van der Horst

6H Paul Ricard: TDS Racing wint seizoensopener - zege voor ProSpeed in GTE-Am

TDS Racing - Oreca 03
TDS Racing - Oreca 03
Pierre Thieriet en Mathias Beche hebben in hun TDS Racing Oreca 03 de eerste wedstrijd van de European Le Mans Series op hun naam geschreven. In het zonnige Le Castellet kregen we ondanks het magere veld toch een boeiende wedstrijd voorgeschoteld. Waar LMP2 in de aanvangsfase vooral het spektakel verzorgde, waren het de GTE's die tot op de laatste ronde voor de zege streden. Uiteindelijk ging de overwinning in GTE-Pro naar de knalgele JMW Ferrari van Walker en Cocker. ProSpeed Competition behaalde met een defecte stuurbekrachtiging toch nog de zege in GTE-Am.
Status GP - Lola B12/80
Status GP - Lola B12/80
Dat het de ELMS niet voor de wind gaat is bekend, maar dat stond de 21 deelnemende wagens niet in de weg om volop te strijden voor de overwinning. De revelatie van de dag was ongetwijfeld Status GP. Het Ierse team dat voor het eerst uitkomt met een prototype en slechts afgelopen week haar gloednieuwe Lola B12/80 geleverd kreeg, schitterde in de openingsfase door meteen de leiding te nemen. Yelmer Buurman, die ook zijn debuut maakte in een LMP, toonde op een indrukwekkende manier wat hij in zijn mars had en zijn teamgenoten stuurden de Lola coupé naar de derde podiumplek. Over heel de wedstrijd heen was het echter de TDS Racing Oreca 03 die het meest constant presteerde en uiteindelijk de overwinning behaalde, vooral hun foutloze en snelle pitstops zorgden voor veel tijdswinst. Ook de Greaves Zytek-Nissan speelde vooraan mee, problemen met loskomend bodywork en een stop & go van twee minuten sloegen het kampioenenteam echter terug naar een vierde plaats. Beste debutant was Sebastien Loeb Racing, met de competitieve Oreca 03-Nissan combinatie en twee voormalige fabriekspiloten achter het stuur (Minassian en Sarrazin) werd de equipe van de rallyster knap tweede op een ronde achterstand. Het Belgische Boutsen Ginion Racing kende een weekend om te vergeten, na de brand van gisteren gooiden technische problemen ook vandaag roet in het eten.

Prospeed - Porsche 911 GT3 RSR
Prospeed - Porsche 911 GT3 RSR
In GTE-Pro slaagde Jonny Cocker erin om in extremis de zege nog af te snoepen van de JMB Ferrari met Jaime Melo achter het stuur. JMB Racing dat haar hoofdkwartier heeft op de omloop, presteerde heel de wedstrijd sterk, maar moest 10 minuten van het einde binnenkomen voor een snelle splash & dash. Melo kwam net achter de gele Ferrari van Cocker de baan op, maar kwam net te kort op het einde. ProSpeed Competition komt dit seizoen niet in GTE-Pro maar in GTE-Am uit, dit omdat Maxime Soulet door de ACO slechts als ‘silver’ gecategoriseerd werd. Maar ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ en Goossens en Soulet behaalden uiteindelijk de zege in GTE-Am, een derde plaats in GTE en de elfde plaats algemeen. Niet evident daar de wagen na het eerste uur zonder stuurbekrachtiging viel en men niet de meeste recente versie van de 911 GT3 RSR mag inzetten.

Hoe het nu verder moet met de European Le Mans Series, is nog niet bekend. Zoals u reeds twee weken terug kon lezen op Autosport.be, staat de volgende manche te Circuit Zolder op losse schroeven. De situatie ziet er met de dag slechter uit en Circuit Zolder wenst voorlopig niet te communiceren over de situatie. De manche op Donington zou dit weekend dan weer wel bevestigd zijn.

Foto's: DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in European Le Mans Series op zondag 1 april 2012.
  • ELMS 4 Hours of Spa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons