van der Horst

6H Spa: Toyota pakt bovenhand in verregende en chaotische FP2

Toyota TS050 Hybrid
Toyota TS050 Hybrid
Een half uur voor de start van de tweede vrije training voor de WEC 6 Hours of Spa maakte de regen voor het eerst zijn opwachting. Tijdens een doorweekte sessie van opnieuw anderhalf uur, waarin liefst vier keer de rode vlag werd bovengehaald, was het uiteindelijk de Toyota #8 van Fernando Alonso, Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima die de snelste tijd noteerde. José Maria Lopez leek goed op weg om de zusterwagen alsnog te kloppen maar een vierde en laatste rode vlag op één minuut van het einde zorgde ervoor dat de startnummer 7 als tweede aantikte. Stoffel Vandoorne reed de derde tijd in de SMP Racing BR1.
  • Heinz Performance
SMP Racing - BR1
SMP Racing - BR1
De sessie begon vrijwel meteen met een gele vlag, al hadden de weersomstandigheden daar niet veel mee te maken. Stéphane Sarrazin zette zijn SMP Racing BR1, de zusterwagen van het exemplaar waarmee Stoffel Vandoorne dit weekend onderweg is, stil aan de voet van de Raidillon. De Fransman reed even later weer verder maar ging ietsje verder in zijn allereerste ronde zwaar van de baan. Aquaplaning was het verdict, al kon een technisch euvel aan de BR1 ook aan de basis liggen van het incident. Sarrazin kwam gelukkig met de schrik vrij maar zorgde dus na amper zes minuten voor de eerste rode vlag.

Nicholas Boulle verloor de Ligier in de remzone van La Source
Nicholas Boulle verloor de Ligier in de remzone van La Source
Na amper 20 minuten diende de sessie opnieuw te worden stilgelegd voor takelwerkzaamheden. Na de nieuwe herstart kon het laatste uur gelukkig in iets betere omstandigheden worden afgewerkt daar de regen een stuk minder hevig werd. Een nieuwe onderbreking, dit keer van een vijftal minuten, kwam er na iets meer dan een uur toen Nicholas Boulle in de Larbre Competition Ligier van de baan ging in La Source.

Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage AMR
Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage AMR
De besttijd (2:19.483) van de Toyota #7 was door de slechte weersomstandigheden overigens 23 (!) seconden trager dan die vanochtend gerealiseerd werd, toen de beide SMP Racing BR1's nog bovenaan de tabellen prijkten. De Dragonspeed Oreca was de snelste in LMP2, terwijl Aston Martin met Nicki Thiim en Marco Sorensen primus was in GTE Pro. Maxime Martin werd derde op drie tienden van de zusterwagen. In GTE Am was de Dempsey-Proton Racing Porsche #77 van Christian Ried, Riccardo Pera en Matt Campbell de beste.

--- Uitslag Tweede Vrije Training WEC 6 Hours of Spa 2019 (PDF) ---

Foto's: Geert Franquet & Thomas SmetsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op donderdag 2 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons