van der Horst

De beste Norma-rijder is voorlopig... Tim Joosen!

Tim Joosen
Tim Joosen
Nu het openingsweekend van het Belcar Endurance Championship achter de rug is, kunnen we ook een eerste voorlopige tussenstand opmaken in de verschillende klassementen. Eén van die klassementen is de Norma Driver Trophy, een kampioenschap dat dit jaar alle rijders die met een Norma in actie komen groepeert. Ondanks een minder weekend voor Deldiche Racing, is het net één van hun rijders die momenteel de rangschikking aanvoert... Tim Joosen!
Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
"In de Norma Driver Trophy worden er punten uitgereikt aan de rijders, niet aan de startnummers zoals in de Belcar", licht Norma Driver Trophy-behartiger Vincent Desschans toe. "Dat impliceert dat een rijder van wagen kan wisselen en toch punten kan blijven pakken, maar brengt ook de verplichting mee dat elke rijder effectief elke race aan de start staat.

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Afgelopen weekend opteerden enkele teams, bijvoorbeeld Krafft Racing, om niet van rijder te wisselen tijdens de sprintraces en elke rijder een volledige wedstrijd over 60 minuten + 1 ronde te laten afwerken. In de Belcar-rangschikking heeft die keuze geen gevolgen, zolang men maar het verplichte minimum aantal races afwerkt dit seizoen. Niet zo in de Norma Driver Trophy, want daar staat een niet-deelname meteen ook gelijk aan een nulscore."

Russell Racing by PK Carsport - Norma MF 20C
Russell Racing by PK Carsport - Norma MF 20C
"Continuïteit is dus bijzonder belangrijk!" vervolgt Desschans zijn relaas. "Bovendien maakten de safety car-neutralisaties dit weekend de situatie er zeker niet eenvoudiger op. Strategisch kan je binnen Belcar wel een voordeel hebben door na 1 ronde te pitten, maar binnen de Norma Driver Trophy hanteren we een minimum rijtijd die 12% van de totale wedstrijdlengte bedraagt. Hoewel we dus op bepaalde wagens 2 rijders in actie zagen komen tijdens één race, pakt er op sommige wagens slechts één rijder punten... 12% van 60 minuten + 1 ronde staat gelijk aan ongeveer een achttal minuten. Hadden de rijders die in ronde 1 of 2 hun verplichte stop uitvoerden de pits opgezocht in de derde wedstrijdronde, dan hadden ze naar alle waarschijnlijkheid wel punten gekregen. Door die beide zaken,
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
verplichte deelname en de minimum rijtijd, is het redelijk onverwacht Tim Joosen die momenteel de ranking aanvoert met 15 punten. Hij wordt van nabij gevolgd door Koen De Wit en Sam Dejonghe (beide 13 ptn), terwijl racewinnaar Jeffrey Van Hooydonk volgt op de vierde plaats met een saldo van 12 punten met dank aan een bonuspunt voor de pole en snelste ronde."

--- Klik hier voor de tussenstand in de Norma Driver Trophy 2019 (pdf) ---

Foto's: Niels Vaeck & Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op maandag 20 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder DTM.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons