van der Horst

24H Dubai: Nabeschouwing van de organisatoren op de editie 2012

Een jaar na het 24-uurs-racedebuurt van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 tijdens de Dunlop 24H DUBAI behaalde de sportwagen met vleugeldeuren alle podiumplaatsen tijdens de zevende editie van de lange-afstandsrace voor toerwagens, GT’s en 24H-specials. Na 24 uren vol racespektakel op het 5,390 kilometer lange Dubai Autodrome behaalde het Duitse team Abu Dhabi by Black Falcon de overwinning. De vier piloten Khaled Al Qubaisi, Sean Edwards, Jeroen Bleekemolen en Thomas Jäger legden in totaal 628 ronden (3.384,92 km) af en vestigden daarmee een nieuw afstandsrecord voor de Dunlop 24H DUBAI. Zowel de tweede als de derde plaats gingen naar het team Heico Motorsport. Bernd Schneider, Maximilian Buhk, Christiaan Frankenhout, Max Nilsson en Andreas Zuber eindigden als tweede voor het team met de andere auto, bestaande uit Bernd Schneider, Kenneth Heyer, Andreas Simonsen en Rodolfo Gonzalez. Het winnende team van vorig jaar, Saudi Falcons by Schubert, was met de rijders Abdulaziz Al Faisal, Faisal Binladen, Edward Sandström, Jörg Müller en Claudia Hürtgen met de BMW Z4 lange tijd op weg naar een podiumplaats, tot een verstopt inlaatkanaal met iets meer dan drie uur te gaan het team naar de vierde plaats terugwierp. Op deze positie kwam de auto ook over de eindstreep op amper 8 seconden van het podium.
De overwinning in de Dunlop 24H DUBAI was de eerste zege voor Mercedes-Benz in een 24-uursrace sinds de Sauber C9 met Mercedes-motor in 1989 de 24 Uur van Le Mans won. Na 24 uur op het Dubai Autodrome reed Khaled Al Qubaisi de Mercedes-Benz SLS AMG met het startnummer 3 van het team Abu Dhabi by Black Falcon over de eindstreep. Samen met Bernd Schneider en Andreas Simonsen, de rijders van de twee Heico-Mercedes-Benz SLS AMG’s die als tweede en derde eindigden, werd Al Qubaisi vervolgens uitgenodigd voor de traditionele rit op een kameel naar het podium voor de prijsuitreiking. “Fantastisch. Vorig jaar hebben we het geprobeerd en lukte het niet, maar dit jaar liep alles perfect voor ons. Deze race te winnen is iets heel bijzonders”, zei Al Qubaisi. Jeroen Bleekemolen verklaarde: “De verschillen waren de hele race ongelooflijk klein, het leek wel een sprintrace. We hebben 24 uur lang probleemloos kunnen rijden.”

De Abu Dhabi by Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 klom in het tweede uur van de race voor het eerst op naar de eerste plaats en bleef vervolgens voor het grootste deel van de race in de top drie, waarbij de achterstand op de leiders nooit meer dan een ronde bedroeg. Bovendien voerde het team zelf gedurende lange tijd de race aan. Achter de drie Mercedes-Benz SLS AMG’s op de eerste drie plaatsen en de als vierde geklasseerde BMW Z4 was de beste Porsche in de Dunlop 24H DUBAI dit jaar de auto van het team Fach Auto Tech met startnummer 18, bestuurd door Otto Klohs, Heinz Bruder, Carlo Lusser, Martin Ragginger en Swen Dolenc, die als vijfde eindigden.

De zege in de 997-klasse ging naar de Carworld Motorsport-Porsche, gereden door Steve Matthyssen, Philippe Richard, Roger Grouwels en Robert Nearn. Het Britse team Optimum Motorsport behaalde de klassezege in SP3 met de Ginetta G50 en de rijders Lee Mowle, Joseph Osborne, Gary Simms en George Murellis. De overwinning in de SP2-klasse was voor het Las Moras Racing Team met Luc Braams, Ronald Morien, Duncan Huisman en Michael Munemann in de Renault Mégane Trophy. Het Franse team Le Duigou Racing won de klasse A5 met de BMW M3 en rijders Jean-Paul Pagny, Benoit Fretin, Bruno Fretin, Eric Vincenot en Jean-Marc Bachelier, terwijl het Besaplast Racing Team met de MINI, bestuurd door Franjo Kovac, Martin Tschornia, Cora Schumacher, Fredrik Lestrup en Reinhard Nehls de A2-klasse won.

Creventic pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op zaterdag 14 januari 2012.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons