van der Horst

Bern: Jean-Éric Vergne oppermachtig na chaotische start

Podium 2019 Bern E-Prix
Podium 2019 Bern E-Prix
Jean-Éric Vergne pakte in de straten van Bern zijn derde overwinning van het seizoen. De Fransman vertrok met zijn DS Techeetah op pole en kon aan de druk van Mitch Evans (Jaguar) en Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) weerstaan. De race zelf werd voornamelijk getekend door een rode vlag na een zware crash bij de start. Ook voor het kampioenschap zit Vergne in een zetel, nadat drie van zijn vier dichtste concurrenten geen punten konden pakken.
Chaos na de start van de E-Prix
Chaos na de start van de E-Prix
Van bij de start was het één en al tumult. Bij het aanremmen van de eerste chicane werd Robin Frijns (Envision Virgin) aangetikt en kwam Pascal Wehrlein (Mahindra) vast te zitten, waardoor de raceleiding genoodzaakt was om de wedstrijd stil te leggen. Hiermee zagen we één van de eerste concurrenten van Vergne wegvallen. Tijdens de rode vlag situatie was er voornamelijk tumult in de pits. Na de crash konden acht piloten - waaronder Lucas Di Grassi en Antonio Félix da Costa -  hun weg verder zetten vooraleer de rode vlag begon te wapperen. De raceleiding besliste om de herstart te geven zoals zij de start namen, en daar was menig piloten niet mee akkoord. Toch hield wedstrijdleider Scott Elkins voet bij stuk en 40 minuten later vertrokken zij in de originele startvolgorde. Iedereen - op Frijns na - kon de herstart nemen.

André Lotterer - DS Techeetah
André Lotterer - DS Techeetah
Na de herstart werd Vergne direct onder druk gezet door Evans, met in hun zog Buemi en Wehrlein. Voor Wehrlein kwam er wel een einde aan zijn race op 27 minuten van het einde nadat hij stil viel op de baan en er een full course yellow kwam om zijn wagen te verwijderen. Nadat de full course yellow verdween was het André Lotterer (DS Techeetah) die zich door het veld knokte en tot de top drie geraakte, maar hij kwam net te kort om Buemi te voorbij te geraken. Sam Bird (Envision Virgin) vervolledigde origineel de top vijf, tot na de race Lotterer bestraft werd. De Duitser had schade opgelopen bij de start en reed door de pits, maar aangezien iedereen op de baan moest staan en op dat moment de pits gesloten was, gaf zijn team orders om door het rode licht te rijden. Hierdoor kreeg hij een tijdstraf van 22 seconden en viel hij uit de top tien.

Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Voor de Belgen was het niet de gemakkelijkste e-Prix. Stoffel Vandoorne geraakte met zijn HWA Venturi voorbij de GEOX Dragon van José María López en kon profiteren van de uitvallers voor hem. Hiermee geraakte de Rumbekenaar tot een tiende plaats, maar werd in de eindfase nog gerold door een kwade Lucas Di Grassi waardoor hij net buiten de punten eindigde. Dankzij de tijdstraf van Lotterer kon hij toch een plaatsje opschuiven en neemt zo een punt mee naar huis. Voor Jérôme D'Ambrosio was het weer een race om snel te vergeten. De Etterbekenaar was degene die Robin Frijns aantikte bij de start en kreeg daarvoor tijdens de race een drive-through penalty, waardoor hij helemaal achteraan belandde. Uiteindelijk eindigde D'Ambrosio op een dertiende plek en is nu helemaal uitgeschakeld voor de titel.

Jean-Éric Vergne - Winnaar voestalpine European Races
Jean-Éric Vergne - Winnaar voestalpine European Races
In die puntenstand neemt Vergne een serieuze optie op de titel. Met zijn pole en overwinning neemt hij 28 punten mee uit Zwitserland en gezien zijn dichtste concurrenten amper tot geen punten scoorden - Di Grassi was de enige die punten pakte - is het gat vergroot naar 32 punten op de Braziliaan. Derde plaats in de tussenstand gaat nu naar Mitch Evans, hetzij wel op 43 punten van de Fransman. Vergne ging niet alleen naar huis met de overwinningstrofee, hij won ook de voestalpine European Cup, een kampioenschap voor wie de meeste podia kon verzamelen op Europese bodem. Met twee overwinningen en een derde plaats bleef hij Mitch Evans, teamgenoot André Lotterer en Sébastien Buemi voor. Nu is het wachten tot de finale in New York, die zal doorgaan op 14 en 15 juli.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 23 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bern.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons