van der Horst

24H Daytona: Alonso en co winnen memorabele editie - Vanthoor-broers zwemmen naar podium

Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi
Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi
Jordan Taylor, Renger Van der Zande, Kamui Kobayashi en Fernando Alonso hebben in hun Wayne Taylor Racing Cadillac de 57ste editie van de Rolex 24 at Daytona gewonnen, al eindigde de race in mineur. Met nog iets minder dan twee uur te gaan werd voor de tweede maal een rode vlag bovengehaald omwille van de hevige regen, de eerste keer in de geschiedenis van de klassieker in Florida, waarna de etmaalrace niet meer hervat werd en bovendien tien minuten voor tijd werd afgevlagd. Voor het stilleggen van de race zagen we een schitterende strijd om de leiding tussen Fernando Alonso en de Whelen Engineering Cadillac met Felipe Nasr aan het stuur. In GTLM bleef de Porsche van Laurens Vanthoor in de kopgroep, maar miste net het podium, een podiumplaats die hij na de race na een straf van de Ford die derde eindigde wel terugkreeg. Zijn broer Dries eindigde ook op het podium met zijn Audi, terwijl Frédéric Vervisch eveneens net naast het podium eindigde.

Wayne Taylor Racing oppermachtig

Whelen Engineering Racing - Cadillac DPi
Whelen Engineering Racing - Cadillac DPi
Al van bij het begin van de race was de Wayne Taylor Racing Cadillac vooraan te vinden en zag met elk uur de tegenstand verminderen tot enkel de Whelen Engineering Cadillac van Felipe Nasr/Eric Curran/Pipo Derani en de Team Penske Acura van Ricky Taylor/Hélio Castroneves/Alexander Rossi overbleven. Na de laatste herstart waren het Alonso en Nasr die er vol voor gingen. Nasr geraakte ook aan de leiding, maar verloor deze nadat hij weggleed in de eerste bocht. Hier profiteerde Alonso van en breidde zijn voorsprong uit tot een 16-tal seconden alvorens de laatste rode vlag uit kwam. Op een vierde plaats vinden we de CORE Autosport Nissan terug, die desondanks vele problemen en glijpartijen op vijf ronden eindigt van de winnaar.

DragonSpeed-dubbel na afvallingsrace

In LMP2 leek de vraag eenvoudig: wie overleefde de helse weersomstandigheden? Al vrij vroeg viel de PR1/Mathiasen Oreca uit en leek DragonSpeed een gemakkelijke 1-2 uit de brand te slepen. Toch kregen ook zij het moeilijk tijdens de regenbuien en uiteindelijk zou de Oreca van Henrik Hedman/Ben Hanley/Nicolas Lapierre/James Allen als eerste geklasseerd worden met vier ronden bonus op de zusterwagen van Ricardo Gonzalez/Pastor Maldonado/Sébastian Saavedra/Ryan Cullen.

BMW brengt passend eerbetoon aan Charly Lamm

BMW Team RLL - BMW M8 GTE
BMW Team RLL - BMW M8 GTE
Ook in GTLM lag de strijd van bij de eerste seconden van de race wijd open, maar toch moest Corvette al snel de rol lossen door schade en ongevallen. Daarnaast verloren we ook nog eens de Porsche #911 en de Ford #66 voor de strijd om de zege na een crash in de eerste bocht. Daardoor werd de strijd om de GTLM-Rolexen gereduceerd tot een vierstrijd, waarbij de BMW Team RLL BMW M8 van Augusto Farfus/Connor de Philippi/Phillip Eng/Colton Herta in de laatste raceminuten nog gedurfd voorbij de Risi Competizione Ferrari van Davide Rigon/Miguel Molina/Alessandro Pier Guidi/James Calado ging en zo de overwinning in de wacht sleepte. De Porsche van o.m. Laurens Vanthoor had ook nog een kans op de zege, maar een (achteraf gezien) slecht getimede pitstop minuten voor de rode vlag deed de wagen van onze landgenoot net naast het podium belanden.
Update
De Ford GT #67 die als derde over de streep kwam werd na de race echter bestraft voor een fout tijdens een pitstop en verliest een plaats, zo schoof Vanthoor alsnog een plaats op naar de derde stek.

Twee op een rij voor GRT Grasser Racing Team

GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3 Evo
GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3 Evo
In de drukst bezette klasse tijdens de Rolex 24 maakte halfweg de race praktisch de helft van het startveld nog aanspraak op de klassezege. Ook hier slonk de tegenstand wel uur na uur, maar de beslissing viel tijdens de laatste "groene stint" toen de toenmalige leiders (#29 Audi en #33 Mercedes-AMG) van de baan schoven waarvan de GRT Grasser Racing Team Lamborghini van Rolf Ineichen/Mirko Bortolotti/Christian Engelhart/Rik Breukers kon profiteren. Hiermee behaalt Rik Breukers een tweede 24-uursrace zege dit jaar, nadat hij eerder deze maand ook al in de winnende equipe zat tijdens de 24H Dubai.

Montaplast by Land-Motorsport - Audi R8 LMS
Montaplast by Land-Motorsport - Audi R8 LMS
Net achter de Lamborghini kregen we de Montaplast by Land-Motorsport Audi van Dries Vanthoor/Daniel Morad/Christopher Mies/Ricardo Feller, die toch nog richting zilver reed ondanks een pirouette van Morad. Hiermee pakt het Duitse team ietwat weerwraak na de felbesproken zware bestraffing vorig jaar. De WRT Speedstar Audi van Frédéric Vervisch/Kelvin van der Linde/Ian James/Roman de Angelis was vanaf het begin bij de les en ook dit kwartet kreeg een kans op de overwinning, maar een spin gooide roet in het eten.

--- UITSLAG 24 HOURS DAYTONA 2019 (PDF) ---

Foto: Richard Prince/Cadillac, Action Express Racing, BMW Motorsport, Squadra Corse & Land-MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 27 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons