van der Horst

24H Spa: 20 wagens om in de gaten te houden - Deel 2

Spa 24H 2020 - Podium
Spa 24H 2020 - Podium
Omdat het exact twintig jaar geleden is dat de GT-teams voor het eerst neerstreken in de Belgische Ardennen om er een etmaalrace te betwisten, pikken wij twintig bolides uit de deelnemerslijst die komend weekend de show zullen stelen tijdens de 73ste uitgave van de 24 Hours of Spa.
CMR - Bentley Continental GT3
CMR - Bentley Continental GT3
De lijst met favorieten is na het eerste deel allesbehalve afgerond, maar dat kan ook niet anders met op papier 25 wagens die een gooi doen naar de algemene overwinning. Acht constructeurs maken in theorie kans op de hoogste podiumtrede: Porsche, Audi, BMW, Mercedes, Aston Martin, McLaren, Ferrari en Lamborghini. Enkel Bentley staat op de deelnemerslijst zonder aanspraak te maken op de hoofdprijs. De #107 Bentley van CMR zou weliswaar een rol van betekenis kunnen spelen in de Silver Cup en hoopt daarvoor onder meer op een sterke prestatie van Ulysse De Pauw.

Terug naar de favorieten dan. Mercedes wacht al sinds 2013 op een nieuwe overwinning en kon in Spa dus nog geen succes behalen met de AMG GT3. Toch behoren twee wagens steevast ieder jaar tot de grote favorieten: enerzijds is er de #4 van Mercedes-AMG Team HRT (voorheen Black Falcon) bestuurd door het drietal Maro Engel-Vincent Abril-Luca Stolz en anderzijds is het evenzeer opletten voor de #88 Mercedes-AMG Team AKKA-ASP, waar Raffaele Marciello, Daniel Juncadella en Jules Gounon vastbesloten zijn om het vuur aan de lont te steken.

Philip Ellis - WINWARD team Mercedes-AMG
Philip Ellis - WINWARD team Mercedes-AMG
Mercedes staat dankzij twee teams helemaal bovenaan bij de bookmakers in de Silver Cup. Haupt Racing Team brengt de #5 aan de start voor Hubert Haupt zelf, Michele Beretta, Indy Dontje en Patrick Assenheimer, terwijl kersvers DTM-winnaar Philip Ellis de #57 van Winward Racing aanvoert. Hij krijgt daar het gezelschap van Mikael Grenier en Russell Ward.
Lamborghini, de grootste Italiaanse dreiging?
FFF Racing - Lamborghini Huracan Evo
FFF Racing - Lamborghini Huracan Evo
Wat een enorme kans leek te worden om de 24 Uur van Spa te winnen, draaide vorig jaar uit in een hevige klapper en een nulscore voor Lamborghini. Zwarte schaap Dennis Lind werd aan de kant geschoven, verloren zoon Mirko Bortolotti voortaan gekoppeld aan Andrea Caldarelli en Marco Mapelli. Op papier een bijna onklopbaar team voor de #63 van FFF Racing Team. De komst van Frank Perera in de plaats van Norbert Siedler (naast Albert Costa en Giacomo Altoè) maakt dat ook Emil Frey Racing met de #163 mag dromen van een exploot.

Lamborghini biedt daarnaast onderdak aan twee Belgische rijders. In afwachting van een terugkeer van Honda komt Bertrand Baguette aan de bak op de #19 Huracan van FFF Racing Team (Pro-Am Cup), terwijl Baptiste Moulin uitkomt voor rekening van het minder illustere VS Racing (#666, Silver Cup).
Gebrek aan pure snelheid
Boutsen Ginion - BMW M6 GT3
Boutsen Ginion - BMW M6 GT3
De titel boven deze paragraaf geeft aan waarom recordwinnaar BMW nooit echt tot de favorieten gerekend wordt in Francorchamps, maar wat is en blijft de M6 GT3, tweevoudig winnaar in België, een te duchten wapen over lange afstand... Walkenhorst Racing stoomt opnieuw twee wagens klaar, waarbij de #34 van Marco Wittmann, Sheldon van der Linde en David Pittard op het eerste gezicht de beste papieren lijkt te hebben. Liefhebbers van Michel Vaillant zullen zich eerder richten tot de #10 van Boutsen Ginion, dit seizoen in de kleuren van de beroemde stripheld. Boutsen is het tweede Belgische team aan de start, al kiest het komend weekend niet voor een Belgische rijder.

Foto's: SROSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op woensdag 28 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TotalEnergies 24 Hours of Spa.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons