van der Horst

Venray: Borja Garcia en Stienes Longin pakken pole met nieuwe recordtijden

Stienes Longin - Borja Garcia
Stienes Longin - Borja Garcia
Borja Garcia heeft de pole gepakt voor de eerste Elite 1 race van het weekend op de Raceway Venray. De Spanjaard zette een 19,397 op de tabellen, maar liefst een halve tel sneller dan het NASCAR Whelen Euro Series record dat vorig jaar geregistreerd werd. Ook Stienes Longin liet zijn kunnen zien en reed aan het einde van de Elite 2-kwalificatie eveneens een absolute besttijd die maar liefst drie tiende sneller was dan het vorige record.
Borja Garcia - SPV Racing - Ford Mustang
Borja Garcia - SPV Racing - Ford Mustang
In Elite 1 hield Garcia onder een wolkendek waar af en toe de zon door piepte respectievelijk Gianmarco Ercoli en onze landgenoot Anthony Kumpen achter zit. Marc Goossens, die het circuit ontdekt en last had van een verkeerde bandendruk, klopte af als veertiende. Jerry De Weerdt volgde als laatste, terwijl Bert Longin zich niet kwalificeerde vanwege het feit dat hij vandaag racet in Imola in  de European Le Mans Series. Poleman Ercoli reed nooit eerder op Raceway Venray, waardoor zijn chrono dus des te opmerkelijker is. “De eerste keer hier en eigenlijk ook de allereerste keer dat ik op een ovaal rij, dus ik ben zeer tevreden dat ik op pole staat”, vertelde Garcia na de kwalificatie aan Autosport.be. “Ik schoof wat in de laatste bocht en verloor daarmee misschien één tiende. Ik dacht dus dat ik mijn ronde verknald had, maar toen het team mijn tijd zei, kon ik het moeilijk geloven. Nu goed, de wedstrijd wordt gereden over 60 ronden, dat is lang, dus we zien wel wat er gebeurt.”

Stienes Longin
Stienes Longin
Tegen dat de Elite 2-rijders hun kwalificatie afwerkten, was het wolkendek iets hardnekkiger geworden met daarbij zelfs een occasionele regendruppel. Die regen beïnvloedde bijvoorbeeld de chrono van Gabriele Gardel, die slechts als 22e afklokte. Stienes Longin mocht als kampioenschapsleider als allerlaatste zijn twee vliegende ronden neerzetten en profiteerde van een opklaring om zich naar de hoogste regionen in de tijdstabellen te heisen. “Ik had geen schrik voor de regen, want de wagens voor mij hadden reeds relatief goede tijden geklokt dus de piste lag er niet nat bij. Ik geloofde het evenwel niet toen ik mijn eigen chrono zag, 19.5, dat is simpelweg niet mogelijk dacht ik!”, lachte Stienes Longin na afloop. “Ik vreesde de ganse ronde dat mijn tijd niet goed genoeg ging zijn, dus dat ik dan toch als beste afsluit, is zeer leuk.” Longin hield op het 880 meter lange asfaltlint uiteindelijk Hugo Bec en rookie Ricardo Geltrude met twee tiende af. Guillaume Deflandre had veel last van overstuur en lukte een 17e chrono, Jerry de Weerdt een 23e.

--- Uitslag kwalificaties Elite 1 NASCAR Whelen Euro Series Venray 2016 (pdf) ---
--- Uitslag kwalificaties Elite 2 NASCAR Whelen Euro Series Venray 2016 (pdf) ---

Foto's: Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zondag 15 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Venray Raceway (oval).
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons