van der Horst

Bathurst 12H: de hoogtepunten van de editie 2019 in beeld gebracht

Bathurst 12 Hour 2019 - Start
Bathurst 12 Hour 2019 - Start
De Bathurst 12 Hour 2019 hield iedereen tot het bittere einde op het puntje van zijn of haar stoel. Natuurlijk was er de onvoorstelbare inhaalactie van Porsche-rijder Matt Campbell op de Aston Martin van Jake Dennis die de wedstrijd in een beslissende plooi legde, maar er was veel meer om op terug te blikken. De voorbije 12 Uur van Bathurst in... 12 hoogtepunten.
1. Een uithoudingswedstrijd starten in het donker zorgt voor fabelachtige taferelen, laat dat duidelijk zijn. Om echte strijd te zien is het echter wachten tot wanneer de zon is opgekomen boven Mount Panorama.
 


2. Ferrari zal de Bathurst 12 Hour geen derde keer winnen. Nick Percat (HubAuto Corsa) laat zich na twee uur wedstrijd verrassen door een tragere Marc Car en raakt de muur met zijn 488 GT3.
 


3. Bentley is bijzonder sterk in de eerste sector van Bathurst en levert het bewijs na een van de neutralisaties. Steven Kane vlamt voorbij een kansloze Maximilian Buhk in de Mercedes-AMG GT3 van GruppeM Racing. 
 


4. Craig Lowndes (Triple Eight Mercedes) gaat de strijd aan met Martin Tomczyk (Schnitzer BMW). De Duitser remt zijn tegenstander uit in de chicane, maar nadien komt het tot een contact tussen beiden. De gewezen DTM-kampioen kan zijn M6 GT3 maar net op het asfalt houden.
 


5. Opnieuw ellebogenwerk tussen Mercedes en BMW. Ditmaal zijn het Maximilian Buhk (GruppeM) en Augusto Farfus (Schnitzer) die elkaar na een herstart in de haren vliegen. We zijn niet eens halfweg...
 


6. Augusto Farfus speelt met vuur. Na zijn ontmoeting met Maximilian Buhk, wil de Braziliaan voor geen geld van de wereld zijn leidersplaats afstaan aan Maxime Soulet. Farfus zigzagt over het rechte stuk, maar na een waarschuwing van de wedstrijdleiding laat hij de Bentley toch gaan.
 


7. Elk jaar staan er enkele tragere wagens aan de start in Bathurst en dat kan soms voor hachelijke situaties zorgen. Marvin Kirchhöfer (R-Motorsport Aston Martin) profiteert optimaal van een Ginetta GT4 om sluw voorbij de BMW van Schnitzer te glippen.
 


8. Schnitzer Racing speelt een hoofdrol in Bathurst, maar niet altijd om de juiste redenen. Ditmaal is het aan Chaz Mostert om de grens op te zoeken in de verdediging van zijn vijfde positie ten opzichte van de KCMG Nissan. Oliver Jarvis vindt uiteindelijk toch een opening.
 


9. Een podiumplaats gaat in rook op voor Maxime Soulet. Bentley-teamgenoot Andy Soucek heeft voor de tweede keer de zogenaamde 'kill switch' geraakt aan het einde van de pitlane, maar doet dat deze keer op een cruciaal moment. Betekent deze fout het einde van Andy Soucek als fabrieksrijder bij het Britse merk?
 


10. De opmars van Matt Campbell (Porsche) is begonnen. De jonge Australiër moet eerst afrekenen met de BMW van Schnitzer Racing. Het komt tot een contact in de chicane met Chaz Mostert, hoewel er geen een straf zal volgen.
 


11. De volgende prooi van de Porsche-rijder is Raffaele Marciello, die zijn GruppeM Mercedes op versleten rubber naar het einde probeert te loodsen. Met een prachtige schijnbeweging zet Matt Campbell de jacht op de leidende Aston Martin in.
 


12. De inhaalbeweging waarover nog lang zal nagekaart worden. Matt Campbell beseft dat hij de Aston Martin van Jake Dennis (R-Motorsport) niet kan pakken op de rechte stukken en probeert een kamikazeactie in de afdaling van Mount Panorama. En met succes...
 
 
 
Foto: Intercontinental GT ChallengeDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op dinsdag 28 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hours.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons