van der Horst

Dakar: Deelnemers kennen parcours

Toyota Hilux T1+
Toyota Hilux T1+
Het parcours van de Dakar 2022 is gekend. Op nieuwjaarsdag krijgen de deelnemers de eerste kilometers voor zich uit. Daarna gaat het van Ha'il, via Riyadh naar kuststad Jeddah waar op 14 januari de winnaars over de meet bollen.
Met ruim 450 voertuigen zal er in Ha'il gestart worden, waaronder 97 wagens, zowat 150 motoren en bijna 60 trucks. Er worden 63 nationaliteiten vertegenwoordigd met uiteraard ook een mooie rist Belgen.

Zij kregen deze week het parcours te zien. De organisatie belooft nog meer duinen dan vorig jaar waar de navigatie mee zal bepalen over winst en verlies.

Sébastien Loeb - BRX
Sébastien Loeb - BRX
Er staan ook heel wat nieuwe proeven op het programma, maar heel wat bivakplaatsen zullen vertrouwd aan doen, vooral eens de teams hoofdstad Riyadh zijn gepasseerd na de eerste week. Na de rustdag gaat het, verdeeld over nog eens zes proeven, richting Jeddah. Het leed begint al op de openingsdag waar een lange verbinding wordt onderbroken door een test van 19 kilometer die de volgorde zal bepalen voor de volgende dag. Op de tweede proef komen de eerste grote duinen in zicht en alsof dat nog niet erg genoeg is vormen proef twee en drie een marathonetappe, gevolgd door de langste proef van de rally.

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Daarna komt Riyadh stilaan in zicht, waar er gerust mag worden. Meteen komt er een stevige duinenpartij in zicht richting Al Dawadimi en een slopende, rotsachtige proef rond Wadi Ad-Dawasir. Er wacht dan nog een vliegensvlugge proef richting Bisha, waar er ook nog een lus gemaakt wordt in een proef die zowat 175 kilometer door de duinen loopt. En met een proef van 163 kilometer wordt ook de uitloper richting Jeddah en de Rode Zee geen pretje.

De Dakar vindt dus plaats van 1 tot en met 14 januari. Bij de wagens gaan we op zoek naar een opvolger voor recordwinnaar Stéphane Peterhansel en bij de motoren voor de Argentijn Kevin Benavides.

Foto: Toyota Gazoo Racing, ASO - DPPI, BRX Prodrive
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 29 november 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons