van der Horst

Australië: Mercedes 1-2 na strategische blunder van Ferrari

Podium GP Australië 2016
Podium GP Australië 2016
De Duitser Nico Rosberg heeft de Grote Prijs van Australië gewonnen. Op het circuit van Albert Park in Melbourne haalde hij het voor Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Sebastian Vettel, die het merendeel van de wedstrijd op kop reed, moest zich tevreden stellen met de derde plaats. Thuisrijder Daniel Ricciardo werd knap vierde in de Red Bull. Het debuterende team van Haas pakte met een zesde plaats voor Romain Grosjean zijn eerste punten in de Formule 1. Fernando Alonso kwam heelhuids uit een horror-crash na een aanrijding met Haas-rijder Esteban Gutierrez.
  • De Swert Opticiens
Start Grote Prijs Australië 2016
Start Grote Prijs Australië 2016
Na de opwarmronde werd de Grote Prijs van Australië onderbroken omdat Daniil Kvyat's Red Bull stilviel net voor de startgrid. De wedstrijdleiding besloot om het veld een extra opwarmronde af te leggen. Net op tijd werd de Red Bull van het circuit gehaald toen Hamilton en de rest van het veld terug de startgrid kwamen opgereden om hun plaats in te nemen. Toen de lichten uit gingen, hadden zowel Hamilton als teamgenoot Rosberg een slechte start. Ferrari kende daarentegen een geweldige start en het was Vettel die als eerste door de eerste bocht ging, gevolgd door teammaat Kimi Räikkönen en Rosberg. Hamilton was pas zesde nadat hij gas moest minderen om een aanrijding met Rosberg te voorkomen. Uiteindelijk raakten de Mercedes-rijders elkaar lichtjes.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Vooraan reed Vettel weg van de competitie en in ronde dertien kwam Rosberg als eerste van de koplopers de pits binnen. Ferrari reageerde een ronde later en Vettel  kon nog net voor Rosberg blijven. Kimi Räikkönen bleef op de piste en kloeg dat zijn banden bijna op waren. Nadat de Fin eindelijk zijn pitstop mocht afwerken, volgde er drama op de baan. In ronde 19 knalde Fernando Alonso op de linkerachterband van de Haas van Esteban Gutierrez. Alonso's F1-bolide knalde eerst tegen de linkermuur, ging in de zandbak over de kop,  werd in de lucht gekatapulteerd en smakte hard tegen de bandenmuur. Beide rijders bleven ongedeerd en Alonso kon zichzelf heelhuids uit zijn benarde situatie redden.

Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
De rode vlag werd uitgehangen waarop iedereen de pitlane inreed. Tijdens deze neutralisatie mochten de teams aan de wagens werken, alsook banden wisselen. Ferrari bleef evenwel bij de super-soft banden die ze voor Alonso's crash habben gemonteerd. Mercedes verkoos om niet meer te pitten en dus werd er voor mediumbanden geopteerd. Bij de herstart behield Vettel de leiding voor Rosberg en Räikkönen die even later met problemen naar de pits sukkelde. Diens Ferrari vatte even vuur maar het brandje kon door een pitmarshal snel gedoofd worden. 

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Geschoeid op super-softs waarin hij niet voldoende temperatuur kreeg, slaagde Vettel er niet in afstand te nemen van Rosberg. De Duitser kon niet anders dan zijn pitstop uit te stellen zo hij na een laatste stop met de softbanden de race wilde uitrijden. In Ronde 35 nam Rosberg de leiding van hem over. Door een probleem met de wissel van de linker voorband viel Vettel terug naar de vierde plaats, op zo'n 23 seconden van de leider. Einde race wist hij nog wel bij Hamilton aan te sluiten maar na een foutje diende Vettel zich finaal tevreden te stellen met een derde plaats.

Maurizio Arrivabene
Maurizio Arrivabene
Op de vraag van Ted Kravitz van het Britse Sky Sports F1 aan Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene waarom niet voor de mediumband werd gekozen, zei de Italiaan: ”We probeerden  een agressieve strategie uit  maar dit werkte uiteindelijk niet. In het begin van de wedstrijd ging alles vlot, maar toen kwam opeens die rode vlag...” Ferrari-ingenieur Jock Clear vulde aan: “We hadden geen enkele informatie over de mediumbanden. We hebben ze niet kunnen testen. Daarom bleven we op de super-softs.” Ferrari greep door een verkeerde bandenkeuze dan wel naast een lonkende zege, het verloop van de wedstrijd biedt de F1-fans mogelijk uitzicht op een spannend duel tussen Mercedes en Ferrari.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Rosberg behaalde in Melbourne een vierde overwinning op rij, de vijftiende in zijn carrière. Hamilton en Vettel vervolledigden het podium. "Aussie" Ricciardo werd knap vierde voor Red Bull Racing, maar de "Rijder van de Dag"-nominatie gaat naar Romain Grosjean die dankzij een knappe zesde stek punten wist te sprokkelen voor het debuterende Haas.  "Ik zei toch dat we een goede wagen hadden", aldus de Fransman. "We hebben er hard voor gewerkt. Onze strategie werkte perfect. Het was niet makkelijk, maar we hebben ongeveer alles goed gedaan en we hebben het gehaald."  Afspraak binnen twee weken in Bahrain voor de tweede wedstrijd van het seizoen.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Australië 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG57 ronden in 1:48:15.565
2.Lewis HamiltonMercedes AMG+8.060s
3.Sebastian VettelScuderia Ferrari+9.643s
4.Daniel RicciardoRed Bull Racing+24.330s
5.Felipe MassaWilliams+58.979s
6.Romain GrosjeanHaas+72.081s
7.Nico HülkenbergForce India+74.199s
8.Valtteri BottasWilliams+75.153s
9.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+75.680s
10.Max VerstappenToro Rosso+76.833s
11.Jolyon PalmerRenault+83.399s
12.Kevin MagnussenRenault+85.606s
13.Sergio PérezForce India+91.699s
14.Jenson ButtonMcLaren Honda+1 ronde
15.Felipe NasrSauber+1 ronde
16.Pascal WehrleinManor+1 ronde
17.Marcus EricssonSauberDNF
18.Kimi RäikkönenScuderia FerrariDNF
19.Rio HaryantoManorDNF
20.Esteban GutierrezHaasDNF
21.Fernando AlonsoMcLaren HondaDNF
22.Daniil KvyatRed Bull RacingNiet gestart

Foto's: Georges De Coster



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons