van der Horst

Barbarossapreis: Raeder Motorsport Audi R8 LMS ultra wint

Start Barbarorossapreis 2012
Start Barbarorossapreis 2012
Dit weekend vond tevens op de Nürburgring de achtste manche van het VLN kampioenschap plaats. De 4 uur durende race werd uiteindelijk gewonnen door de Raeder Motorsport Audi van Frank Biela, Thomas Mutsch en Christian Hohenadel voor een andere Audi, het Phoenix exemplaar van Frank Stippler en Marc Basseng. Lange tijd leek het of de Manthey Porsche van Bernhard/Krumbach/Pilet het pleit zou winnen, maar en een aanrijding en een tragere pitstop dan de Audi's sloegen de Porsche terug naar de derde plaats.
  • Hamofa Performance
Dat Timo Bernhard helemaal hersteld is van zijn ongeluk op Sebring bewees hij door op een natte piste de snelste tijd neer te zetten in de kwalificatie in 8:22.206. Ook startplaatsen twee tot vijf werden ingenomen door Porsche’s en het merk vatte de race dan ook aan als favoriet. Na de eerste ronde vonden we dan ook drie Porsche’s aan de leiding met Pilet voor Hennerici en Henzler. Beide koplopers leverden een hevig duel, maar de posities veranderden niet tot aan de pitstops. Na de stops behield de Manthey Porsche de leiding, maar werd nu achternagezeten door Basseng in de Phoenix Audi, terwijl Tom Coronel de derde plaats bezette in de Timbuli Race Porsche.

Wanneer de leidende Porsche en de Audi tegelijk binnenkwamen voor hun tweede pitstop, raakten beide wagens elkaar in de pitstraat! De Porsche kwam echter als leider weer de piste op, maar het was nu de Raeder Audi met Stippler aan het stuur die koploper op de hielen zat en ook de leiding pakte wanneer Bernhard in de fout ging. Vlak voor de derde reeks pitstops kon de Manthey wagen de Audi passeren en terug aan de leiding komen. Na de pitstops lag de Porsche echter maar op de derde plaats, beide Audi’s hadden dankzij een betere pitstrategie veel tijd gewonnen en reden nu meer dan een halve minuut voorop. De ravitaillering was bij Raeder Motorsport nog sneller uitgevoerd dan bij Phoenix zodat nu Mutsch aan de leiding reed voor Stippler. Ondanks de druk van deze laatste zou Mutsch niet kraken en als winnaar over de lijn komen met 1.7 seconde voorsprong. Achter beide Audi’s vinden we een tiercé van Porsche’s terug met de wagens van Manthey Racing, Timbuli Racing en Falken Motorsport.

Markus Palttala moest het doen zonder zijn vaste teammaat Maxime Martin die verplichtingen had in het ADAC GT. De Fin stuurde samen met Arne Hoffmeister de Porsche 911 Cup naar een negentiende plaats algemeen en de tweede in de Cup 2 klasse.

Uitslag VLN 8 2012 - Barbarorossapreis

  1.Frank Biela/Christian Hohenadel/Thomas Mutsch (Audi R8 LMS Ultra)
  2. Marc Basseng/Frank Stippler (Audi R8 LMS Ultra)
  3. Jochen Krumbach/Timo Berhard/Patrick Pilet (Porsche 911 GT3 R)
  4. Marc Hennerici/Tom Coronel (Porsche 911 GT3 R 997)
  5. Wolf Henzler/Marco Mapelli (Porsche 997 GT3 R)
  6. Christer Jöns/Luca Ludwig (Audi R8 LMS Ultra)
  7. Alexander Roloff/Roland Rehfeld (Mercedes SLS AMG GT3)
  8. Stephan Rösler/Ralf Schall (Mercedes SLS AMG GT3)
  9. Klaus Abbelen/Sabine Schmitz/Patrick Huisman (Porsche 911 GT3 R 997)
10.Michael Illbruck/Alex Müller (Porsche 911 GT3 R)

Foto's: Jan Brucke/VLNDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring op dinsdag 28 augustus 2012.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons