van der Horst

Bern: DS Techeetah versus de rest

Start 2019 Berlin E-Prix
Start 2019 Berlin E-Prix
Na een maand rust komen we in de laatste rechte lijn voor de titel, waarbij de Bern E-Prix nog een twist geeft aan het kampioenschap alvorens we de absolute finale krijgen tijdens de laatste twee races in New York. Op dit moment liggen de kaarten in handen van Jean-Éric Vergne en DS Techeetah. De uittredende kampioen heeft zijn vertrouwen terug gewonnen sinds Monaco en dat valt op. Toch zal hij dit weekend alles uit de kast moeten halen voor een goede positie richting de finale, want ene Lucas Di Grassi ligt op de loer om zijn tweede titel binnen te halen. En dan zwijgen we nog over een paar outsiders.
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Wie dit weekend de overwinning pakt, kan al een eerste dreun geven aan één of meerdere piloten die nog kans maken op de titel. Als we de tussenstand erbij halen zijn er zestien namen die mathematisch nog zeker zijn, waarvan vijf kandidaten die in een marge van 21 punten liggen. Van die namen kunnen we al zeker de piloten van DS Techeetah vooruitschuiven als de te kloppen mannen. Het plan van het team is dan ook duidelijk dit weekend: het zo goed mogelijk doen zodat zij in een zetel zitten in New York. Team manager Mark Preston spreekt dan ook duidelijke taal: we moeten durven mikken op een dubbel podium. Tussen beide ploegmaats zit er maar 16 punten verschil en dit seizoen heeft al bewezen dat dit snel uitgewist is na één race.

Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
Uitdager van dienst dit weekend is oud-kampioen Lucas Di Grassi. De Braziliaan reed een sterke race in Berlijn met de Audi en hees zich zo weer naar de top als dichtste belager voor Vergne. Tevens won Di Grassi vorig seizoen, als eerste in 65 jaar op Zwitserse bodem en dat helpt hem in aanloop richting de Bern E-Prix: "Zwitserland is goede plaats voor ons, want we wonnen er vorig jaar. Dat is ons doel ook dit jaar en als we dit niet kunnen bereiken, zullen we er alles aan doen om zoveel mogelijk punten mee naar huis te pakken."

Robin Frijns - Envision Virgin Racing
Robin Frijns - Envision Virgin Racing
De vierde naam die niet veraf is van de koppositie is BMW-piloot António Félix da Costa. De Portugees moest na de diskwalificatie in Monaco punten pakken tijdens de Duitse manche om niet te ver terug te vallen, met succes. De Portugees eindigde op plaats vier en kon zich zo op twintig punten van Vergne positioneren. Als vijfde naam kijken we naar noorderbuur Robin Frijns. De Nederlander kende ook twee moeilijke weekends en begon in de tussentijd dan ook volop te trainen voor de laatste manches om zich toch nog als outsider op te werpen. Deze vijf namen hebben dit weekend dan ook een streepje voor in het kampioenschap, maar zullen het niet simpel krijgen.

Gezien deze vijf deel uitmaken van de eerste kwalificatiegroep - de meest geërgerde groep tijdens deze sessie - is de kans groot dat zij een inhaalbeweging zullen moeten maken, iets wat als muziek in de oren klinkt bij de overige elf kanshebbers. Gezien er nog 87 punten te scoren zijn, kan het nog alle kanten uit. Gaan we met vijf potentiële kampioenen naar de finale of zullen er een paar nog roet in het eten gooien? Het antwoord zullen we zaterdagavond omstreeks 19 uur weten.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 20 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bern.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons