van der Horst

Dakar: Audi neemt heft in handen

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Na het eerste deel van de vijfde etappe in de Dakar Rally, heeft Audi de touwtjes stevig in handen. Carlos Sainz leidt de dans en lijkt ook op weg naar koppositie, nadat Nasser Al-Attiyah veel tijd verloor en Yazeed Al Rajhi moest opgeven na een koprol. De finale uitslag van de vijfde proef kan pas morgen, vrijdag, opgemaakt worden, na het tweede deel van deze marathonetappe.
De vijfde etappe, verspreid over twee dagen, speelt zich volledig af in het 'Empty Quarter'. Om 16 uur lokale tijd werd de finishvlag gehesen, ongeacht van waar de rijders zich bevonden. Daarna moesten de rijders zich naar het eerstvolgende van zeven bivaks begeven, om er daar te overnachten. 

Gisteren werd de pionnen op het schaakbord gezet. Nasser Al-Attiyah (BRX) nam een gok door de etappe te winnen, maar betaalde daar vandaag het gelag voor. Audi ging woensdag op de rem staan, Sébastien Loeb (BRX) miste zelfs bewust een controlepunt, allemaal  met de bedoeling om later op de baan te gaan en te genieten van de sporen van hun voorgangers. 

Audi speelt het voorlopig perfect. In blok verloren ze gisteren een tiental minuten, en in blok stoven ze vandaag weg. Carlos Sainz, Mattias Ekström en Stéphane Peterhansel reden zowat een halve etappe voorop, tot Peterhansel wegviel met mechanische problemen. Maar de Spanjaard en de Zweed bleven wel een hele dag dominant. Zij wisten het voorlaatste tussenpunt reeds te bereiken, samen met Guerlain Chicherit (Overdrive) die duinenziek was, Giniel de Villiers (Toyota), Martin Prokop (Ford) en Nasser Al-Attiyah. Morgen wacht hen dus nog een korte stukje van de proef, die in totaal 526 kilometer lang is.

De rest van de toppers moest een bivak vroeger halt houden. Worden de sporen overnacht uitgewist? Of kan er bij ochtendgloren een slag worden geslagen. Loeb krijgt alvast een beetje gelijk. De Franse rallykampioen voorspelde dat er zou gegoocheld worden met minuten en dat bleek ook al snel.

Sainz was aan zijn stoppunt bijna vijf minuten sneller dan Ekström. De rest volgde nog verder. Aan het bivak ervoor staat onder meer Sébastien Loeb (BRX) die morgen het leven van Audi's nog zuur kan maken. Lucas Moraes (Toyota) is voorlopig vierde, maar dat is wel al op 20 minuten van de leider. Al-Attiyah gokte verkeerd gisteren, en verliest bijna 25 minuten en zijn leidersplaats.

Over de algemene stand kan er dus nog niet veel gezegd worden. Virtueel pakt Sainz de kop en zet hij Ekström op 16 minuten. Al-Attiyah blijft op het virtuele podium op ruim 20 minuten van Sainz. Loeb maakt een sprong naar plaats vier, weliswaar op bijna 40 minuten van Sainz. Guillaume de Mévius (Overdrive) komt op kousenvoeten richting de top vijf geslopen, op amper 14 tellen van Moraes.

Bij de motoren leidt Honda opnieuw de dans met Adrien Van Beveren op één en Ricky Brabec op twee. In de algemene stand geniet Brabec ook virtueel de leidersplaats.

Vrijdag volgt dus deel twee. Voor de snelste wacht nog een korte proefje van ongeveer 50 of 100 kilometer, afhankelijk van waar de rijders straks slapen.

Stand 16.30 uur

Foto: ASO M. Kin DPPI

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 11 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons