van der Horst

Bern: Alles wat u moet weten

Zürich ePrix
Zürich ePrix
Voor het tweede - en tot nu toe laatste - jaar trekt de Formule E richting Zwitserland, waarbij het de voorlaatste stad aandoet alvorens zij over de Grote Plas trekken voor de finale. Dit jaar trekken zij niet richting Zürich - dat voorrang moest geven aan een festival - maar wel richting de hoofdstad Bern, dat sinds de jaren 50 geen race meer georganiseerd heeft. Een overzicht van wat u mag verwachten zaterdag op deze unieke locatie.
Circuit Bern E-Prix
Circuit Bern E-Prix
Het circuit in het centrum van Bern is 2,78 km en bestaat uit 14 bochten - 8 links en 6 rechts. Ook hier is de start en de finish gescheiden. De start zal namelijk gegeven net voor de laatste chicane, waardoor de wagens bijna een volledige ronde zullen moeten rijden om aan hun startbox aan te komen. Ook de Aanvalsmoduszone is bekend gemaakt. Deze zal net na bocht 8 gesitueerd zijn, wat een scherpe bochtencombinatie is.

Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Team Schaeffler
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Team Schaeffler
Vorig seizoen ging de manche door in Zürich en we kregen een onverwachte twist in de strijd voor de titel. Jean-Éric Vergne kende voor het eerst een slechte kwalificatie en was op achtervolgen aangewezen. De Fransman werkte zich door het veld maar kende tegenslagen tijdens de pitstop - de wagen startte niet - en kreeg er boven op een drive through penalty voor te snel rijden onder een full course yellow. Hierdoor kon hij nog net in de top 10 blijven, maar zag Sam Bird wel naderen. Vooraan was het Lucas di Grassi die stelselmatig opklom van P5 naar de leiding en haalde zijn eerste overwinning sinds Montreal 2017. Ook Jérôme D'Ambrosio presteerde die dag goed en eindigde op een derde plaats.

Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Vandaag gaat de stembus voor de Fanboost weer open. Ook in Berlijn konden Stoffel Vandoorne en Antonio Félix da Costa weer genieten van de extra kracht, met Vandoorne helemaal bovenaan natuurlijk. Met nog drie manches te gaan, kan hij een volledig seizoen bovenaan eindigen? Al moet hij voor de titel "Koning van de Fanboost" of "Vanboost" wat de fans het al noemen, nog even wachten tot in New York. Net zoals bij de vorige wedstrijden, kan u vanaf 18:30 uur naar hartelust kunnen stemmen en wel via deze link.

In tegenstelling tot Berlijn, keren we nu terug naar het normale schema, met andere woorden: alles op één dag. Toch zijn er wel aanpassingen tegenover andere Europese manches. De vrije trainingen starten om 8:55 uur - bijna anderhalf uur later dan anders - en gaat de tweede sessie door om 11:20 uur. De kwalificatiesessies starten net na het middag-journaal om 13:30 uur met aansluitend de Superpole. Van daaruit is het wachten tot 18 uur alvorens we de start van de ePrix krijgen. Net zoals anders kan u alle sessies live volgen op de Facebook-pagina van de organisatie en zal het ook weer live op tv worden uitgezonden. Eurosport 2 zal de kwalificatie verzorgen vanaf 13:30 uur en schakelt om 17:45 uur over naar Eurosport 1 voor de race zelf. Geen voorbeschouwing bij Telenet voor deze manche en zal pas beginnen met uitzenden vanaf de start van de race om 18 uur.
 
SessieDagTijdstip
Shakedownvrijdag15:00 - 15:30
Vrije Trainingen 1zaterdag08:55 - 9:40
Vrije Trainingen 2zaterdag11:20 - 11:50
Kwalificatieszaterdag13:30 - 14:10
Superpolezaterdag14:15 - 14:30
Bern E-Prixzaterdag18:03 - 18:48 + 1 ronde

Foto's: Formula E - HWA AGSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op maandag 17 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bern.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons