van der Horst

Australië: Hamilton pakt pole in de regen - thuisrijder Ricciardo verrast

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de verwachtingen voor Mercedes ingelost door op een natte baan de pole te grijpen. De grootste bedreiging kwam erg verrassend van de nieuweling bij Red Bull, Daniel Ricciardo, die de hele kwalificatie lang competitieve tijden neerzette. Bij het vallen van de vlag in Q3 pakte hij tot grote vreugde van het Australische publiek de voorlopige pole af van Rosberg, een tijd die jammer genoeg voor hem luttele seconden daarna nog geklopt werd door de Mercedes van Hamilton.
  • Prospeed Competition
Bij de start van Q1 was er door het dreigende wolkendek meteen veel activiteit op de baan. Het bleef nog een goeie tien minuten droog, maar toen de regen zijn opwachting maakte, was het kalf al verdronken voor Lotus dat beide wagens onderaan de tabellen zag. Vooral Pastor Maldonado maakte een erg amateuristische indruk door meerdere malen de grindbakken van Melbourne op te zoeken. Opvallend was op dat moment al de leidersplaats van Ricciardo, al was ook nieuweling Magnussen in zijn McLaren snel onderweg.

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Waar Ricciardo ook in Q2 zijn draai goed vond en constant snelle tijden bleef draaien, leek zijn teamgenoot en viervoudig werelkampioen Sebastian Vettel in de problemen te zitten. Enkele keren kwam hij zijn pitbox opzoeken en flirtend met de top tien had hij tijdens de laatste minuten nood aan een snelle tijd, net als Kimi Räikkönen. De achterstand op zijn teamgenoot Fernando Alonso bedroeg immers liefst anderhalve seconde. De Fin liet zich echter verrassen op een halfnatte baan en slipte met zijn Ferrari in één van de betonnen muren van Albert Park. De gele vlag die hij veroorzaakte met nog 30 seconden op de klok zorgde voor heel wat frustratie bij enkele piloten die nog aan een snelle ronde bezig waren, waaronder ook Vettel. Uiteindelijk strandde de gefrustreerde Duitser op een dertiende plaats achter nog twee wereldkampioenen, Button en Räikkönen.

Rosberg - Hamilton - Ricciardo
Rosberg - Hamilton - Ricciardo
Nieuwe regen in Q3 zorgde voor heel wat kopzorgen bij de teams over de juiste bandenkeuze. Iedereen koos in het begin nog voor de regenbanden, behalve Alonso die opteerde voor intermediates. Uiteindelijk koos ook de Spanjaard voor regenrubber, terwijl ondere andere Ricciardo en Hulkenberg dan weer binnenkwamen voor intermediates. Twee teams die verrassend beide wagens in de top tien hadden waren Toro Rosso en Williams, dat vanaf dit seizoen ook de Mercedes krachtbron achterin heeft. Zowel de Toro Rosso van Vergne als de Williams van Massa kwamen halverwege binnen voor intermediates, de juiste keuze bleek achteraf want zij klopten hun beider teamgenoten Kvyat en Bottas die op hun initiële regenrubber doorreden. Eveneens verrassend was de sterke vierde tijd van Kevin Magnussen, de debutant in de McLaren klopte daarmee de Ferrari van Alonso. Nico Hulkenberg reed de zevende tijd in de enige Force India die de top tien bereikte, zijn teamgenoot Pérez ging op het einde van Q2 bijna gelijktijdig en op dezelfde plaats als Räikkönen in de fout en reed zo pas de zestiende tijd.

Uitslag Kwalificaties F1 Grote Prijs van Australië 2014

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:44.231
2.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+0.317
3.Nico RosbergMercedes+0.364
4.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+1.514
5.Fernando AlonsoFerrari+1.588
6.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - Renault+1.633
7.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+1.799
8.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+3.129
9.Felipe MassaWilliams - Mercedes+3.848
10.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+3.916
11.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+2.173
12.Kimi RäikkönenFerrari+2.230
13.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renault+2.404
14.Adrian Sutil Sauber - Ferrari+3.391
15.Kamui KobayashiCaterham - Renault+3.603
16.Sergio PérezForce India - Mercedes+5.029
17.Max ChiltonMarussia - Ferrari+4.118
18.Jules BianchiMarussia - Ferrari+4.619
19.Esteban GutiérrezSauber - Ferrari+4.942
20.Marcus EricssonCaterham - Renault+4.982
21.Romain Grosjean Lotus - Renault+6.818
22.Pastor Maldonado Lotus - Renaultgeen tijd


Foto's: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons