van der Horst

België: Hamilton met de vingers in de neus

Lewis Hamilton - Mercedes W11
Lewis Hamilton - Mercedes W11
Ook in Spa-Francorchamps heeft niemand regerende wereldkampioenen Lewis Hamilton en Mercedes kunnen bedreigen. In de Belgische Ardennen reed de Brit van start tot finish aan de leiding, maar ook teamgenoot Valtteri Bottas en Red Bull-rijder Max Verstappen hielden de hele race vast aan hun posities. Daniel Ricciardo en Esteban Ocon lieten Renault schitteren op de vierde en vijfde plaats.
Het werd allesbehalve een gedenkwaardige Grote Prijs van België. Terwijl regenbuien in het grootste deel van ons land uit de lucht blijven vallen, bleef het in Spa kurkdroog. Gekoppeld aan een perfecte start voor Lewis Hamilton, die zijn teamgenoot nog voor Eau Rouge kon ophouden en zo als leider door Les Combes kon sturen, viel er deze namiddag weinig spanning te beleven op het mooiste circuit ter wereld. De bandenproblemen bij de top 3 in de slotfase van de race creëerden enkel valse hoop.

Pierre Gasly - Alpha Tauri AT01
Pierre Gasly - Alpha Tauri AT01
Ook voor strategie was er tijdens de zevende race van het seizoen weinig plaats, door een safety car-onderbreking net wanneer het gros van de rijders hun enige geplande pitstop konden afwerken. Aan de basis van de neutralisatie lag de Italiaanse Alfa Romeo-rijder Antonio Giovinazzi, die de controle over het stuur verloor bij het uitkomen van de Pif Paf. Tot overmaat van ramp nam hij George Russell (Williams) mee in zijn ondergang. Iedereen stuurde dus de pitlane in, behalve Pierre Gasly (Alpha Tauri) en Sergio Perez (Racing Point), die pas later nieuw rubber kwamen halen en toch nog achtste en tiende werden.

Daniel Ricciardo - Renault R.S.20
Daniel Ricciardo - Renault R.S.20
Achter de ongenaakbare podiumrijders maakte Red Bull de verkeerde beslissing door Alexander Albon niet met het harde rubber, maar wel met de medium-banden op pad te sturen. In de slotfase kwam de Thaise Brit tekort om Renault-rijder Esteban Ocon achter zich te houden. De Franse constructeur finishte op die manier vierde en vijfde, met bovendien ook de snelste raceronde voor Australiër Daniel Ricciardo. Nooit scoorde Renault zoveel punten in één race, tenminste sinds de invoering van het nieuwe puntensysteem in 2010. In Monza, waar de topsnelheid van de R.S.20 een enorme troefkaart zal zijn, behoort een podium tot de mogelijkheden.

Pechvogel van dienst was Carlos Sainz (McLaren), die door een gebroken uitlaat zelfs niet aan de start verscheen. De Spanjaard werd evenmin gelukkig van de prestatie van zijn toekomstige werkgever Ferrari, dat in Francorchamps een schim van zichzelf was. Sebastian Vettel en Charles Leclerc werden dertiende en veertiende, de posities waarop het Italiaanse merk aan zijn nachtmerrie was begonnen. Ongezien, en Monza belooft nog meer zorgen voor de troepen van Mattia Binotto.

De Italiaanse snelheidstempel van Monza is dus de volgende afspraak op de F1-kalender, over exact één week. Nog eens zeven dagen later volgt een wedstrijd in het Italiaanse Mugello.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van België 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:24:08.761
2.Valtteri BottasMercedes+8.448s
3.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+15.455s
4.Daniel RicciardoRenault+18.877s
5.Esteban OconRenault+40.650s
6.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+42.712s
7.Lando NorrisMcLaren Renault+43.774s
8.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+47.371s
9.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+52.603s
10.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+53.179s
11.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+70.200s
12.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+71.504s
13.Sebastian VettelFerrari+72.894s
14.Charles LeclercFerrari+74.920s
15.Romain GrosjeanHaas+76.793s
16.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+77.795s
17.Kevin MagnussenHaas+85.540s
18.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing FerrariDNF
19.George RussellWilliams MercedesDNF
20.Carlos Sainz Jr.McLaren RenaultDNS


Foto's: Mercedes Petronas F1 Team, Renault F1, Scuderia Alpha Tauri



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons