van der Horst

24H Spa: Nieuwssprokkels op zaterdag

Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
Autosport.be geeft u elke dag een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten uit de paddock van de Total 24 Hours of Spa. Ook de kleinere weetjes worden belicht in onze dagelijkse nieuwssprokkelsrubriek. Een overzicht na een drukke vrijdagavond en zaterdagvoormiddag.
Start Qualifying Race Macau
Start Qualifying Race Macau
***Na een eerder "rustige" editie in 2018 is het deelnemersaantal voor de FIA GT World Cup in Macau weer gestegen. Op de persconferentie maakte Stéphane Ratel vrijdag melding van een veld tot 22 wagens. Bovendien wordt er ook een Silver klasse in het leven geroepen voor jonge wolven.

Kyalami circuit
Kyalami circuit
***Ook voor de eerste editie van de Kyalami 9H (IGTC) werd een eerste hint gegeven omtrent de omvang van het deelnemersveld. Zo'n 30 "internationale" wagens worden verwacht, terwijl er momenteel ook een achttal Zuid-Afrikaanse wagens zich zouden hebben ingeschreven. Qua diversiteit zit het ook snor met 8 à 10 constructeurs op de grid. Een concrete deelnemerslijst ontbreekt vooralsnog.

***Er wordt deze editie minder streng toegezien op track limits in sommige bochten. Zo mogen piloten gerust de uitloopstrook bij het uitkomen van Blanchimont gebruiken en is het bovenop de Raidillon niet de witte lijn, maar de geel-rode curbstone die de grens van de piste markeert.   

Porsche 935
Porsche 935
***De nieuwe Porsche GT2's kunnen aardig uit de voeten op Francorchamps met chrono's van 2:23.112 (Egidio Perfetti, 935) en 2:24.245 (Jan Erik Slooten GT2 Clubsport), zo'n vijf seconden trager dan de pole in de 24H maar ongeveer even snel als de gemiddelde chrono's in de amateurklassen van het Blancpain GT Series veld.

***Herberth Motorsport heeft een boete gekregen van € 2000 en een drive-through penalty tijdens de race nadat de Porsche 911 GT3 R #91 woensdagavond de parade naar het centrum van Spa niet had bijgewoond. Het Duitse team voerde op dat moment pitstop-trainingen uit in de pitlane, weliswaar met een andere bolide.

*** De Audi R8 LMS GT2 auto zal enkele demoronden afleggen in de aanloop naar de race zaterdagmiddag.

"Juliet" de Herbie Porsche
"Juliet" de Herbie Porsche
*** "Juliet", oftewel de Herbie Porsche #50, zal niet gedurende de volledige wedstrijd te zien zijn. De wagen zal tijdens de eerste paar uren van de wedstrijd racen, waarbij het de bedoeling is dat elk van de vier rijders een stint afwerkt. Tijdens de nacht blijft "Juliet" op stal, om dan tijdens de laatste paar uren opnieuw op de piste te verschijnen.

***Bertrand Baguette krijgt twee nieuwe teamgenoten in de Suzuka 10 Hours van volgende maand. Mario Farnbacher en Renger van der Zande maken namelijk plaats voor Marco Bononami en Hideki Mutoh in de fabriek NSX GT3 Evo van Honda Team Motul voor de vierde manche van de Intercontinental GT Challenge.

Pepa
Pepa
***De vier Audi's die dit weekend punten kunnen scoren voor de Intercontinental GT Challenge hebben elk een bijnaam gekregen. Audi Sport Team WRT doet beroep op Maria (#1) en Pepa (#2), Audi Sport Team Saintéloc op Lotte (#25) en Montaplast by Land-Motorsport op Josephine (#129).

***GruppeM heeft een boete van 350 euro gekregen. Het team bleek een parkeervoucher te hebben gekopieerd, terwijl men wordt geacht extra passen aan te schaffen bij de organisatie. Opvallend: het team bleek nog over ongebruikte passen te beschikken!

Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
***Donald Yount spinde op donderdagavond tijdens de kwalificaties bij het uitsturen van de busstop-chicane. Nadien reed hij over de uitloopstrook tegen de richting naar de eerste bocht van de chicane om daar opnieuw de piste te betreden. Dat manoeuvre smaakte de wedstrijdleiding allerminst en dus werd de BMW M6 #36 bedacht met een stop & go penalty van liefst vijf minuten.


Oman Racing TF Sport - Aston Martin Vantage GT3
Oman Racing TF Sport - Aston Martin Vantage GT3
***Drie wagens vatten de race straks vanuit de pits aan. De Oman Racing with TF Sport Aston Martin #97, AKKA ASP Mercedes-AMG #90 en Sainteloc Racing Audi #26 hebben elk hun motor gewisseld, terwijl men bij TF Sport ook het chassis moest vervangen na de crash bij het uitkomen van Raidillon. De Boutsen Ginion BMW M6 GT3 #9 en WRT Audi Audi R8 LMS/WRT #17 namen niet deel aan de kwalificaties donderdagavond en vertrekken achteraan de grid. De volledige grid kan u HIER raadplegen.

Foto's: Porsche, Kyalami, Martijn Wouters, Racing International Photograpy, Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Series op zaterdag 27 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons