van der Horst

Europese titel erbij en zege in 24 uur van Zolder voor zonnewagens voor Bert Longin

Bert Longin
Bert Longin
Afgelopen weekend veroverde Bert Longin een zege in een 24 uurs-race. Niet de eerste keer uiteraard, maar dat hij op Circuit Zolder deel kon uitmaken van het zegevierende Agoria Solar Team was voor de Leuvenaar toch een hele belevenis.
  • De Swert Opticiens
Agoria Solar Team
Agoria Solar Team
De iLumen European Solar Challenge, zeg maar het Europees kampioenschap voor zonnewagens, bleek op maat gesneden van het uitstekende Agoria Solar Team. Met hun BluePoint hadden ze aan het eind van de 24 uur durende race op Circuit Zolder een voorsprong van maar liefst 39 ronden op het team uit het Nederlandse Twente. Met 352 ronden werd ook een nieuw afstandsrecord neergezet.

In tegenstelling tot de World Solar Challenge, die in Australië op lange rechte wegen werd verreden, ging het er tijdens de iLumen European Solar Challenge heel wat bochtiger aan toe. Circuit Zolder vereist een aparte rijtechniek voor een zonnewagen, en daar kwam de jarenlange ervaring van Longin goed van pas.

Bert Longin & het Agoria Solar Team
Bert Longin & het Agoria Solar Team
“Stop-start rijden is niet gunstig voor een zonnewagen, want dan verbruikt die te veel energie”, legt Longin uit. “Daarom heb ik mijn teammaats de ‘lift & coast’-techniek aangeleerd. Door de wagen te laten rollen bleek de BluePoint veel beter met de beschikbare energie om te gaan dan de wagens van de concurrentie.”


“Ik werk nu al acht jaar met de mensen van het Agoria Solar Team samen, en ben telkens weer verbaasd over de hoeveelheid brainpower die er in het team aanwezig is”, besluit een verheugde Bert Longin. “Na de World Solar Challenge van 2019 is dat ons tweede grote internationale succes samen, op minder dan een jaar tijd. Maar het voelt nog altijd even bijzonder aan. Winnen went immers nooit.”

Bert Longin Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op dinsdag 22 september 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons