van der Horst

9H Kyalami: Winst en titel voor Olsen en Porsche

Tandy - Olsen - Jaminet
Tandy - Olsen - Jaminet
Dennis Olsen en Porsche hebben de Intercontinental GT Challenge titels op hun naam geschreven na een overtuigende zege in de eerste (moderne) editie van de 9 Hours of Kyalami. Polesitter Nick Tandy gaf uiteindelijk de doorslag met een knappe laatste stint in de Frikadelli Racing Porsche 911 GT3 R #31 die hij deelde met de Noor en Mathieu Jaminet, nadat de wedstrijd tot een half uur voor het einde geneutraliseerd was vanwege een overtrekkende onweerszone. Net als in de kwalificaties ging Tandy echter ook vandaag weer in de fout door een contact en simultane tête-à-queue met de GPX Gulf Porsche, zonder al te veel erg weliswaar.
Frikadelli Racing - Porsche
Frikadelli Racing - Porsche
Porsche was gedurende heel de race vooraan terug te vinden met de wagens van Frikadelli, GPX Racing en Dinamic (Laurens Vanthoor), maar de Duitse constructeur kreeg weerwerk van onder meer de SPS Automotive Performance Mercedes-AMG GT3 #10 van Yelmer Buurman, Maxi Götz en Luca Stolz en de Walkenhorst BMW M6 GT3 #34 van Nick Catsburg, Mikkel Jensen en Christian Krognes.

Walkenhorst BMW M6 GT3 #34
Walkenhorst BMW M6 GT3 #34
Door het spel van de pitstops voerde Buurman het veld aan bij de laatste herstart, de Nederlander kon echter niet goed uit de voeten op de natte piste en moest al snel de leiding laten aan Richard Lietz (GPX Porsche). Niet veel later passeerden eveneens Tandy, Catsburg en in de laatste ronde de Land Audi van Christopher Mies, waardoor Mercedes-AMG de IGTC-constructeurstitel aan Porsche moest laten. Lietz liet vervolgens de deur open voor rainmeister Tandy die de zege en de titel veiligstelde. De Oostenrijker zag vervolgens ook nog Catsburg langszij komen, die uiteindelijk op zes seconden van de leider finishte.

Audi Sport Team WRT #25
Audi Sport Team WRT #25
Maxi Buhk trok als puntenleider naar Johannesburg maar moest zijn GruppeM Mercedes-AMG GT3 #999 al na een halve ronde parkeren met motorproblemen. Ook Frédéric Vervisch had een goede uitgangspositie in het kampioenschap, maar de WRT Audi #25 van teamgenoten Dries Vanthoor en Kelvin van der Linde moest bijna heel het weekend haar meerdere erkennen in de zusterwagen van Land Motorsport. De Belgische Audi kon sporadisch wel van de leiding proeven, maar een drive-through en lekke band zorgden voor een ronde achterstand en de elfde plek als eindresultaat. Vervisch werd vijfde in de IGTC-eindstand. Laurens Vanthoor werd samen met Earl Bamber en Matt Campbell achtste, Maxime Soulet (Bentley #107) twaalfde. De Aston Martin van onder meer Maxime Martin kwam nooit in het stuk voor en werd pas veertiende.

--- UITSLAG IGTC 9H KYALAMI (PDF) ---Foto's: Porsche, Audi, SROSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Intercontinental GT Challenge op zaterdag 23 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kyalami 9 Hours.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons