van der Horst

Corona-kronieken: DTM in Zolder, de hoogtepunten van 2019

Start 2019 DTM Zolder Race 2
Start 2019 DTM Zolder Race 2
Maar liefst zestien keer was Circuit Zolder 'Home of DTM'. De Deutsche Tourenwagen Masters hadden dit weekend voor de zeventiende keer te gast moeten zijn op het Vlaamse circuit, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Het geeft ons wel de kans om terug te blikken op de rijke geschiedenis van de DTM in ons land, om te beginnen met de doortocht van twaalf maanden geleden.
  • STX Motorhomes
DTM Zolder - Frijns
DTM Zolder - Frijns
Wanneer op 12 oktober 2018 wordt bekendgemaakt dat de DTM terugkeert naar Circuit Zolder, houdt dat in dat sterren als René Rast, Paul di Resta en Marco Wittmann twee wedstrijden zullen afwerken tijdens het derde weekend van mei. Ze doen dat voor het eerst met de nieuwe Class One-bolides: een poging om een identiek reglement te creëren aan dat van de Japanse Super GT. Voor het eerst sinds 1989 worden de wagens voorzien van een tweeliter turbomotor, die in dit geval meer dan 600 pk levert. Twaalf keer per wedstrijd krijgen de rijders 30 extra paarden om in te halen, naast het gebruik van het DRS-systeem.

DTM - Aston Martin
DTM - Aston Martin
Het voorbije DTM-seizoen is het eerste zonder Mercedes sinds de terugkeer van de Duitse constructeur in 2000. Regerend kampioen Gary Paffett is dus niet van de partij in Zolder, aangezien hij is overgestapt naar de Formula E en er de teamgenoot is geworden van onze landgenoot Stoffel Vandoorne. Mercedes is dus verdwenen, maar wordt vervangen door de deelname van R-Motorsport en Aston Martin. De nieuwe Vantage hinkt in Zolder achterop en dus gaat de strijd vooral tussen Audi en BMW.

DTM - RBM Team - Philip Eng
DTM - RBM Team - Philip Eng
En waar het seizoen vooral wordt gedomineerd door de RS5 Turbo uit Ingolstadt, kan BMW in Zolder wel nog een vuist maken. De constructeur uit München beschikt sinds 2018 niet meer over een Belgische rijder, maar rekent in Zolder wel nog altijd op de kwaliteiten van Racing Bart Mampaey (RMB), en met succes. Het team uit Mechelen wint de eerste manche dankzij de Oostenrijker Philipp Eng, die tweede wordt op zondag. René Rast (Audi), de latere kampioen, zegeviert in die tweede confrontatie.

De hoogtepunten van de twee races op Circuit Zolder vindt u hieronder!
 
 

Foto's: Geert Franquet, Marnik Mouchaers, Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 26 april 2020.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons