van der Horst

4H Abu Dhabi: dubbel feest voor Algarve Pro Racing met winst en titel

Algarve Pro Racing - Oreca 07 Gibson
Algarve Pro Racing - Oreca 07 Gibson
Als u de laatste race van de Asian Le Mans Series in Abu Dhabi zou moeten samenvatten, zou het dit zijn: een lange neutralisatie met een rode vlag, een regenbui en Algarve Pro Racing aan het feest. Chris McMurry, Freddie Tomlinson en Toby Sowery wonnen de race met een grote voorsprong door op een perfect moment de pits op te zoeken, terwijl de heren van CrowdStrike by APR, George Kurtz, Colin Braun en Malthe Jakobsen, pas als zevende over de meet bolden maar zo genoeg punten behaalden om de titel te claimen. Ook in de andere twee klassen werd de titelstrijd pas beslist in het bittere slot van de race.
De wagens stonden meer dan een uur stil tijdens een rode vlag
De wagens stonden meer dan een uur stil tijdens een rode vlag
Voor de tweede maal op rij diende race de wedstrijd stilgelegd worden. Ditmaal omwille van een crash tussen de Oreca van AO Racing en de EBM Porsche. Beide wagens raakten elkaar bij het ingaan van een bocht, waardoor zij rechtdoorgingen en zwaar in de barrières vlogen. Het kostte meer dan een uur om alle schade gerepareerd te krijgen. En eens de wedstrijd terug op gang kwam, kregen we een kleine twist doordat de regensluizen open gingen. Maar dat deerde Algarve Pro Racing het allerminst voor de winst, gezien zij die konden vastleggen dankzij een pitstop op het perfecte moment.

Toby Sowery
Toby Sowery
Net voor dat de rode vlag buiten kwam, stond de bolide in de pits om een pitstop af te werken. Dat zorgde ervoor dat zij deze konden alsook bijtanken. Het voordeel dat ze hier uit haalden werd meteen duidelijk wanneer de wedstrijd terug op gang kwam. Praktisch alle LMP2's moesten dan binnenkomen om hun pitstop af te werken, waardoor de blauw-zwarte bolide een voorsprong van 75 seconden cadeau kreeg. Van daaruit reed deze onbedreigd richting een eerste overwinning van het seizoen, met meer dan een minuut vorsprong op de Nielsen Racing #24 en Proton Competition.

Eindpodium 2023-24 Asian Le Mans Series LMP2
Eindpodium 2023-24 Asian Le Mans Series LMP2
Voor strijd om de titel was het kijken naar wat CrowdStrike by APR en 99 Racing deden. De eerstgenoemde moest al direct achtervolgen nadat zij in de openingsfase aangetikt werden. Verder dan een zevende plaats kwamen zij niet in de race. Maar gezien 99 Racing - dat met praktisch een nieuw chassis onderweg was na de schermutselingen gisteren - amper in beeld kwamen, was de titel zo goed als binnen. Proton Competition, dat met Giorgio Roda, René Binder en Julien Andlauer nog derde eindigde vandaag, mocht op het laagste podiumtrapje staan.

Het podium bij de GT's die achteraf nog zou veranderen
Het podium bij de GT's die achteraf nog zou veranderen
Bij de GT's werd het voor de titel een duel tussen de Triple Eight JMR Mercedes en de Pure Rxcing Porsche om de titel. Beiden kenden ook een geanimeerde race, al ging het niet om de overwinning. Deze ging naar de Leipert Motorsport Lamborghini van Brendon Leitch, Gabriel Rindone en Marco Mapelli. Dat was totdat deze na de race een serieuze penalty aan het been kreeg. Rindone had namelijk zijn rijtijd overschreden met een minuut 46 seconden, en dat was ook zijn penalty na de race. Hierdoor viel de Lamborghini terug naar een zevende plek. 

Pure Rxcing - Porsche 911 GT3-R (992)
Pure Rxcing - Porsche 911 GT3-R (992)
Het was de Mercedes van het Australische team die aanvankelijk nog tweede werd, ondanks een drive through penalty. Maar door de tijdstraf voor Leipert Motorsport werd het een tweede overwinning op rij voor hen. Toch was het net niet genoeg om de titel te claimen, want gezien Pure Rxcing er net achter finishte, hadden Alex Malykin, Joel Sturm en Klaus Bachler genoeg punten behaald om deze te claimen. De TF Sport Aston Martin promoveerde naar de derde plaats, terwijl Gilles Magnus en co een betere race kenden dan gisteren en na een penalty als vierde eindigden, wat genoeg was voor een derde plek in de eindstand.

Eindpodium 2023-24 Asian Le Mans Series LMP3
Eindpodium 2023-24 Asian Le Mans Series LMP3
Als laatste was het ook spanning troef bij de LMP3's. CD Sport en COOL Racing begonnen op gelijke hoogte vandaag. Dus wie als eerste van de twee over de meet kwam, was kampioen. Het was uiteindelijk het Zwitserse team die het laken naar zich toe trok in het laatste uur en mag zich nu kampioen noemen in zowel de Europese als Aziatische competitie, waar James Winslow en Alexander Bukhantsov - dit weekend bijgestaan door Manuel Espirito Santo - de titel bij de piloten in de wacht sleepten. De winst zelf ging echter naar Bretton Racing met Julien Gerbi, Mihnea Stefan en Dan Skocdopole.

Foto's: Racing International Photography/Shameem FahathDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op zondag 11 februari 2024.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons