van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Steve Claeys

Steve Claeys
Steve Claeys
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Steve Claeys voelt zich als een vis in het water in deze tijden. Naast zijn ervaringen in de VW Fun Cup is hij immers ook een volbloed simracer.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis je activiteiten?

2019 VW Fun Cup Zolder Fun Festival
2019 VW Fun Cup Zolder Fun Festival
Ik ben nog altijd aan werk in mijn dagelijkse job als brouwerijmedewerker bij Brouwerij Boon, maar mijn activiteiten in de autosport, waar ik naast de VW Fun Cup ook actief ben als coach met mijn eigen raceschool EAGLE Speed Academy, liggen logischerwijs volledig stil. Ik help mensen die hun eerste stappen willen zetten in autosport of het gewoon eens willen ontdekken. De VW Fun Cup die ik in samenwerking met DDS Racing verhuur, speelt daarin een hoofdrol. Ik heb mijn neef Bjorn Marit en een paar beloftevolle karters onder begeleiding laten proeven van de autosport, naast een groep volwassenen die graag in 2020 hun eerste wedstrijd hadden betwist. Uitstel is natuurlijk geen afstel...

Simulatorracen boomt, hoe ervaar jij deze digitale vorm van racen?

WCB Racing - VW Fun Cup
WCB Racing - VW Fun Cup
Het is inderdaad ongeloofelijk hoe iedereen zich op die markt stort. Voor mij is dat absoluut geen onbekende wereld, aangezien ik al twintig jaar in de virtuele wereld race en nog maar zes jaar op het echte circuit. Ik heb de overstap kunnen maken en ik probeer iedereen te motiveren om hetzelfde te doen. Ook hier kan ik een link leggen met mijn raceschool, want je kan er in alle rust de basistechnieken aanleren aan mensen en uitleg geven, terwijl het in de realiteit soms te snel gaat. Ook een voordeel is dat fouten maken kostenloos is. Sinds begin dit jaar verkoop en verhuur ik daarnaast racesimulatoren met mijn eigen zaak EAGLE Race Simulators, waarmee ik echte piloten probeer te overtuigen van de voordelen van zo'n simulator. Door de coronacrisis heb ik wel gemerkt dat die producten niet langer een introductie nodig hebben.

Hoe kijk je naar sim- en esports-kampioenschappen?

Zoals ik al zei, ben ik een rasechte simracer die houdt van competitie, dus is het vanzelfsprekend om aan die competities deel te nemen. Ik ben vooral te vinden op iRacing, omdat zij de marktleider zijn als het op online racen aankomt. Hun systeem werkt feilloos en dat heeft me overtuigd. Ik weet op voorhand wanneer er wedstrijden worden georganiseerd op hun systeem, wat het het allemaal heel gemakkelijk maakt. Waar ik ook zeker van ben, is dat simulatorracen een makkelijke manier is om mensen te ontdekken die over een puur racetalent beschikken. Het kartingmilieu is dus niet langer de enige manier om jonge beloften te vinden. Iedere discipline heeft zijn eigen voordelen, maar simracen is toegankelijker omdat het financieel niet zwaar doorweegt en dus meer kansen geeft aan meer mensen. Kijk naar Fabrice Cornelis, onze snelste Belg in het simracen. Ik ben er zeker van dat we hem op een dag aan het werk zullen zien op een circuit. 

Hoe zien jouw plannen er momenteel uit in het geval dat de autosport in de herfst herneemt?

Steve Claeys met SGRT.be
Steve Claeys met SGRT.be
We gaan hopelijk door waar we gestopt zijn, al zal wedstrijden rijden er voor mij niet echt inzitten omdat ik me wat meer wil concentreren op mijn andere activiteiten. Een dag telt immers maar 24 uur, al denk ik soms dat dat er 48 zijn. Het zal een verademing zijn om weer onze geliefkoosde bezigheid te doen, want ik mis de DDS-teamleden wel. Dat is zowat een tweede familie. Je deelt de passie, je begrijpt elkaar en dat schept een zekere band. Ik hoop dat mijn klanten ook zo enthousiast zullen zijn en weer willen komen trainen en bijleren.

Wat maakt je deze dagen gelukkig?

Dat mijn naaste familie en vrienden allemaal in goede gezondheid verkeren, want dat is toch het belangrijkste. Het heeft ons in zekere zin weer met beide voeten op de grond gezet. Het heeft ons ook wat laten beseffen dat we blij moeten zijn met wat we hebben. Ik ben natuurlijk blij dat ik de perfecte plaatsvervangende hobby heb, zodat het gebrek aan autosport niet voor een te groot gemis heeft gezorgd. Wat me verder vooral gelukkig maakt, is de hoop om in de zomer of de herfst weer over het asfalt te kunnen racen!

Foto's: Steve Claeys, Niels Vaeck en Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in VW Fun Cup op zondag 10 mei 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons