van der Horst

ADESS AG komt met nieuwe LMP2 voor 2014 (+ foto's)

ADESS-02 LMP2 Coupé
ADESS-02 LMP2 Coupé
Het Duitse ADESS AG (Advanced Design and Engineering Systems Solutions) heeft plannen voor een nieuwe LMP2 voorgesteld. De ADESS-02 LMP2 Coupé werd ontwikkeld conform de 2014-reglementen en bestaat voorlopig alleen nog maar in de virtuele wereld. Eerder op het jaar presenteerde de firma ook al plannen voor een LMP1-wagen, maar het lijkt er op dat steeds meer gelijkaardige projecten elkaar aan het verdringen zijn om voet aan wal te krijgen in de relatief kleine afzetmarkt van de Le Mans Prototypes (LMP’s). ADESS is overigens niet aan zijn proefstuk toe met deze wagen, de Lotus T128 LMP2 die momenteel uitkomt in het FIA WEC voor het team van Collin Kolles (Kodewa) werd namelijk ook in het leven geroepen op de tekentafel van de Duitse firma onder leiding van de Fransman Stéphane Chosse.
  • De Swert Opticiens
Lotus T128 LMP2
Lotus T128 LMP2
In de aanloop naar de 24 uren van Le Mans liep de relatie tussen Kodewa en ADESS echter spaak, wat destijds zelfs resulteerde in de opmerkelijke inbeslagname van heel wat onderdelen van de Lotus T128 in de pitlane van Le Mans. Stéphane Chosse wenst nu dus met de ADESS-02 LMP2 Coupé een nieuwe prototype op de markt brengen onder eigen naam. En dat is misschien nog geen slecht idee aangezien het legertje ingenieurs van Chosse nu lessen kan trekken uit de zwakke punten van de Lotus T128, die tot dusver niet altijd een toonbeeld was van betrouwbaarheid en competitiviteit.
 
ADESS-02 LMP2 Coupé
ADESS-02 LMP2 Coupé
De ADESS-02 zal een heel gamma van zowel atmosferische als turbomotoren kunnen huisvesten naar de wens van de klant. De aerodynamische vormgeving van de wagen is het resultaat van een combinatie tussen CFD (Computational Fluid Dynamics) en de nodige testen in een windtunnel met een model op 50%. De monocoque is conform 2014 LMP1-reglementen en werd ontwikkeld met het oog op verbeterde veiligheid, zichtbaarheid, rigiditeit en comfort. De ADESS-02 zal in actie kunnen komen in het FIA WEC, de ELMS en het nieuwe Amerikaanse USCR.


ADESS-02 LMP2 Coupé
 
ADESS-02 LMP2 Coupé



Foto's: ADESS AG & Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op woensdag 11 september 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons