van der Horst

ELMS in moeilijkheden, manche in Zolder op losse schroeven?

ELMS
ELMS
Wie Autosport.be regelmatig raadpleegde de afgelopen weken heeft ongetwijfeld vastgesteld dat de belangstelling voor de ELMS maar mager is dit jaar. De laatste versie van de inschrijvingslijst voor de seizoensopener eind deze maand in Le Castellet bevat voorlopig 23 inschrijvingen, maar daar dienen een aantal vraagtekens te worden bijgeplaatst. Hoewel de LMP2 klasse kerngezond oogt, zijn het vooral de overige vier klassen die met acute bloedarmoede kampen en dat met geen beterschap in zicht.
Met de komst van het nieuwe FIA World Endurance Championship en een aparte kalender voor de ELMS, is het aanzicht van de endurance racerij grondig veranderd. Ook de opkomst van de Blancpain Endurance Series heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in deze evolutie. Meer dan driekwart van de FIA WEC teams hebben hun basis in Europa en endurance racen leeft dus duidelijk op het oude continent, desondanks verkeert het Europese kampioenschap in moeilijkheden. Het schrappen van de LMP1 klasse zorgde er weliswaar voor dat de LMP2 klasse met twaalf deelnemers een boost kreeg, bij de GT’s is het echter een heel ander verhaal.
 
Zoals het er nu naar uitziet zouden er misschien zelfs minder dan 20 wagens hun opwachting maken. De voorlopige deelnemerslijst omvat weliswaar 23 inschrijven, maar dit cijfer dient echter bijgestuurd te worden. LMPC telt drie deelnemers, de aanwezigheid van Sebastien Loeb Racing dient evenwel in vraag gesteld te worden aangezien men zich volop focust op de LMP2 en men niet meer communiceert over LMPC. In GTE-Pro hetzelfde verhaal, zowel Lotus als Aston Martin (Downforce1) lijken te zijn vertrokken naar de GT-open en Prospeed staat opeens bij de GTE-Am wagens. De deelname van het Belgische Porsche team staat overigens op losse schroeven aangezien de troepen van Rudi Penders zich volledig zullen focussen op de BES. Tot slot is er nog de enkele GTC Porsche van RaceArt, maar of deze wagen zonder enige tegenstander zal opdagen is maar de vraag. Een 19-tal wagens lijkt bijgevolg een realistischer cijfer.

Patrick Peter - ELMS
Patrick Peter - ELMS
Het ziet er dus allesbehalve rooskleurig uit voor de ELMS.  Organisator Patrick Peter zou momenteel hard aan het werk zijn achter de schermen om de situatie alsnog proberen recht te trekken. Zo zou volgens Autosport de kalender waarschijnlijk wijzigingen kunnen ondergaan, overweegt men de wedstrijdduur in te korten en poogt men zelfs de WEC grid te vervoegen in Spa en Silverstone.
 
Ook voor de manche in Zolder ziet het er niet goed uit. Naast het lage aantal deelnemers, dient men ook rekening te houden met de (voorlopige) afwezigheid van een nevenprogramma en het feit dat heel wat rijders willen deelnemen aan de 24 uren van de Nurburgring, die in hetzelfde weekend zullen plaatsvinden. Er dient dus een vraagteken te worden geplaatst bij het ELMS weekend op Zolder. Meer informatie volgt waarschijnlijk in de komende dagen of weken…

Foto's: DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in European Le Mans Series op vrijdag 23 maart 2012.
  • Curbstone

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons