van der Horst

David & Nicolas Saelens in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux met Belgium Racing

David & Nicolas Saelens - Porsche 991 Cup Belgium Racing
David & Nicolas Saelens - Porsche 991 Cup Belgium Racing
De familie Saelens laat opnieuw van zich spreken in de autosport. Negen jaar nadat David Saelens een streep trok onder zijn succesvolle autosportcarrière, duikt de West-Vlaming opnieuw op aan het stuur van een Porsche 991 Cup van Belgium Racing. Ditmaal samen met neef Nicolas Saelens die op zijn beurt een succesvolle 24 Hours of Zolder achter de rug heeft met winst in de Klasse met een Porsche Cayman GT4.
  • St. Paul
David Saelens
David Saelens
Het is een poos geleden dat ze nog van zich lieten spreken, maar de naam Saelens ademt nog steeds autosport uit en dat was reeds verschillende generaties het geval met ondermeer Hubert (Eldis) en Omer in rally en uiteraard David Saelens die via karting richting circuit trok om een schitterende carrière uit te bouwen die eindigde in de Porsche Mobil 1 Supercup. En in deze cup discipline maar binnen de Benelux zal de ex Minardi-rijder opnieuw de handschoen opnemen, samen met zijn neef Nicolas en dat in een wagen van Belgium Racing.     

Het palmares van David op papier zetten zou ons te ver leiden, maar tussen 1995 en 2008 heeft de man uit Ieper een indrukwekkend parcours afgelegd met ondermeer Formule Renault, F3 met een titel in Frankrijk en een zege tijdens de vermaarde F3 Masters in Zandvoort. Verder waren er ook nog drie seizoenen F3000 voor ondermeer Minardi waar hij later testrijder zou worden. Ook de DTM kruiste zijn pad met een seizoen binnen Team Rosberg in een AMG Mercedes CLK als opvolger van Pedro Lamy en uiteraard niet te vergeten vijf jaar in de Porsche Mobil 1 Supercup waarin hij verschillende zeges en podia behaalde met een derde eindplaats in 2005 als beste resultaat binnen een zeer competitief veld.

Nicolas Saelens
Nicolas Saelens
Samen met zijn neef Nicolas die een carrière binnen het WK Superbike en EK Superstock achter de rug heeft, werd hij gespot in de paddock voor de 24 Hours of Zolder waarna Nicolas een zitje kreeg in de Porsche Cayman GT4 van PG Motorsport. Het team won de Klasse in deze etmaalrace en Nicolas zette de snelste chrono op de tabellen.

Niets deed op dat moment vermoeden dat dit avontuur nog een staartje zou krijgen samen met neef David die uiteraard een pak ervaring heeft met de toenmalige Porsches 996 Cup en 997 Cup. Normaliter was het de bedoeling om vroeger op het seizoen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux te stappen, maar voor Nicolas ontbraken de nodige uitslagen voor een licentie. Jan Gabriëls van Belgium Racing, die dit reeds voorheen deed met Glenn Van Parijs, regelde een zitje in de 25H VW Fun Cup en de 24H Zolder en dit is meer dan voldoende om de nodige documenten in handen te krijgen.

Belgium Racing Team - Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Belgium Racing Team - Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
En nu is het aftellen tot de FIA Truck GP waar de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zijn vijfde weekend van het seizoen afwerkt. Het is de bedoeling dat David en Nicolas op Circuit Zolder en tijdens de seizoensafsluiter in Barcelona een wagen delen en elk hun race rijden. Door het feit dat er maar één of twee teams zijn binnen het kampioenschap die een wagen delen is het nog niet duidelijk wie de eerste en wie de tweede race van het weekend voor zijn rekening zal nemen.

Voor David, die een van de weinige Belgische autosporters is die ooit de FIA Superlicentie behaalde, is het een blij terugzien met het product (Porsche) waarmee hij toch vijf seizoenen onderweg was. David is trouwens niet volledig stil gevallen, want afgelopen seizoen was hij nog actief in de Minardi tweezitter als VIP driver in Silverstone.

Belgium Racing Team - Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Belgium Racing Team - Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
David Saelens: “Het was de bedoeling om een volledig seizoen te rijden, maar het ontbreken van de nodige vergunning voor Nicolas heeft voor vertraging gezorgd, maar vanaf nu zijn we erbij en uiteraard kijken we ernaar uit. Het is de bedoeling om deze competitie af te tasten met een optie op een volledig seizoen in 2018. Maar dat is nog helemaal niet zeker. Ik weet niet goed waaraan ik me mag verwachten en het is afwachten of het mes na negen jaar nog voldoende scherp is. Het is Nicolas die me over de streep trok om terug te gaan racen. Na Barcelona zullen we een balans opmaken en dan waarschijnlijk een beslissing nemen maar de toekomst. Het is vooral de bedoeling om het plezier van het racen terug te beleven en te zien of we nog competitief zijn. Het moet plezant zijn, maar toch wil ik met een competiteve ingesteldheid aan de start komen. De wil om te presteren en te winnen zit ons in de genen.”

David Saelens
David Saelens
Voor Nicolas Saelens, die ook reeds wat hete watertjes doorzwom in ondermeer het WK Superbike en het EK Superstock, is het een volledige nieuwe discipline. Nicolas was wel actief in de 25H VW Fun Cup en de 24H Zolder, maar sprint is geen endurance.
Nicolas Saelens: “Ik ben liefhebber van auto- en motorsport en wil de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux verkennen en ervaring opdoen. Maar de factor amusement staat voorop. Wat de toekomst zal brengen zien we nog wel. Ik heb na de twee voorziene races in deze snelle merkencup dan drie verschillende races met drie verschillende wagens afgewerkt in 2017. En de winter brengt raad wat we volgend seizoen gaan doen. Alles kan en niets moet”.

Foto's: PG Motorsport - Georges De Coster - Belgium RacingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op donderdag 7 september 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA Truck Grand Prix.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons