van der Horst

Bathurst 12H: van Florida naar New South Wales

Paul Miller Racing - Lamborghini Huracan GT3
Paul Miller Racing - Lamborghini Huracan GT3
De 24 Uur van Daytona is nog maar net achter de rug en daar staat al een tweede klassieker voor de deur: de 12 Uur van Bathurst. Verschillende rijders hebben beide wedstrijden op hun agenda staan en ruim de helft daarvan vertrok uit de States met een overwinning of een podiumplaats op zak.

Niet minder dan 24 rijders betwisten na Daytona ook de openingsmanche van de Intercontinental GT Challenge. Vooraan op de affiche staan natuurlijk Renger van der Zande (Honda) en Scott Dixon (Aston Martin), die samen de algemene zege behaalden aan het stuur van hun Cadillac DPi-V.R van Wayne Taylor Racing. Ze deden één plaats beter dan de Mazda DPi van Oliver Jarvis (Nissan).

Earl Bamber en Laurens Vanthoor - Porsche 911 GT3-R
Earl Bamber en Laurens Vanthoor - Porsche 911 GT3-R
De winnaars in GTLM zijn eveneens op weg naar Australië. Chaz Mostert en Augusto Farfus delen in beide races het stuur van een BMW. In Bathurst worden ze bijgestaan door Nick Catsburg, in Daytona nog... fabrieksrijder bij Corvette. Porsche eindigde met beide 911 RSR op het podium en vaardigt komend weekend Laurens Vanthoor, Earl Bamber, Mathieu Jaminet en Matt Campbell af. Ook GTD-rijder Patrick Pilet maakt overigens de verplaatsing.

Over GTD gesproken: ook daar betwist een van de winnaars de 12 Uur van Bathurst. Andrea Caldarelli bezorgde Lamborghini een derde opeenvolgend succes in de States en deed beter dan een andere Huracan, onder meer bestuurd door Marco Mapelli. Beide Italianen vormen een team 'down under'. WRT Audi pakte de bronzen medaille, met aan het stuur onder anderen Dries Vanthoor en Mirko Bortolotti.

Maar liefst dertien rijders gaan dus op zoek naar een nieuwe podiumplaats, terwijl vijf onder hen mikken op een tweede overwinning in een week tijd. Elf Bathurst-rijders grepen in Daytona naast eremetaal.

Uit de DPi- en GTLM-categorieën zien we nog één naam op beide deelnemerslijsten verschijnen. Acura-rijder Dane Cameron betwist in Bathurst zijn tweede IGTC-wedstrijd, terwijl Ferrari een beroep doet op de diensten van Daniel Serra bij HubAuto Corsa. De overige zeven rijders raceten in de GTD-categorie en blijven dus trouw aan de GT3-bolides.

59 Racing - McLaren 720s GT3
59 Racing - McLaren 720s GT3
Mario Farnbacher (Honda), Felipe Fraga (Mercedes), Roman De Angelis en Andrew Watson (beiden Aston Martin) houden vast aan hetzelfde merk. Shane van Gisbergen stapt over van Lexus naar Mercedes, terwijl Acura-rijders Alvaro Parente en Jules Gounon in Bathurst respectievelijk uitkomen voor McLaren en Bentley.

Foto's: Paul Miller Racing, Intercontinental GT Challenge  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons