van der Horst

België: Wie wint de slag om de Ardennen?

Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
De zomerstop is voorbij en dat betekent maar één ding: dit weekend racet men weer in de koningsklasse van de autosport. Op het circuit van Spa-Francorchamps vindt de dertiende manche van het wereldkampioenschap Formule 1 plaats. Na de laatste wedstrijd - op de Hungaroring nabij Budapest - wist Lewis Hamilton de kloof met aartsrivaal Sebastian Vettel te vergroten naar 24 punten. De Mercedes-rijder wist op de Ardense omloop reeds driemaal de wedstrijd op zijn naam te schrijven en een vierde zege op zondag zou hem qua zeges in Spa op gelijke hoogte brengen met de legendarische Jim Clark en Kimi Räikkönen.
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Kimi's teamgenoot Vettel wist in ons Belgenlandje tweemaal te winnen maar reed slechts drie ronden aan de leiding sinds de overgang naar de hybride turbo-tijdperk in 2014. Vorig jaar reed de Duitser een sterke wedstrijd, maar de Ferrari-motor was niet krachtig genoeg om voorbij de Brit te geraken. Nu de krachtbron - volgens insiders - op dit ogenblik de krachtigste lijkt te zijn, zou dit de kansen voor de Ferrarist op zondag zeker vergroten. Of gooit het weer roet in het eten? Voor dit weekend zien de weersvoorspellingen er niet goed uit en een natte race op zondag lijkt in de maak. 

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo heeft goede herinneringen aan Spa. In 2014 zegevierde de Red Bull-coureur er nog, en het jaar erop alsook vorig jaar wist Dani Ric steeds een podiumplaats te versieren. Sinds de Grote Prijs van Monaco gaat het met ups-and-downs voor de goedlachse Aussie die  meermaals moest buigen voor zijn teamgenoot Max Verstappen. Van de drie races die Max tot dusver op Spa reed deed hij wel niet beter dan een achtste plaats. Vorig jaar moest hij met pech aan de kant en uiteraard  hoopt hij aanstaande zondag op een beter resultaat. De jonge Limburger mag alvast op veel steun van de Nederlandse fans rekenen die dit weekend andermaal massaal naar het zuiden van België afzakken.

Fans Max Verstappen
Fans Max Verstappen
Vorig jaar waren er maar liefst 265.000 toeschouwers op post over het hele weekend en Spa is voor veel racefans duidelijk een geliefkoosd circuit. Ook bij de F1-rijders is Spa-Francorchamps één van de meest geliefde pistes, dankzij de lange rechte stukken en uitdagende snelle bochten met de combinatie Eau Rouge/Raidillon als hoogtepunt. Spa is dus een ideale plaats om tot de limiet te gaan. En met 7 km is het tevens ook de langste renbaan op de racekalender. Michael Schumacher is de absolute recordhouder met 6 zeges in de Ardense bossen, gevolgd door wijlen Ayrton Senna met vijf keer een plaats op het hoogste schavotje. De Braziliaanse kampioen reed 25 jaar geleden zijn laatste race op Belgische bodem.

Stoffel Vandoorne voor Kimi Raikkonen
Stoffel Vandoorne voor Kimi Raikkonen
Stoffel Vandoorne was tijdens de vorige race op weg naar een puntenscorende positie toen hij met versnellingsbakproblemen aan de kant moest. Onze landgenoot wenst alvast op beter aanstaande weekend tijdens zijn thuiswedstrijd én hoopt er een mooie show te kunnen opvoeren voor de fans. Vrijdagvoormiddag zal hij niet Fernando Alonso maar opkomend talent Lando Norris in de McLaren-box naast zich aantreffen. De Brit is één van de kanshebbers op het tweede zitje bij McLaren. Alonso zelf is voorlopig toe aan zijn laatste Spa GP. De Spanjaard heeft op het circuit nooit kunnen winnen in de Formule 1 en naar alle waarschijnlijkheid zal dat niet direct gebeuren. Tenzij de weergoden iets verrassends in petto zouden hebben. 

Damon Hill won de verregende editie van 1998
Damon Hill won de verregende editie van 1998
Denk maar terug aan de wedstrijd in 1998. De race bleef niet enkel berucht om de grote massacrash bij de start in hevig regenweer, maar ook omwille van de aanrijding tussen Michael Schumacher en David Coulthard,  toen de Duitser de Schot op een ronde trachtte te zetten. Op drie wielen hinkte Schumi naar de pits waar hij zijn wagen in de box parkeerde. Ook Coulthard reed terug naar de pitstraat om er de strijd te staken. Schumacher stapte, blind van woede, op de McLaren-rijder af en een mogelijke knokpartij werd toen dankzij het ingrijpen van de Ferrari-crew vermeden. Uiteindelijk won Damon Hill verrassend de race voor Jordan, gevolgd door teamcollega Ralf Schumacher in P2. 

De kwalificatie voor de Grote Prijs van België is zaterdag rechtstreeks te volgen op Play Sports 2 van Telenet om 14u45. Ook de race op zondag is live te zien, en dit op Play Sports 3 vanaf 14u45. Ook de  collega's van La Une zenden zowel de kwalificatie als de race rechtstreeks uit.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons