van der Horst

Cédric Wauters, winnende debutant in de Mazda MX-5 Cup

Cédric Wauters - Mazda MX-5
Cédric Wauters - Mazda MX-5
De handschoen opnemen tegen snelle, jonge talenten en enkele gevestigde waarden, die bovendien al meer dan de helft van het seizoen ervaring hebben met het product. Het is allesbehalve een eenvoudige uitdaging, maar daar trok nieuwkomer Cédric Wauters zich weinig van aan. In zijn allereerste weekend in de Mazda MX-5 Cup won hij namelijk meteen beide wedstrijden op het circuit van Spa-Francorchamps.
  • Heinz Performance
Cédric Wauters bij zijn debuut in de Mazda MX-5 Cup
Cédric Wauters bij zijn debuut in de Mazda MX-5 Cup
Het verhaal van Cédric Wauters begon vijf jaar geleden met de Nissan GT Academy, waarin hij nipt naast de overwinning greep door een onfortuinlijk incident in de startfase van de finale. Door een gebrek aan financiële mogelijkheden heeft de Gentenaar het moeilijk om in een competitieve context een stuurtje te vinden en moet hij hopen op de steun van amateurrijders met meer budget. "Afgelopen zomer heeft Patrick Dubois (een gekende naam uit het BRCC en de BGDC onder meer, n.v.d.r.) een Mazda MX-5 gekocht, met de bedoeling om minstens één wedstrijd van het kampioenschap af te werken", begint de jonge Gentenaar zijn verhaal. "Een paar weken geleden heeft hij me plots opgebeld met de boodschap dat ik samen met hem de races van de Mazda MX-5 Cup in Spa-Francorchamps zou afwerken."

In het kader van de allereerste TCR 500 stonden twee manches op het programma, maar door de aartsmoeilijke weersomstandigheden hakte eigenaar Patrick Dubois al snel de knoop door: Cédric Wauters zou beide wedstrijden voor zijn rekening nemen. "Het klopt dat de Mazda geen eenvoudige auto is om af te stellen, want in de eerste vrije training werd ik op vijf seconden gereden door Stéphane Lémeret. Dan is het gemakkelijk om de schouders te laten hangen, maar we zijn blijven sleutelen aan de afstelling en hebben de juiste keuzes gemaakt. In de kwalificaties had ik de pole positie kunnen realiseren, maar op een opdrogende baan nam ik niet genoeg risico en toen het plots weer begon te regenen, was het over en uit."

Het podium van de eerste wedstrijd
Het podium van de eerste wedstrijd
Door het principe van de omgekeerde grid nam de 24-jarige Oost-Vlaming plaats op de negende startplek voor de eerste confrontatie. Na een prachtige inhaalwedstrijd nam hij in de slotfase nog net de maat van de ervaren Nederlander Bas Schouten, die tot dan toe op weg leek naar de zege. Die demonstratie werd gevolgd door een tweede overwinning van het weekend, in een race die weliswaar al na anderhalve ronde definitief werd stilgelegd. "Door die dubbele zege word ik wel meteen dertiende in de tussenstand, al ziet het er voorlopig niet naar uit dat we tijdens de finale in Assen aan de start staan. We betwisten daarentegen wel de wedstrijd van de BGDC, komend weekend op Circuit Zolder."

De enigszins verrassende en verbluffende prestatie van Cédric Wauters roept meteen een prangende vraag op: waartoe is de jonge belofte in staat op een hoger niveau? Hopelijk wijst de toekomst het uit... 
 
Foto's: Mazda MX-5 CupSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Circuit Nationaal op vrijdag 11 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TCR Spa 500.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons