toyota in Paul Ricard een driedaagse test af als voorbereiding op de 24 Heures du Mans in juni. Het Japanse merk laat niets aan het toeval over en trainde de afgelopen dagen specifiek op "onvoorziene omstandigheden". Autosport.be ging een kijkje nemen en sprak onder meer met Pascal Vasselon, technisch directeur van Toyota Motorsport.
Pascal Vasselon
Pascal Vasselon
"Le Mans heeft een traditie van onverwachte wendingen en schier onmogelijke dingen die kunnen gebeuren", aldus Vasselon. "Het eigenlijke doel van deze test is om iedereen te trainen op het optimaal reageren op mogelijke problemen. Iedereen van het team wordt erin betrokken, dus zowel de piloten als de monteurs. We hebben een aantal scenario's opgesteld waarvan slechts een beperkt aantal mensen van het management op de hoogte is. Zo'n test heeft zijn nut al bewezen. Vorig jaar was Kamui (Kobayashi) op een bepaald moment te relaxed in Le Mans en vergat hij op het juiste moment binnen te komen om te tanken. Gelukkig konden we dat probleem oplossen, net omdat we daar op voorhand op hadden getraind".

Toyota TS050
Toyota TS050
"Sommige situaties die we simuleren zijn vrij standaard, zoals wanneer we de monteurs vragen om een bepaald onderdeel te vervangen. De motor van de ruitenwisser bijvoorbeeld. Iets moeilijker wordt het wanneer we met opzet de knop voor noodgevallen activeren. Die zit aan de buitenkant en wordt gebruikt door de marshalls in geval van problemen. De betrokken rijder schrok wel toen we die test deden maar reageerde perfect. Een reset van de koppeling was voldoende om zijn weg te kunnen vervolgen."

Ook Fernando Alonso tekende present
Ook Fernando Alonso tekende present
"Het gekste dat we tot nu toe deden was helemaal op het einde van onze test in Aragon. De vloer van de TS050 was na zo'n lange test toch al aan vervanging toe en dus stuurden we als test de auto naar buiten met slechts drie wielen." Kobayashi had de twijfelachtige eer om op die manier een ronde af te werken. "De mensen die mij zagen buitenrijden die dag moeten wel gedacht hebben, wat een idioot!" aldus de Japanner. "Eén van de gekste ronden uit mijn leven."

Foto's: Toyota MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op vrijdag 5 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons