van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor David De Saeger

David De Saeger - Vanspringel Motorsport
David De Saeger - Vanspringel Motorsport
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Hieronder aan het woord is de regerende kampioen in de Ford Fiesta Sprint Cup Belgium: David De Saeger. De Brusselaar weet nu al dat 2020 geen gemakkelijk seizoen wordt.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

David De Saeger - JAC Motors
David De Saeger - JAC Motors
Dit seizoen was het de bedoeling om samen met Mathieu Detry deel te nemen aan enkele manches van de European Legends Cars Cup bij Team Alliance Passion. Hopelijk kan ik opnieuw af en toe aan de start staan van de VW Fun Cup, maar de coronacrisis trekt een streep door ieders rekening, zowel particulieren als bedrijven. Ik had enkele partners aangetrokken voor mijn programma, maar die hebben omwille van de huidige omstandigheden beslist zich terug te trekken. Ik respecteer en begrijp die beslissing volledig. Jammer genoeg denk ik niet dat deze problematiek snel zal opgelost worden, aangezien bedrijven eerst de huidige verliezen te boven zullen willen komen alvorens opnieuw geld uit te geven in de autosport.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Eens de crisis achter ons zal liggen, denk ik dat de autosport over het algemeen moeite zal ondervinden om opnieuw op kruissnelheid te komen, door het gebrek aan budget bij verschillende partijen. De pelotons zullen kleiner zijn en sommige rijders zullen geen volledig kampioenschap meer afwerken. Voor mij wordt 2021 een overgangsjaar, aangezien veel kampioenschappen pas in 2022 weer op niveau zullen zijn.

Hoe ziet een typische dag eruit sinds het begin van de quarantaine?

David De Saeger - Vanspringel Motorsport
David De Saeger - Vanspringel Motorsport
Tijdens de quarantaine heb ik gewerkt aan de renovatie van het huis dat ik onlangs gekocht heb met mijn vriendin, wat in normale omstandigheden een pak moeilijker geweest was. Ik heb een drukke agenda, met het werk op de weekdagen en de autosport in de weekends. Goed gewerkt, dus! Verder kom ik een keer per week langs bij concessie Ford Vanspringel Automobiles om op mails te antwoorden en geleidelijk de heropening van onze carrosserieafdeling voor te bereiden, waarvoor ik verantwoordelijk ben. Ik vergeet ook zeker niet wat te rusten en op vrijdagavond een aperitiefje te drinken!

Simulatorracen boomt, hoe ervaar jij deze digitale vorm van racen?

Ik beschik nu al twee jaar over een simulator met een Logitech G29-uitrusting. Mathieu Detry heeft me destijds overtuigd om die apparatuur aan te kopen. Tijdens deze vervelende periode heeft die aankoop zich dubbel en dik terugbetaald! Ik had nooit gedacht in die mate meegesleept te worden. Het realisme van sommige games is echt verbluffend. Zonder te vergeten natuurlijk dat ik me op die manier kan meten met gekende Belgische rijders als Pierre-Yves Corthals, David Dermont en vele anderen...

David De Saeger
David De Saeger
Hoe kijk je naar sim- en esports-kampioenschappen?

Ik had voordien al enkele kampioenschappen betwist op PlayStation. En tijdens deze quarantaine heeft Jean-Luc Dubois (teambaas van M3M, n.v.d.r.) voorgesteld om deel te nemen aan de race van de Virtual Fun Cup Series in Francorchamps. Hierbij nogmaals mijn dank voor die mooie kans. Het was een wedstrijd met enkele gekende namen als Cédric Bollen, Mathieu Detry, Clément Seyler, Ugo de Wilde... Een knap deelnemersveld dus. Het format is erg leuk, met een uur vrije trainingen en een uur kwalificatie, waardoor je de mogelijkheid hebt om aan de set-up te werken. Want ook al is het 'maar' simracen, de afstelling is toch erg belangrijk. Dankzij de set-up van Mathieu en Cedric heb ik mijn rondetijd met maar liefst vier seconden kunnen verbeteren. Ik in de race voelde ik dezelfde stress en hetzelfde plezier als tijdens een echte race. De strijd was erg netjes en ik heb de race op een mooie vierde plaats afgesloten. Kortom, als u nog geen simulator heeft aangekocht, twijfel dan geen moment meer!

Ik zou willen afsluiten door iedereen veel moed te wensen en te vragen om zorg te dragen voor uzelf en de anderen. We zien elkaar snel terug op een circuit!
 
Foto's: Jacques LetihonDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op vrijdag 1 mei 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons