van der Horst

4H Le Castellet: Prema Racing wint bij debuut - thrillers in overige klassen

Prema Racing - Oreca 07 Gibson
Prema Racing - Oreca 07 Gibson
De eerste manche van de European Le Mans Series, de 4 Hours of Le Castellet, werd gewonnen door Prema Racing. Lorenzo Colombo mocht de start nemen en eens Ferdinand Habsburg het stuur overnam, stond er geen maat op de rood-witte Oreca. Louis Déletraz maakte het af en bleef ruim voor op de Algarve Pro Racing Oreca van Sophia Flörsch en Bent Viscaal. Dat in tegenstelling tot de overige klassen waar het tot in de laatste seconde spannend bleef. Ook onze landgenoten deden het niet slecht, al verkregen de meeste niet het verdiende resultaat op het einde.
  • LTF
Start 2022 ELMS 4H Le Castellet
Start 2022 ELMS 4H Le Castellet
Het eerste uur van de wedstrijd werd vooral getekend door drie safety car periodes, nadat er veel incidenten op de baan waren. Hierdoor bleef het veld dicht bij elkaar en dat zorgde er tevens voor dat Prema Racing de leiding kon pakken. Eens het eerste uur voorbij was, bleven de neutralisaties langer uit en zo kon de nieuwkomer het gat alleen maar vergroten tot aan het einde van de race. Aan de meet had de Italiaanse Oreca tien seconden voorsprong op de Algarve Pro Racing Oreca, waar Viscaal en Flörsch het podium behaalden na een zeer tactische race waar ze tijdens de laatste pitstop de Panis Racing Oreca van Job Van Uitert/Julien Canal/Nico Jamin voor bleven. IDEC Sport en Cool Racing vervolledigden de top vijf, terwijl net daarachter Racing Team Turkey de Pro-Am klasse won. Mühlner Motorsport kon geleidelijk aan opschuiven naar voren, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een negende plaats.

In LMP3 leek de Inter Europol Competition Ligier van Charles Crewes, Guilherme Oliveira en Nico Pino richting de overwinning af te stevenen, maar dat was buiten Malthe Jakobsen gerekend. De Deen reed de ziel uit zijn lijf in de finale minuten en sprong met de Cool Racing Ligier in de voorlaatste ronde over de groen-gele Ligier, waardoor hij samen met Mike Benham en Maurice Smith op het hoogste schavot mocht staan. Josh Caygill, Finn Gehrsitz en Bailey Voisin eindigden met de United Autosports Ligier op plaats drie.

DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
Tom Cloet kan ook tevreden terugblikken op de race, want samen met Xavier Lloveras en Glenn Van Berlo eindigde hij op de Eurointernational Ligier op plaats vijf. Minder geluk was er voor DKR Engineering. Hoewel Tom Van Rompuy een dijk van een stint reed, kende de wagen daarna een lichte terugval. Toch leek een top vijf in de maak totdat Sebastian Alvarez op minder dan een uur van het einde van de race in de grindbak schoof. De Duqueine verloor drie ronden, maar kon wel zijn race verderzetten en eindigde uiteindelijk op een tiende plaats.

Eveneens bij GTE's werd het een nagelbijter tot het einde. Nochtans leek de gele Iron Lynx Ferrari op weg naar winst, totdat de wagen tien minuten van het einde nog binnenreed omdat een piloot nog niet aan de nodige rijtijd kwam. Hiermee kreeg de Rinaldi Racing Ferrari van Nicolas Varrone, Pierre Ehret en Memo Gidley de leiding in de schoot geworpen, maar er moest nog gewerkt worden voor de winst gezien de Proton Competiton Porsche van Gianmaria Bruni zeer dicht bij kwam. De Ferrari haalde het met maar twaalf tienden van een seconde voorsprong en zo moesent Bruni samen met Lorenzo Ferrari en Christian Ried tevreden zijn met plaats twee. Plaats drie ging ook naar Proton Competition voor Michael Fassbender, Zach Robichon en Richard Lietz.

Iron Lynx - Ferrari 488 GTE
Iron Lynx - Ferrari 488 GTE
Wie ook een stevige indruk maakte was Sarah Bovy. De Brusselse reed maar liefst twee uur in de Iron Lynx Ferrari en vocht daarbij ook mee om de leiding, maar zowel Rahel Frey als Michelle Gatting hadden meer moeite om het ritme te volgen en uiteindelijk moesten ze tevreden zijn met een vierde plaats. Ook de Absolute Racing Porsche was in het openingsuur vooraan te vinden, maar viel terug naarmate de wedstrijd vorderde. Alessio Picariello kreeg het stuur als laatste in handen, maar kwam niet verder meer dan een achtste plaats.

Foto's: European Le Mans Series - MPS Agency



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 17 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Le Castellet.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons